Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαγείο αμάχων η νότια Γάζα, τα 6 μέτρα που ζητά από το Ισραήλ το Διεθνές Δικαστήριο - Σχέδιο ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος – προτεκτοράτο

Σφαγείο αμάχων η νότια Γάζα, τα 6 μέτρα που ζητά από το Ισραήλ το Διεθνές Δικαστήριο -  Σχέδιο ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος – προτεκτοράτο
Δεκάδες οι νεκροί  άμαχοι από τους βομβαρδισμούς, παρά τo κάλεσμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προς το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
( Upd 7). Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλικού στρατού κατά της Hamas αλλά και των Παλαιστινίων αμάχων, με επίκεντρο πλέον το νότο της Λωρίδας της Γάζας και την πόλη Khan Younes να εχει μετατραπεί σε σφαγείο αμάχων, μία ημέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη «γενοκτονίας» στο παλαιστινιακό έδαφος.
Την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Βρετανία εξαπολύουν νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών Houthi της Υεμένης, οι οποίοι την Παρασκευή 26/1 είχαν πλήξει με πυραύλους βρετανικό πετρελαιοφόρο της Trafigura που ακομη φλέγεται, ενώ οι χώρες της Δύσης κόβουν τη χρηματοδότηση προς τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες μετά την απαίτηση του Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι της υπηρεσίες συμμετείχαν στην επίθεση της Hamas

Συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα, υπό ανελέητα πυρά η Kahn Younes

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει μέρα νύχτα τη νότια Γάζα, με επίκεντρο την Khan Younes, ενώ νωρίς το πρωί εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης, ακόμα και για τον προσφυγικό καταυλισμό.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι βομβαρδίζεται η περιοχή του νοσοκομείου Nasser και ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επιθέσεις με drones στα γύρω κτίρια του ιατρικού κέντρου.
Από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν σύμφωνα με μαρτυρίες 20 Παλαιστίνιοι που περίμεναν στην ουρά για επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, έξι άνθρωποι σε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Nousseirat και τουλάχιστον 50 ακόμη στη Khan Younes τις τελευταίες ώρες.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανέφερε από την πλευρά του, ότι κατά  τις επιχειρήσεις στη Γάζα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 μαχητές της Hamas τις τελευταίες 24 ώρες σε συγκρούσεις στη Khan Younes.
Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην Rafah, το συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο.
Συνολικά, 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Κατά την διάρκεια της νύκτας, κατακλυσμιαίες βροχές πλημμύρισαν τους καταυλισμούς επιτείνοντας την απελπισία των αμάχων.
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες πλήττοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Rafah, στην Khan Younes, στην Nusseirat, στο Deir al Balah και στην πόλη της Γάζας, βορειότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της νύκτας.
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι 26.257 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 64.797 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη του πολέμου, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

gaza1_2.JPG
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μαρτυρίες σημειώθηκαν βίαια πλήγματα στο νοσοκομείο Al Amal και η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι δέχθηκε νεκρούς και πρόσφερε βοήθεια σε τραυματίες στο σημείο.
Αναφορικά με το νοσοκομείο Nasser που είναι το μεγαλύτερο στη Kahn Younes, οι «χειρουργικές του δυνατότητες» είναι «σχεδόν ανύπαρκτες» και «τα λίγα μέλη του ιατρικού προσωπικού που έχουν απομείνει έχουν να αντιμετωπίσουν ισχνά αποθέματα ιατρικού υλικού», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Ενώ οι μάχες εντείνονται γύρω από το νοσοκομείο Nasser…εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν φύγει. Αυτή στη στιγμή στο νοσοκομείο παραμένουν 350 ασθενείς και 5.000 εκτοπισμένοι (λόγω των συγκρούσεων)», ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Tendros Adanom Gebreghesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Το νοσοκομείο έχει έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και προμηθειών», πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας παράλληλα «άμεση κατάπαυση πυρός».
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Παρασκευή 26/1 το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, ωστόσο δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός.
gaza2_4.JPG

Τα 6 μέτρα που ζήτησε το Δικαστήριο της Χάγης από το Ισραήλ

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Joan Donoghue, κάλεσε το Ισραήλ να λάβει 6 συγκεκριμένα μέτρα και να υποβάλλει εντός ενός μήνα έκθεση στο Δικαστήριο σχετικά με το τι έκανε.
Τα μέτρα που ζητούνται από το Ισραήλ, κατά την απόφαση του Δικαστηρίου, είναι τα εξής:
Το Κράτος του Ισραήλ σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, θα λάβει όλα τα μέτρα της αρμοδιότητάς του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλες οι πράξεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 της Σύμβασης, ιδίως, Α) δολοφονία μελών της ομάδας, Β) πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης στα μέλη της ομάδας, Γ) σκόπιμη πρόκληση στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζονται να επιφέρει τη φυσική του καταστροφή εν όλω ή εν μέρει, και Δ) επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή γεννήσεων εντός της ομάδας.
Το Κράτος του Ισραήλ διασφαλίζει, με άμεση ισχύ, ότι ο στρατός του δεν διαπράττει πράξεις που περιγράφονται στο σημείο 1 παραπάνω.
Το Κράτος του Ισραήλ θα λάβει όλα τα μέτρα της εξουσίας του για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας σε σχέση με μέλη της παλαιστινιακής ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Κράτος του Ισραήλ θα λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει την παροχή των επειγόντων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Κράτος του Ισραήλ λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή και να εξασφαλίσει τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με ισχυρισμούς για πράξεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 και του άρθρου 3 της σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος Γενοκτονία κατά μελών της παλαιστινιακής ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Κράτος του Ισραήλ θα υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο σχετικά με όλα τα μέτρα που έλαβε για την εφαρμογή αυτής της διαταγής εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής.
dikasthrio.JPG

Κόβουν οι χώρες της Δύσης τα χρήματα προς την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή ωστόσο στο στόχαστρο του Ισραήλ, τίθεται η Unrwa, η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, με την κυβέρνηση Netanyahu να υποστηρίζει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Hamas.
Το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η Unrwa δεν θα διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στην Γάζα μετά τον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Israel Katz, ενώ Hamas και Παλαιστινιακή Αρχή  κατήγγειλαν τις ισραηλινές «απειλές» κατά της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.
Μετά τις ανακοινώσεις Katz ωστόσο, οι ΗΠΑ που παρέχουν αμέριστη υποστήριξη στο Ισραήλ, σε ένα νέο πλήγμα κατά των αμάχων της Γάζας, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και το παράδειγμά τους ακολούθησαν επίσης η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιταλία.
Απαντώντας η Hamas έκανε λόγο για ισραηλινή «υποκίνηση» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Hamas κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ ότι διεξάγει «εκστρατεία υποκίνησης» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ που παραδίδουν βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε τη σημασία του ρόλου αυτών των οργανισμών στην παροχή ανακούφισης στο παλαιστινιακό λαό και στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων της εισβολής.
Αντίστοιχα αντέδρασε και ο ΓΓ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Δυτική Όχθη Hussein al Seih, δηλώνοντας:
«Η απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν την βοήθεια προς την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους (UNRWA) συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο παροχής βοήθειας.
Απευθύνουμε έκκληση προς τις χώρες που ανακοίνωσαν την διακοπή της βοήθειας προς την UNRWA να αναθεωρήσουν αμέσως την απόφασή τους», είπε.

Προκαλεί το Ισραήλ – Καλεί και άλλες χώρες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA του ΟΗΕ

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να αντικατασταθεί με υπηρεσίες αφιερωμένες στην πραγματική ειρήνη και την ανάπτυξη» μετά τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της είχαν εμπλοκή στις επιθέσεις της Hamas την 7η Οκτωβρίου.
Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προέτρεψε επίσης και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Σχέδιο ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος – προτεκτοράτο

Το σχέδιο που μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas καταρτίζουν και επεξεργάζονται κορυφαίοι αξιωματούχοι από τουλάχιστον 10 διαφορετικές χώρες, το οποίο – σύμφωνα με τους New York Times – θα εστιάζει σε τρεις κατευθύνσεις, που θα αφορούν κομβικά σημεία για την ηρεμία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σε δημοσίευμά τους, οι New York Times αναλύουν τις κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas στη Μέση Ανατολή ενώ αναφέρουν και τα εμπόδια που μπορούν να προκύψουν και θα πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas αλλά και την ανταλλαγή των ομήρων της ισλαμιστικής οργάνωσης με τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την αναδιαμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής που θα κατέχει την εξουσία της Λωρίδας της Γάζας. Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι συζητούν πολύ ενεργά ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο προβλέπει την ανάληψη του ελέγχου του θύλακα, μακριά από τα… χέρια του Ισραήλ και της Hamas
Η τρίτη κατεύθυνση αφορά τις πιέσεις από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία προς το Ισραήλ, προκειμένου να συμφωνήσει σε όρους για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, με αντάλλαγμα τη για πρώτη φορά σύναψη επίσημων δεσμών της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.
Ωστόσο, τα εμπόδια είναι πολλά. Το μεγαλύτερο από αυτά – σύμφωνα με τους New York Times – είναι ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη κυριαρχία της Γάζας στους Παλαιστίνιους, μια θέση που προκαλεί αμφιβολίες αν θα υπάρξουν βήματα εμπρός στη συμφωνία για τερματισμό του πολέμου.
Παράλληλα, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταστρέψει τη Hamas.
Άρα δεν είναι σαφές αν η οργάνωση θα πειστεί να κάνει στην άκρη.
Φυσικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες τον έχουν οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης