Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Στο γκρεμό σέρνει τις ΗΠΑ το τεράστιο χρέος, έρχεται «εξέγερση των αγορών»

Dimon (JP Morgan): Στο γκρεμό σέρνει τις ΗΠΑ το τεράστιο χρέος, έρχεται «εξέγερση των αγορών»
Επτά τρισεκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κατέχουν οι ξένοι  – γι αυτό και όταν αρχίσει να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, οι αγορές θα εξεγερθούν, είπε ο Dimon
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ οδεύουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα προς τον «γκρεμό» όσο συνεχίζεται η αύξηση του δημόσιου χρέους και  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι επείγει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, προτού καταλήξει σε κρίση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας διατύπωσε αυτή την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Bipartisan Policy Center, όταν του ζητήθηκε η γνώμη του για το τι θα σημάνει για την οικονομία τυχόν αποτυχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να δώσει λύση στο προβλημα της διαρκούς αύξησης του χρέους.
Ο Dimon υπενθύμισε πώς ήταν η αμερικανική οικονομία το 1982, με τον πληθωρισμό στο 12%, το βασικό επιτόκιο στο 21,5% την ανεργία στο 10%, και το χρέος στο 35% του ΑΕΠ.
Σημείωσε στη συνέχεια ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για τις ΗΠΑ εχει ξεπεράσει το 100% και ότι προβλέπεται να φτάσει στο 130% μέχρι το 2035.
«Σκεφτείτε το σαν ένα μπαστούνι του χόκεϊ», είπε ο Dimon, περιγράφοντας πώς θα εμφανιζόταν η αύξηση του χρέους σε ένα γράφημα.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο όπου η αύξηση του χρέους προσλαμβάνει γεωμετρικούς ρυθμούς, το κρίσιμο σημείο που αντιπροσωπεύει το σχήμα του «μπαστουνιού του χόκεϊ», «αλλά όταν εκείνη η ώρα έρθει,  οι αγορές σε όλο τον κόσμο – παρεμπιπτόντως, επειδή οι ξένοι κατέχουν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα εξεγερθούν και αυτό θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στο γκρεμό», είπε ο πρόεδρος της JP Morgan.
«Έχουμε μπροστά μας ένας γκρεμό, βλέπουμε τον γκρεμό», είπε ο Dimon.
«Απέχουμε από αυτόν άλλα 10 χρόνια και πηγαίνουμε προς τα εκεί με ταχύτητα 60 μίλια την ώρα».
Ο Dimon πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Paul Ryan, μέλος της επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσσου, ο οποίος χαρακτήρισε τη χιονοστιβάδα του αμερικανού δημόσιου χρέους «την πιο προβλέψιμη κρίση που είχαμε ποτέ».
Οι προοπτικές για το επίπεδο του ομοσπονδιακού χρέους είναι ζοφερές, με τους οικονομολόγους να κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρομερή αύξηση του ρυθμού δημοσίων δαπανών από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.
Τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δείχνουν ότι το αμερικανό δημόσιο χρέος θα διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Μέχρι το τέλος του 2022, το εθνικό χρέος αυξήθηκε στο 97% περίπου του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αμερικανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί στο 181% στα τέλη του 2053 — ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης