Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Απονενοημένη πρόκληση στην Κίνα για συμμετοχή του Xi στη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη»

Ουκρανία: Απονενοημένη πρόκληση στην Κίνα για συμμετοχή του Xi στη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη»
«Προσκαλούμε οπωσδήποτε την Κίνα να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής, στο πιο ψηλό επίπεδο, στο επίπεδο του προέδρου της» διαμηνύει ο σύμβουλος του Zelensky
Η Ουκρανία προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη» των παγκόσμιων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, δήλωσε κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στην δεύτερη επέτειο της.
Η Κίνα έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και απέφυγε να επικρίνει την ειδική επιχείρησή της στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε επίσης ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση στη σύγκρουση.
«Προσκαλούμε οπωσδήποτε την Κίνα να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής, στο πιο ψηλό επίπεδο, στο επίπεδο του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Igor Zhovkva σε μια συνέντευξη του αυτήν την εβδομάδα.
«Η συμμετοχή της Κίνας είναι πολύ σημαντική για εμάς. Συνεργαζόμαστε με την κινεζική πλευρά. Εμπλέκουμε τους εταίρους μας στον κόσμο, ώστε να μεταφέρουν στην κινεζική πλευρά πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής».
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διακήρυξαν μια «άνευ ορίων» εταιρική συνεργασία στο Πεκίνο μόλις τρεις εβδομάδες πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Από τότε η Κίνα αύξησε δραματικά τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων από την Ρωσία.
Σημειώνεται ότι η ουδέτερη Ελβετία συμφώνησε να φιλοξενήσει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία μετά από αίτημα του Zelensky, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία ή τόπος διεξαγωγής της.
Ο Zhovkva δήλωσε ότι οι ομάδες εξακολουθούν να εργάζονται για τις λεπτομέρειες.

Ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Zhovkva είπε επίσης ότι οι σύμβουλοι ασφαλείας από 82 χώρες, που είναι αριθμός ρεκόρ, συμμετείχαν στις συνομιλίες αυτό τον μήνα στην ελβετική πόλη Davos, όπου επικεντρώθηκαν στο ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής ενώ είχε δηλώσει ότι ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων της Ουκρανίας είναι αποτυχημένο.
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, την προστασία των προμηθειών τροφίμων και ενέργειας, την πυρηνική ασφάλεια και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου.
«Θα μιλήσουμε για έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη (στη σύνοδο κορυφής) για την εφαρμογή αυτής της (ειρηνευτικής) φόρμουλας», δήλωσε ο Zhovkva.
Η Ουκρανία προσπαθεί να διατηρήσει τη διεθνή υποστήριξη εν μέσω ενδείξεων πολεμικής κόπωσης μεταξύ των δυτικών συμμάχων της μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου πέρυσι.
Οι γραμμές του μετώπου έχουν αλλάξει ελάχιστα και ο πόλεμος στη Γάζα έχει γίνει πρόσφατα πιο πιεστικό επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.
Ο Zhovkva χαιρέτισε τη συμμετοχή πολλών χωρών του νοτίου ημισφαιρίου στις συνομιλίες του Davos, λέγοντας ότι η Ουκρανία ελπίζει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο στη σύνοδο κορυφής.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας συμμετείχε σε συνάντηση για την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο Xi και ο Zelensky έχουν επίσης μιλήσει τηλεφωνικά.
Το Πεκίνο υπέβαλε πέρυσι το δικό του σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αλλά δεν προβλέπει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσυρθεί από οποιοδήποτε από τα εδάφη που έχει ενσωματώσει στην εθνική της επικράτεια από το 2014 κι εντεύθεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης