Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump ή θα λυτρώσει ή θα εξαφανίσει την Ευρώπη – Τι θα κάνει στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στο εμπόριο

O Trump ή θα λυτρώσει ή θα εξαφανίσει την Ευρώπη – Τι θα κάνει στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στο εμπόριο
Η ευκαιρία του Trump στην Ουκρανία
Με τις προοπτικές για έναν συμβιβασμό της αμερικανικής Γερουσίας για τα σύνορα να φαίνονται όλο και πιο σκοτεινές εν μέσω της αντίθεσης του πρώην προέδρου Donald Trump, η περαιτέρω ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία και το Ισραήλ εμφανίζεται ολοένα και πιο αμφίβολη.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου είχαν επιμείνει νωρίτερα ότι η βοήθεια θα προχωρήσει μόνο μαζί με τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων.
Η προσπάθεια για παρεμπόδιση του συμβιβασμού είναι πιθανό να αποδειχθεί επιζήμια όχι μόνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και για τα πολιτικά συμφέροντα του πρώην προέδρου και των συμμάχων του στο Κογκρέσο.
Ενώ και τα τρία ζητήματα είναι σημαντικά, τα σύνορα καθώς και η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και το Ισραήλ—η σύνδεση μεταξύ τους είναι εγγενώς πολιτική, εξηγεί ο Paul J. Saunders, πρώην σύμβουλος του State Department.
Η συνένωση τους είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κατάσταση χωρίς απώλεια για τον πρώην Πρόεδρο Trump και τους υποστηρικτές του, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τι θα κάνει ο Biden

Αν ο Πρόεδρος Biden είχε απορρίψει τον συμβιβασμό, θα είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα αποτελέσματα κατά μήκος των συνόρων, στην Ουκρανία και στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas.
Αντίθετα, εάν ο Biden και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου αποδέχονταν τον συμβιβασμό, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πετύχαιναν μια αποδεδειγμένη πολιτική νίκη έναντι των Δημοκρατικών -στα σύνορα- με το να στέκονταν σκληροί κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης προεκλογικής περιόδου.
Το τελευταίο φαίνεται να καταρρέει κάτω από τα πυρά του Trump, ο οποίος φέρεται να φοβάται ότι μπορεί να δώσει στον Biden μια νίκη ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Αυτός είναι ένας κατανοητός υπολογισμός για έναν πολιτικό υποψήφιο που στοχεύει στον Λευκό Οίκο και είναι έτοιμος να δεχτεί το κόστος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ από τη συνεχιζόμενη αναταραχή κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, μια δραματική αποδυνάμωση της ικανότητας της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή και την έλλειψη υποστήριξης του Ισραήλ.
Είναι όμως ακριβής;

Το δίλλημα Trump

Ένα πρόβλημα για τον Trump και τους υποστηρικτές του στο Κογκρέσο είναι ότι εμποδίζοντας εμφανώς έναν δικομματικό συμβιβασμό που άλλοι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι να δεχτούν, θα κατέχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις συνθήκες κατά μήκος των συνόρων, στην Ουκρανία και στο Ισραήλ από τώρα έως και την Ημέρα των Εκλογών, στις 4 Νοεμβρίου.
Τους επόμενους εννέα μήνες ενδέχεται να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές και στους τρεις τομείς.
Πράγματι, εάν οι συνθήκες ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων συνεχίσουν να επιδεινώνονται, ο Πρόεδρος Biden και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου μπορούν να κατηγορήσουν το GOP ότι μπλοκάρει τη χρηματοδότηση για τη βελτίωσή τους.
Εάν οι δυνάμεις της Ουκρανίας χάσουν σημαντικό έδαφος - ή υποστούν μια καταστροφική ήττα, όπως φοβούνται ορισμένοι - ο Trump και οι σύμμαχοί του θα το χρεωθούν.
Το ιστορικό του πρώην προέδρου στην υποστήριξη του Ισραήλ θα δεχόταν επίσης σημαντικό πλήγμα.
Ο Biden και οι υποστηρικτές του θα ενστερνίζονταν αυτά ή παρόμοια σημεία συζήτησης, όπως και πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές στα μέσα ενημέρωσης και αλλού.
Οι περιστάσεις στην Ουκρανία μπορεί να είναι οι πιο απρόβλεπτες και, ως εκ τούτου, οι πιο επικίνδυνες πολιτικά για τον πρώην πρόεδρο και τους υποστηρικτές του στο Κογκρέσο.
Θα μπορούσε εύλογα να περίμενε κανείς ότι η κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού δεν θα αλλάξει ουσιαστικά πριν από τον Νοέμβριο - ή ότι οι εκτεταμένες τηλεοπτικές εκστρατείες και οι χειρονομίες θα μπερδέψουν τους ψηφοφόρους ώστε να αποφευχθούν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις.
Θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει κανείς ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση Biden και ότι ο αποκλεισμός ή η καθυστέρηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ δεν θα εμπόδιζε υπερβολικά το Ισραήλ.
Ή ότι οι Αμερικανοί είναι τόσο διχασμένοι σχετικά με τις τακτικές του Ισραήλ που τυχόν ψήφοι που κερδίζονταν για την υποστήριξη του Ισραήλ θα χάνονταν αλλού.
Στο βαθμό που ο συνδυασμός μέτρων για την υποστήριξη του Ισραήλ με τη βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν από μόνος του ένας πολιτικός υπολογισμός, ορισμένοι θα μπορούσαν ακόμη και να ελπίζουν ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα μπορούσε τελικά να προχωρήσει σε ξεχωριστό δρόμο - αν και αυτό φαίνεται πιο δύσκολο καθώς ο πόλεμος στη Γάζα προχωρά και η κριτική Η προσέγγιση του Ισραήλ σε αυτό ενισχύεται.
Η παρεμπόδιση περαιτέρω σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σημαντική όχι μόνο στο έδαφος αλλά και στα εκλογικά τμήματα.

Το μάθημα του Βιετνάμ

Εδώ, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε την ατυχή εμπειρία της Αμερικής με το Βιετνάμ.
Μετά την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Παρισιού και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων το 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο Νότιο Βιετνάμ.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, το Κογκρέσο - υπό τον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος και στα δύο σώματα - μείωσε και μπλόκαρε τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Μέχρι το 1975, οι δυνάμεις του Νοτίου Βιετνάμ κατέρρευσαν και ο στρατός των ΗΠΑ εκκένωσε Αμερικανούς διπλωμάτες και άλλους από την ταράτσα της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Οι εμβληματικές φωτογραφίες έχουν έρθει για να συμβολίσουν πώς η προσπάθεια του πρώην προέδρου Richard Nixon για την «Ειρήνη με Τιμή» έγινε αυτό που πολλοί είδαν αργότερα ως ταπεινωτική ήττα.
Αυτό που θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν ο Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου είναι πώς οι διαιρέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος της δεκαετίας του 1960 και του 1970 σχετικά με το Βιετνάμ, με αποκορύφωμα τον περιορισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ, συνέβαλαν σε σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κοινού στον χειρισμό της πολιτικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ από τους Ρεπουμπλικάνους για σχεδόν όλα τα επόμενη περίοδο.
Οι ίδιοι οι αξιοσέβαστοι εμπειρογνώμονες της εξωτερικής πολιτικής με την τάση των Δημοκρατικών υποστήριξαν αυτήν την υπόθεση εξηγώντας (εν μέρει) γιατί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών του 2004, John Kerry απέτυχε να νικήσει τον τότε Πρόεδρο George W. Bush παρά τη μη δημοτικότητα του τελευταίου.
Ορισμένοι αμφισβητούν αν η μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ ήταν ο κύριος λόγος για την απώλεια του Νοτίου Βιετνάμ.
Από πολιτική άποψη, αυτό που πραγματικά συνέβη είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από τις αφηγήσεις που κυριάρχησαν στην αμερικανική εκλογική πολιτική.

Η λύση του Trump

Η εναλλακτική λύση του Trump - η υποστήριξη ενός συμβιβασμού - φαίνεται πιο πιθανό να αποφέρει εκλογικό πλεονέκτημα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.
Πρώτον, θα καθιέρωνε τον Trump όχι μόνο ως μεσίτη της πολιτικής εξουσίας, αλλά και ως μεσίτη πολιτικής, κάτι που του διέφευγε σε μεγάλο βαθμό στο Καπιτώλιο κατά την προηγούμενη θητεία του.
Μόνο με τη βοήθειά του θα μπορούσε ο Πρόεδρος Biden να προωθήσει ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.
Δεύτερον, θα βοηθούσε να οριστεί ο πρώην Πρόεδρος ως «οικοδόμος» και όχι ως «γκρεμιστής» στην αμερικανική πολιτική, κάτι που πολλοί ανεξάρτητοι ψηφοφόροι δεν έχουν δει ακόμη και λαχταρούν.
Τρίτον, η κίνηση θα ήταν τόσο εκπληκτική για πολλούς που θα κυριαρχούσε στις συζητήσεις των μέσων ενημέρωσης για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο ρόλος του Trump ως σωτήρα της Ουκρανίας θα ήταν το επίκεντρο της συζήτησης στον αέρα, στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο.
Τέταρτον, εάν εκλεγόταν, ο Trump θα είχε πολύ μεγαλύτερη ώθηση εάν επιδίωκε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όπως έχει προτείνει.
Η αλλαγή πορείας με αυτόν τον τρόπο θα απαιτούσε πολύ λίγα από τον Trump, ο οποίος είναι αρκετά ευέλικτος πολιτικά και πιθανότατα θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο να αποδείξει ότι ανάγκασε αλλαγές σε ένα συμβιβαστικό πακέτο για να παράσχει δημόσια αιτιολόγηση για την αναθεωρημένη θέση του.
Αυτή η εξήγηση θα ήταν πολύ πιο εύκολο να προσφερθεί από αυτή που πολλοί θα αναζητήσουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εάν η Ρωσία επικρατήσει στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης