Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση Rosenberg - Ισχυρός κίνδυνος sell-off στις αγορές από τους γερασμένους επενδυτές της Wall Street

Δραματική προειδοποίηση Rosenberg - Ισχυρός κίνδυνος sell-off στις αγορές από τους γερασμένους επενδυτές της Wall Street
Το 80% των αμερικανικών μετοχών σε όρους χρηματιστηριακής αξίας κατέχεται από επενδυτές ηλικίας από 55 ετών και άνω - Τι σημαίνει αυτό για τις κινήσεις της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Oι χρηματιστηριακές αγορές αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πτωτικό κίδυνο που συνδέεται με την συγκριτικά μεγάλη ηλικία των ανθρώπων που έχουν τα χρήματά τους σε μετοχές, γράφει ο παλαίμαχος επενδυτής David Rosenberg.
Υπάρχει ένα ενδιαφέρον δημογραφικό δεδομένο, σημειώνει, που έχει σχέση με τις αγορές και δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
Από το 1990 και μετά, περιορίζεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες που επενδύουν σε μετοχές.
Γα παράδειγμα, το 1990 το 10% των επενδυτών του Χρηματιστηρίου ήταν άτομα κάτω των 40 ετών και το 30% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 40-54 ετών.
Το 40% δηλαδή η μεγαλύτερη μερίδα των επενδυτών του Χρηματιστηρίου ήταν βεβαίως και τότε άτομα που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 55 - 69 ετών ενώ το 20% των επενδυτών αφορούσε την ηλικιακή ομάδα άνω των 70%.

Μειώθηκαν οι επενδυτές στις νεότερες ηλικίες

Με τα χρόνια ωστόσο, ο αριθμός των νεότερης ηλικίας επενδυτών άρχισε να περιορίζεται, μέχρι που έφτασε, σήμερα πλέον, οι ηλικιακές ομάδες κάτω των 55 ετών να κατέχουν μόνο το 20% των μετοχών σε όρους χρηματιστηριακής αξίας και το υπόλοιπο 80% των μετοχών να ανήκει αποκλειστικά σε επενδυτές άνω των 55 χρονων, δηλαδή σε ανθρώπους που πλησιάζουν στη σύνταξη.
Το γεγονός ότι το 80% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των αμερικανικών μετοχών ανήκει σε άτομα άνω των 55 ετών, αντιπροσωπεύει ωστόσο κατά την Rosenberg Research, ένα μεγάλο καθοδικό κίνδυνο για το αμερικανικό χρηματιστήριο (αρα και για τα ευρωπαϊκά που ακολουθούν τους κύκλους της Wall) αν η αμερικανική οικονομία περάσει σε ύφεση.
Για ποιο λόγο;

Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν την πτώση της αγοράς 

«Οι συνταξιούχοι δεν έχουν τα περιθώρια να αγοράσουν στην πτώση και να αντέξουν στην ύφεση της αγοράς», έγραψε ο οικονομολόγος David Rosenberg σε σημείωμα του την Τετάρτη 24/1.
«Εάν όντως η αμερικανική οικονομία εισέλθει σε ύφεση, θα δούμε μαζικές πωλήσεις λόγω δημογραφίας οι οποίες μπορεί να βυθίσουν την οικονομία σε σπιράλ θανάτου και τις επιπτώσεις τους να περνούν στις καταναλωτικές δαπάνες».
Ο Rosenberg έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός sell off στην αγορά, λέγοντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά που δημιουργήθηκε φέτος μοιάζει «παράξενα παρόμοια» με το 2022.
Ουσιαστικά, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου και δεν μπορούν να συνεχίζουν να διακρατούν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης ενώ χάνουν αξία.
Για το λόγο αυτό η ύφεση θα πυροδοτήσει sell off καθώς οι συνταξιούχοι θα σπεύσουν να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, προσθέτοντας πτωτική δυναμική στην αγορά.

Ποιοι άλλοι κλάδοι μπορεί να επηρεαστούν

Ένα χρηματιστηριακό sell off, οδηγούμενο από επενδυτές της τρίτης ηλικίας εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει επίσης κλάδους όπως οι πρόσθετες ιατρικές υπηρεσίες, η αναψυχή, τα ταξίδια και η φιλοξενία, πλήττοντας τη ζήτηση σε αυτούς τους κλάδους.
Η μαζική επένδυση στις μετοχές είναι αντίθετη με τις παραδοσιακές συμβουλές προς τους επενδυτές της τρίτης ηλικίας στους οποίους υποτίθεται ότι συνίσταται να επιλέγουν ασφαλέστερες επενδύσεις όσο μεγαλώνουν όπως τα ομόλογα.
Αλλά καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, χρειάζονται υψηλότερες αποδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να χρηματοδοτήσουν τη ζωή τους μετά τη συνταξιοδότηση και επιλέγουν επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο.

Από το 1990 οι συνταξιούχοι αυξάνουν σταθερά τα μετοχικά χαρτοφυλάκια τους

Από τη δεκαετία του 1990, η γενιά που σήμερα βρίσκεται στις ηλικίες 55 - 75 αυξάνει σταθερά τις θέσεις τις σε μετοχές.
Μέχρι το 1990 οι συγκεκριμένες ηλικαικές ομάδες κατείχαν μετοχές σε ποσοστό λιγότερο του 60%. 
Έφτασαν το 65% πριν από το κραχ του 2008, το 75% την παραμονή της πανδημίας και το 80% σήμερα.
«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις θεμελιωδών δυνάμεων, όπως τα δημογραφικά στοιχεία, στις ραγδαίες ή μη  κινήσεις της αγοράς, αλλά είναι εκεί και δεν πρέπει να παραβλέπονται», είπε ο Rosenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης