Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno: Είδαμε τα υψηλά των επιτοκίων της ΕΚΤ, έρχονται μειώσεις

tags :
Centeno: Είδαμε τα υψηλά των επιτοκίων της ΕΚΤ, έρχονται μειώσεις
«Υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα στοιχεία για τους μισθούς Μαΐου για να πάρουμε μια ιδέα για την τροχιά του πληθωρισμού», είπε ο Centeno
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, και με μικρά βήματα και όχι απότομα, δήλωσε στο Reuters το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Mario Centeno.
Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό του 4% την Πέμπτη, μια απόφαση με την οποία συμφώνησε ο Centeno, παρόλο που αυτή τη φορά δεν είχε δικαίωμα ψήφου.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι η συναίνεση είναι ότι είναι «πρόωρο να συζητηθούν περικοπές επιτοκίων».
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρότειναν ότι πρέπει να περιμένουν τα στοιχεία για τους μισθούς πρώτου τριμήνου τον Μάιο για να δουν εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό, αλλά ο Centeno θεώρησε ότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις τέτοιων επιπτώσεων μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης.
«Υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα στοιχεία για τους μισθούς Μαΐου για να πάρουμε μια ιδέα για την τροχιά του πληθωρισμού», είπε.
Ο ίδιος έχει εντοπίσει «πολλά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με διαρκή τρόπο» προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, με εκπληκτικά ισχυρές μειώσεις τον τελευταίο καιρό μετά την εξάλειψη «σχεδόν όλων» των κραδασμών που είχαν ωθήσει τις τιμές, όπως το ενεργειακό κόστος και περιορισμοί εφοδιασμού.
Ελλείψει νέων κραδασμών τιμών, το 4% είναι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι μείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης