Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενοχλημένος ο Biden δίνει τελεσίγραφο στον Netanyahu: Περιόρισε τον πόλεμο, μείωσε τις απώλειες, έχω εκλογές

Ενοχλημένος ο Biden δίνει τελεσίγραφο στον Netanyahu: Περιόρισε τον πόλεμο, μείωσε τις απώλειες, έχω εκλογές
Ο Netanyahu είπε σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως ο πόλεμος θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες και φέρεται να είπε σε ηγέτες τοπικού συμβουλίου πριν από δύο εβδομάδες ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2025.
Ενοχλημένος και ξεκάθαρος φέρεται να ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος  Joe Biden προς τον ηγέτη του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, όσον αφορά στην εξέλιξη και διάρκεια του πολέμου, θέματα για τα οποία του ζήτησε το... πλάνο, τι σκοπεύει να κάνει, ξεκαθαρίζοντας ότιν δεν στηρίζει ένα πόλεμο στη Γάζα που θα κρατήσει έναν χρόνο, ιδιαίτερα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, και με τα ανοιχτά θέματα να βαραίνουν την ατζέντα του, όπως γράφει το Axios.
Επικαλούμενο το μέσο δύο πηγές μεταξύ ανώνυμων αξιωματούχων, αναφέρει ότι ο Biden ζήτησε από τον Netanyahu τον σχεδιασμό που έχει κάνει για το επόμενο διάστημα του πολέμου, να επιταχύνει τη μετάβαση σε μάχες χαμηλής έντασης εναντίον της Χαμάς που θα περιορίσουν τις απώλειες στους αμάχους, προειδοποιώντας τον ότι δεν υποστηρίζει μια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πόλεμο διάρκειας ενός χρόνου, ενώ τον πίεσε για μια «τελική κατάσταση».

Ο Netanyahu είπε σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως ο πόλεμος θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες και φέρεται να είπε σε ηγέτες τοπικού συμβουλίου πριν από δύο εβδομάδες ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2025.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη τους συνομιλία μετά από 27 ημέρες, ο Biden φέρεται να είπε στον Netanyahu ότι δεν κατανοεί ακριβώς ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου και ζήτησε απάντηση για το σχέδιο του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα του πολέμου.
Η συζήτηση έγινε με εμφανή την πίεση των ΗΠΑ για μια λύση που θα προβλέπει πολιτική επανένωση της Γάζας με τη Δυτική Όχθη υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ως μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής πρωτοβουλίας με στόχο ενδεχόμενη δημιουργία δύο κρατών και μια διευρυμένη Συμφωνία του Αβραάμ.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει το σχέδιο.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών την περασμένη Παρασκευή διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά και ήταν σε καλό κλίμα, ανέφεραν τότε τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι οι δυο τους συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios, ένας σύμβουλος του Biden είπε ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για τον πόλεμο της Γάζας που κυριαρχεί στις ειδήσεις και έχει αποτέλεσμα να χάνει ενόψει των προεδρικών εκλογών την υποστήριξη των νεότερων ψηφοφόρων, οι οποίοι αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική του Biden.

Ως απάντηση στο ρεπορτάζ το γραφείο του Netanyahu δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu εκτιμά την υποστήριξη του Προέδρου Biden και κατέστησε σαφές στη συνομιλία μαζί του ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του».
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έστειλαν τον διευθυντή της CIA William Burns στην Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο μαζί με τον διευθυντή της Mossad David Barnea για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό του Κατάρ και να συζητήσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Abbas Kamel, δήλωσε μια αμερικανική πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης