Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή προειδοποίηση από τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη: Η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πλήξει το ευρώ

Ηχηρή προειδοποίηση από τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη: Η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πλήξει το ευρώ
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν σχέδια για την κατάσχεση των έκτακτων κερδών που πραγματοποιεί το Euroclear από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και την παραχώρησή τους στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρή προειδοποίηση ενάντια στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να κατάσχει α κέρδη από τα ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη έστειλε ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Fabio Panetta, τονίζοντας ότι αν το ευρώ χρησιμοποιηθεί ως «όπλο», θα χάσει μεγάλο μέρος της ελκυστικότητάς του, προς όφελος ανταγωνιστικών νομισμάτων όπως το κινεζικό ρενμίνμπι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, o Fabio Panetta, επικεφαλής της Banca d'Italia, δήλωσε σε ομιλία του ότι ο πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας δίνει πολύ καθαρά την εικόνα των στρατηγικών κερεδών που έχει η Ευρώπη από την ύπαρξη ενός παγκόσμιου νομίσματος όπως το ευρώ, προσθέτοντας:
«Αυτή η δύναμη πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση».
«Οι διεθνείς σχέσεις είναι μέρος ενός «επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού»: η μετατροπή ενός νομίσματος σε όπλο αναπόφευκτα μειώνει την ελκυστικότητά του και ενθαρρύνει την εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων», είπε σε εκδήλωση στη Ρίγα για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την υιοθέτηση του ευρώ από τη Λετονία.
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η αυξημένη χρήση του ρενμίνμπι για τη χρηματοδότηση του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι «διδακτική από αυτή την άποψη», επειδή το Πεκίνο έχει προωθήσει τη χρήση του σε χώρες που πλήττονται από διεθνείς κυρώσεις, γεγονός που τις δυσκολεύει να πληρώσουν για αγαθά σε δολάρια ή ευρώ.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα το ρεμνίμπι να ξεπεράσει το ευρώ

Το μερίδιο του κινεζικού εμπορίου που χρηματοδοτείται σε ρενμίνμπι έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, βοηθώντας το κινέζικο νόμισμα να ξεπεράσει το ευρώ ως το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο για τη χρηματοδότηση του εμπορίου.
Ο Panetta δεν έκανε κάποια πιο συγκεκριμένη αναφορά στα σχέδια που έχουν ανακοινώσει διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να μεταφέρουν στην Ουκρανία τα έσοδα ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται σε ιδρύματα της ευρωζώνης και έχουν παγώσει λόγω των δυτικών κυρώσεων από το 2022.
Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν ότι τα σχόλιά του έγιναν έχοντας κατά νου αυτά τα σχέδια.
Η Ρώμη έχει παγώσει σχετικά λίγα ποσά κεφαλαίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος έχει «κολλήσει» στο Βέλγιο, όπου το κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear κατέχει περίπου 191 δισ. ευρώ.
Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδια για την κατάσχεση των έκτακτων κερδών που πραγματοποιεί το Euroclear από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και την παραχώρησή τους στην Ουκρανία.
Τα κράτη μέλη αναμένεται να εγκρίνουν νέους κανόνες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα καταστήσουν υποχρεωτική την παρακράτηση αυτών των κερδών, αλλά δεν θα τα κατάσχουν προς όφελος του Κιέβου.

Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ - Οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις

Οι ΗΠΑ, που κατέχουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, πιέζουν άλλες χώρες της G7 να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να δεσμεύσουν οι ίδιες τα περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, η Ιταλία είναι ένα από τα πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερες επιφυλάξεις αυτή την ιδέα και προειδοποίησαν για τις συνέπειες της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχει ασυλία. Ορισμένοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το να αγγίξουν μόνο τα κέρδη που προκύπτουν από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου ο Panetta είναι μέλος του ΔΣ έχει επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους τέτοιων κινήσεων για τη σταθερότητα του ευρώ, ειδικά εάν η Ευρώπη ενεργεί μόνη της και όχι ως μέρος του μια διεθνούς κίνησης. 
Ο βασικός φόβος που έχει εκφραστεί ότι άλλες κεντρικές τράπεζες ή κυβερνήσεις, εκτός Ευρώπης, ενδέχεται να αποχωρήσουν από περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ λόγω των ανησυχιών ότι η Ευρώπη θα μπορεί να τα παγώσει ή να τα κατάσχει για πολιτικούς λόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης