Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια συγκλονιστικά απόκοσμη στρατιωτική ιστορία – Από τους 300 του Λεωνίδα, στους 150 Ρώσους που πήραν την Avdiivka μέσω... ενός σωλήνα

Μια συγκλονιστικά απόκοσμη στρατιωτική ιστορία – Από τους 300 του Λεωνίδα, στους 150 Ρώσους που πήραν την Avdiivka μέσω... ενός σωλήνα
H Avdiivka πέφτει και θα είναι μια ηχηρή απώλεια ακόμη μεγαλύτερη από την μεγάλη ήττα των ουκρανών στο Bakhmut.
Μια συγκλονιστική ιστορία αποκαλύπτεται η οποία αποτελεί και σημείο καμπής για την πτώση της πόλης Avdiivka…
Η Avdiivka βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης του Donetsk και αποτέλεσε μια απίστευτα οχυρωμένη πόλη ίσως καλύτερα από το Bakhmut που έπεσε στα χέρια των ρώσων Wagner.
Η Avdiivka είναι στρατηγικής σημασίας πόλη για την Ουκρανία και τον στρατός της, είναι σημαντικά οχυρωμένη ενώ το Ουκρανικό πυροβολικό χρησιμοποιεί την Avdiivka για να βομβαρδίσει την πόλη του Donetsk.
Εδώ και μήνες η Avdiivka έχει περικυκλωθεί από τους Ρώσους αλλά η πόλη άντεχε τις επιθέσεις αφού από το 2014 οι Ουκρανοί το έχουν μετατρέψει σε φρούριο.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απώλειες κυρίως σε τεθωρακισμένα, έχασαν αρκετά το τελευταίο διάστημα.
Ο Λεωνίδας της Αρχαίας Σπάρτης έμεινε στην ιστορία για μια μεγαλειώδη νίκη επί του περσικού στρατού στις Θερμοπύλες.
Αν και η θυσία του Λεωνίδα δεν έχει προηγούμενο ανδρείας και μαχητικότητας εντούτοις μικρογραφίες αυτής της μαχητικότητας συναντούμε και σήμερα…
Θα παρουσιάσουμε ένα πραγματικό γεγονός στην πόλη Avdiivka…
Οι ρώσοι δεν μπορούσαν να την καταλάβουν μέχρι που ανακάλυψαν μια σωλήνωση νερού 2 χιλιομέτρων ελάχιστης διατομής (1 μέτρο) και συρόμενοι 150 ρώσοι στρατιώτες μέσα από την σωλήνωση κατάφεραν να βγουν πίσω από τις Ουκρανικές γραμμές και να χτυπήσουν τους Ουκρανούς αιφνιδιάζοντας τους…
Με αυτόν τον τρόπο… οι ρώσοι κατέλαβαν την νότια Avdiivka

Η μάχη της Avdiivka

Η μάχη για την Avdiivka ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023.
Παρά τις σημαντικές επιτυχίες γύρω από την πόλη, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να περικυκλώσει το μεγάλο Ουκρανικό οχυρό μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε τη ρωσική προέλαση και η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από νέες ρωσικές νίκες μέσα στην ίδια την Avdiivka.

Παρά τις προσπάθειες του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου να διαψεύσει τις αναφορές για τη ρωσική νίκη στην Avdiivka, αναφέροντας ότι είναι απλά «ρωσική προπαγάνδα», ουκρανικές πηγές ήταν οι πρώτες που αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη.
Σύντομα επιβεβαιώθηκαν από ρωσικές πηγές.

Η μοναδική ρωσική επιχείρηση

Η ουκρανική άμυνα στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης καταστράφηκε ως αποτέλεσμα μιας επικίνδυνης και μοναδικής ρωσικής επιχείρησης.
Οι στρατιώτες διαφόρων ρωσικών μονάδων προετοίμαζαν την επιχείρηση για αρκετές εβδομάδες.
Άνοιξαν περάσματα σε έναν παλιό πλημμυρισμένο υπόγειο σωλήνα μήκους 2 χιλιομέτρων, που είχε διάμετρο λιγότερο από ένα μέτρο.
Ο σωλήνας περνούσε κάτω από τον σιδηρόδρομο, ακριβώς κάτω από τις ουκρανικές θέσεις και οδηγούσε στις κατοικημένες συνοικίες.
Ειδικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων φιαλών οξυγόνου, παραδόθηκε στους στρατιώτες.
Στον σωλήνα κατασκευάστηκαν ειδικοί αεραγωγοί, μέσα ήταν κρυμμένοι ο απαραίτητος στρατιωτικός εξοπλισμός και τα πυρομαχικά.
Η επιχείρηση διεξήχθη υπό ισχυρά πυρά από το ρωσικό πυροβολικό με στόχο την αποφυγή εντοπισμού των υπόγειων δυνάμεων και προφανώς για να παραπλανήσουν τους Ουκρανούς.

Ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση έληξε με επιτυχία.
Μια ομάδα περίπου 150 Ρώσων στρατιωτών πέρασε μέσα από την σωλήνωση απόστασης 2 χιλιομέτρων μέσα στο παγωμένο νερό και επιτέθηκε ξαφνικά πίσω από την πλάτη των Ουκρανών στρατιωτών.
Ο ουκρανικός στρατός, στην κυριολεξία αιφνιδιάστηκε και δεν κατάλαβε καν από πού προέρχονταν τα ρωσικά πυρά.
Την ίδια στιγμή στην επιφάνεια, οι ουκρανικές θέσεις δέχθηκαν επίθεση από τρία τμήματα αναγνώρισης και εφόδου της εθελοντικής ταξιαρχίας «Βετεράνων».
Ως αποτέλεσμα της ξαφνικής επίθεσης, το ουκρανικό προπύργιο στην περιοχή του θερέτρου Tsarskaya Ohota καταστράφηκε μέσα σε λίγες ώρες.
Ο ουκρανικός στρατός υπέστη ευαίσθητες απώλειες, πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν.

Η επιτυχημένη επιχείρηση επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να αποκτήσει βάση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Avdiivka και να εισέλθει στους δρόμους της πόλης.
Προχώρησαν κατά μήκος των οδών Grushevskogo, Chernishevskogo και Sportivnaya και έφτασαν στο νότιο τμήμα της οδού Sobornaya.
Η προέλαση στην περιοχή ήταν επίσης δυνατή λόγω της πρόσφατης ρωσικής νίκης στο έδαφος της πρώην στρατιωτικής βάσης αεράμυνας που βρίσκεται στον δρόμο του Donetsk.
Μετά από παρατεταμένες μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αυτού του στρατηγικά σημαντικού ουκρανικού οχυρού, στα δυτικά του οποίου υπάρχουν περιοχές ανοιχτού πεδίου, όπου οι υποχωρούσες ουκρανικές μονάδες δεν έχουν πού να κρυφτούν.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, οι μάχες έφτασαν ήδη στην 9η συνοικία στα νότια της Avdiivka.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα πολυώροφων κτιρίων, ο έλεγχος των οποίων θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την πόλη, αυξάνοντας τις απώλειες της αμυνόμενης ουκρανικής ομάδας.
H Avdiivka πέφτει και θα είναι μια ηχηρή απώλεια ακόμη μεγαλύτερη από την μεγάλη ήττα των ουκρανών στο Bakhmut.

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_26_2024_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης