Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να που καταλήγει η βοήθεια στην Ουκρανία: Πέντε άτομα υπεξαίρεσαν 40 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για όπλα

Να που καταλήγει η βοήθεια στην Ουκρανία: Πέντε άτομα υπεξαίρεσαν 40 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για όπλα
Σε πέντε άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων, ενώ ένα άτομο συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα - Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.
Υπάλληλοι ουκρανικής εταιρείας όπλων συνωμότησαν με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας για να υπεξαιρέσουν σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την αγορά 100.000 βλημάτων όλμων για τον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η SBU ανακοίνωσε αργά το Σάββατο 27/1 ότι σε πέντε άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων, ενώ ένα άτομο συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα και εφόσον κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.
Η έρευνα πραγματοποιείται καθώς το Κίεβο επιχειρεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Αξιωματούχοι και από τα δύο μπλοκ έχουν ζητήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις προτού το Κίεβο μπορέσει να ενταχθεί σε αυτές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky εξελέγη με «σημαία» τον πόλεμο κατά της διαφθοράς το 2019, πολύ πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι βοηθοί του έχουν περιγράψει τις πρόσφατες απολύσεις ανώτατων αξιωματούχων ως απόδειξη των προσπαθειών τους για πάταξη της διαφθοράς.
Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι η τρέχουσα έρευνα χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2022, όταν οι αξιωματούχοι υπέγραψαν σύμβαση για βλήματα πυροβολικού αξίας 39,6 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία όπλων Lviv Arsenal.
Αφού έλαβαν την πληρωμή, οι υπάλληλοι της εταιρείας έπρεπε να μεταφέρουν τα κεφάλαια σε μια επιχείρηση εγγεγραμμένη στο εξωτερικό, η οποία στη συνέχεια θα παρέδιδε τα πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τα εμπορεύματα δεν παραδόθηκαν ποτέ και τα χρήματα στάλθηκαν σε διάφορους λογαριασμούς στην Ουκρανία και στα Βαλκάνια, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα κεφάλαια έχουν κατασχεθεί και θα επιστραφούν στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης