Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οριακή ήττα για την AfD στην πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά τη στοχοποίησή της

Γερμανία: Οριακή ήττα για την AfD στην πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά τη στοχοποίησή της
Σε έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο στην περιφέρεια Saale-Orla, ο υποψήφιος του AfD, Uwe Thrum, έχασε τη νίκη από τον αντίπαλό του των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Christian Herrgott
Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ηττήθηκε οριακά στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του σε σχέδιο μαζικής απέλασης αλλοδαπών που προκάλεσε τεράστιες διαμαρτυρίες σε όλη τη Γερμανία.
Ο υποψήφιός του έχασε από τον συντηρητικό αντίπαλό του σε περιφερειακές διοικητικές εκλογές, η σημασία των οποίων είχε απήχηση πολύ πέρα από την τοπική περιοχή.
Σε έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο στην περιφέρεια Saale-Orla στο νοτιοανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, ο υποψήφιος του AfD, Uwe Thrum, έχασε τη νίκη από τον αντίπαλό του των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Christian Herrgott με διαφορά 4,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο ρόλος των κινητοποιήσεων

Σύμφωνα με τον Guardian, η ψηφοφορία, στην οποία είχαν δικαίωμα ψήφου περίπου 66.000 άτομα, θεωρήθηκε ως ένα μέτρο για το κατά πόσον η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών κατά του αντιμεταναστευτικού AfD μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σχέδιο απέλασης είχε κάμψει ή ενισχύσει τη δημοτικότητα του κόμματος.
Ο Thrum εξασφάλισε το 47,7% των ψήφων, έναντι του 52,3%% του Herrgott.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Thrum είχε συγκεντρώσει το 45,7% των ψήφων έναντι 33% του Herrgott.
Ο υποψήφιος του CDU θεωρούνταν ότι δεν είχε πολλές πιθανότητες να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Μια διακομματική κινητοποίηση των ψηφοφόρων το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε μια προσπάθεια να κρατηθεί το AfD μακριά από την εξουσία, είχε ως αποτέλεσμα μια υψηλότερη συμμετοχή 69%, επιτρέποντας στον Herrgott, ο οποίος έχει τοπικές ρίζες, να σημειώσει τα κέρδη που ήταν απαραίτητα για να νικήσει τον αντίπαλό του.

Σούπερ εκλογική χρονιά

Η ψηφοφορία θεωρείται το προοίμιο μιας "σούπερ" εκλογικής χρονιάς για ένα κρατίδιο που κυβερνάται από μια εύθραυστη συμμαχία υπό τον Bodo Ramelow του ακροαριστερού Die Linke, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Τον Ιούνιο αναμένονται ευρωεκλογές, καθώς και κάλπες για τα περισσότερα συμβούλια, τους δημάρχους και τις θέσεις των περιφερειακών αρχών, όπου το AfD, που συγκεντρώνει περίπου 36% στο κρατίδιο, θα μπορούσε να σημειώσει σημαντικά κέρδη.
Οι κρατικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θεωρούνται το εναρκτήριο λάκτισμα για νέες βουλευτικές εκλογές το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης