Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kazimir (ΕΚΤ): Η μείωση επιτοκίων είναι πιο πιθανή τον Ιούνιο παρά τον Απρίλιο

Kazimir (ΕΚΤ): Η μείωση επιτοκίων είναι πιο πιθανή τον Ιούνιο παρά τον Απρίλιο
Ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται υπέρ της μείωσης επιτοκίων το καλοκαίρι και όχι την άνοιξη
Τον Ιούνιο «βλέπει» ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, Peter Kazimir, την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
«Η επόμενη κίνηση θα είναι μια μείωση, και είναι εντός των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο Kazimir σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του. «Είμαι βέβαιος ότι ο ακριβής χρόνος, αν θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, είναι δευτερεύον θέμα σε σχέση με τον αντίκτυπο της απόφασης» είπε ενώ συμπλήρωσε «το τελευταίο φαίνεται πιο πιθανό, αλλά δεν θα βγάλω πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα».
Ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος εντάσσεται στο συντηρητικό μπλόκ της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η υπομονή είναι απαραίτητη προτού η ΕΚΤ λάβει καίριες αποφάσεις και ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μαζί με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον Μάρτιο θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Οι επενδυτές βλέπουν τώρα μειώσεις επιτοκίων 140 μονάδων βάσης φέτος και βλέπουν σχεδόν 100% πιθανότητα η πρώτη κίνηση να γίνει τον Απρίλιο.
«Οι κίνδυνοι μιας πρόωρης μείωσης, κατά την άποψή μου, είναι πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους που προκύπτουν αν ενεργήσουμε λίγο αργότερα», δήλωσε ο Kazimir και προειδοποίησε ότι μια γρήγορη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον αποπληθωρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη Πέμπτη, αλλά ακούστηκε βέβαιη ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, τροφοδοτώντας τα ήδη διαδεδομένα στοιχήματα στην αγορά ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές της άνοιξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης