Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η φωνή της λογικής για τα ρωσικά assets - O Panetta της ΕΚΤ κατά της εργαλειοποίησης του ευρώ

Η φωνή της λογικής για τα ρωσικά assets - O Panetta της ΕΚΤ κατά της εργαλειοποίησης του ευρώ
Η δήλωση αυτή έγινε εν μέσω της σκέψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατάσχει ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία
H ευρωζώνη θα πρέπει να αποφύγει να χρησιμοποιεί το νόμισμά της ως εργαλείο σε διεθνείς διαμάχες, καθώς αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αποδυνάμωσή του, διαμήνυσε ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Fabio Panetta.
Η δήλωση αυτή έγινε εν μέσω της σκέψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατάσχει ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν επί μήνες εάν θα κατάσχουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, ώστε να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως υπογραμμίζει το Reuters.
Ωστόσο,  ορισμένοι ανησυχούν ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, από τα αντίποινα έως την απώλεια εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, θα υπερβούν κατά πολύ το κέρδος.
«Η εργαλειοποίηση ενός νομίσματος αναπόφευκτα μειώνει την ελκυστικότητά του και ενθαρρύνει την εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας σε ομιλία του, χωρίς ωστόσο να κάνει άμεση αναφορά στη Ρωσία.
«Αυτή η δύναμη πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση, ωστόσο, γιατί οι διεθνείς σχέσεις αποτελούν μέρος ενός «επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού».

Όχι και από τον Martin Kazaks

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο Martin Kazaks, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλει στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η στήριξη αυτή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την ανάκτηση των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Ρωσία.
Το 2022, η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και ο Καναδάς δέσμευσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη, κυρίως στην Euroclear, έναν βελγικό οίκο εκκαθάρισης.
Υπάρχει η αντίθετη άποψη ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι φοβούνται για την ασφάλεια των επενδύσεών τους.
Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει το νόμισμα και να αυξήσει τις αποδόσεις.

Αναβάθμιση για το κινεζικό νόμισμα

Ο Panetta, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σημείωσε ότι η σύγκρουση που αφορά την Ουκρανία έχει αναβαθμίσει τον ρόλο του κινεζικού ρενμίνμπι, ιδίως στο ρωσικό εμπόριο, μειώνοντας τη θέση άλλων νομισμάτων.
Επισήμανε ότι η Κίνα προωθεί ενεργά τον παγκόσμιο ρόλο του ρενμίνμπι, ακόμη και σε χώρες που αντιμετωπίζουν διεθνείς κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Κατά συνέπεια, το ρενμίνμπι έχει ξεπεράσει το ευρώ όσον αφορά τη χρήση για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και το γεν στις παγκόσμιες συναλλαγές πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης