Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στη Φινλανδία - Φαβορί για την προεδρία ο συντηρητικός Stubb, θα συνεχίσει την αντιρωσική πολιτική του Niinisto

Εκλογές στη Φινλανδία - Φαβορί για την προεδρία ο συντηρητικός Stubb, θα συνεχίσει την αντιρωσική πολιτική του Niinisto
Η Φινλανδία έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία από τον περασμένο Νοέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 28/1 οι Φινλανδοί για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο που θα διαδεχτεί τον Sauli Niinisto  και θα είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Με πιο περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του κράτους στη Φινλανδία χειρίζεται εκτός από τα θέματα της άμυνας και την εξωτερική πολιτική σε συνεργασία με τη κυβέρνηση.
Έχοντας διατηρήσει ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία έγινε τον περασμένο χρόνο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Ρωσίας, με την οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων.
Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δύο πολιτικές προσωπικότητες της Φινλανδίας προηγούνται μεταξύ εννέα υποψηφίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις: ο συντηρητικός, πρώην πρωθυπουργός Alexander Stubb και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Petri Haavisto από το κόμμα των Πρασίνων.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 09.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20.00.
Ο νέος προέδρος θα διαδεχτεί τον Sauli Niinisto, που παρέμεινε στο αξίωμα επί 12 χρόνια, και επί των ημερών του η Φινλανδία πραγματοποίησε μια ιστορική στροφή στην εξωτερική της πολιτική.
Ο Niinisto είχε εκλεγεί με την υπόσχεση μιας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, της επιδίωξης «ευκαιριών» στην Κίνα και της διατήρησης ενός  «όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμου περιβάλλοντος λειτουργίας με τη Ρωσία».
Πλέον όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει.
Οι ΗΠΑ, όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικατέστησαν τη Ρωσία στο επίκεντρο της φινλανδικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής πέρυσι, καθώς οι Φινλανδοί εγκατέλειψαν επτά δεκαετίες αδέσμευσης για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Οι σχέσεις με την Κίνα είναι γεμάτες υποψίες αφού η άγκυρα ενός κινεζικού φορτηγού πλοίου κατέστρεψε τον αγωγό αερίου Baltic Connector και τα καλώδια δεδομένων στον Κόλπο της Φινλανδίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν  σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και οδήγησαν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Τον Αύγουστο, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα, κατηγόρσεη ως υπεύθυνη για αυτό τη Ρωσία και έκλεισε τα σύνορά της τον περασμένο Νοέμβριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης