Τελευταία Νέα
Διεθνή

Times (Βρετανικό ΜΜΕ): Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανακοινώσει «στρατιωτικό Schengen» πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2024

Times (Βρετανικό ΜΜΕ): Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανακοινώσει «στρατιωτικό Schengen» πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2024
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συζητούν για την εναρμόνιση των πολύ διαφορετικών κανονισμών τους για τη μεταφορά στρατιωτικών και άλλων επικίνδυνων εμπορευμάτων, ιδίως εκρηκτικών
Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να θεσπιστεί «μια στρατιωτική συνθήκη Schengen» που θα διασφάλιζε την ελεύθερη κυκλοφορία των στρατιωτικών νηοπομπών πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο 2024 ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Times.
Ο επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (JSEC), Στρατηγός Alexander Solfrank, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο δημοσίευμα ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να μειώσει τον αριθμό των γραφειοκρατικών κανονισμών για να αυξήσει την κινητικότητά του.
Επιπλέον, ο Στρατηγός Alexander Solfrank υποστήριξε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της συμμαχίας στο θέμα της εναλλαξιμότητας του εξοπλισμού. Ειδικότερα, θεώρησε λανθασμένη την απαγόρευση της χρήσης αλεξίπτωτων από άλλες χώρες από αλεξιπτωτιστές μιας χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ άρχισαν να δημιουργούν ένα «στρατιωτικό σύστημα Schengen» το φθινόπωρο του 2017.
Η πρωτοβουλία, που αρχικά εκφράστηκε από αρκετούς πολιτικούς της Βαλτικής, υποστηρίχθηκε ενεργά από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εκείνη την περίοδο.
Ο σχηματισμός αυτού του συστήματος έγινε ο κύριος στόχος του προγράμματος Μόνιμης Δομημένης Αμυντικής Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO) που δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου ήταν έργα επέκτασης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σιδηροδρόμων, γεφυρών, σήραγγες, λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι για την παράδοση βαρέως και μεγάλου εξοπλισμού.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συζητούν για την εναρμόνιση των πολύ διαφορετικών κανονισμών τους για τη μεταφορά στρατιωτικών και άλλων επικίνδυνων εμπορευμάτων, ιδίως εκρηκτικών.
Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στη δημιουργία ενός «στρατιωτικού Schengen» - ενός συστήματος που θα επέτρεπε ιδανικά σε νηοπομπές να διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη βάσει μιας ενιαίας άδειας, σταματώντας μόνο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.
Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε ενεργά από το ΝΑΤΟ.
Με την έναρξη του προγράμματος PESCO, η αλληλεπίδραση μεταξύ της συμμαχίας και της ΕΕ έχει ενταθεί σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης