Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά κέρδη - Στο +0,26% ο Dow, o Νasdaq -0,36%

Mεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά κέρδη - Στο +0,26% ο Dow, o Νasdaq -0,36%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με το βλέμμα των επενδυτών να επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο +0,16% στις 38.109 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,07% στις 4.890 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση -0,36% στις 15.455 μον.
δσ_8.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Intel σημείωσαν πτώση 11%, λόγω του απογοητευτικού guidance που η εταιρεία εξέδωσε το α' τρίμηνο.
Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών KLA Corp υποχώρησε περισσότερο από 6,6%, λόγω των αδύναμων κατευθυντήριων γραμμών που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο χρήσης.
Οι μετοχές της Visa υποχώρησε περισσότερο από 1,73% αφού η εταιρεία πιστωτικών καρτών δήλωσε ότι παρατηρεί επιβράδυνση στον όγκο πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Στα μάκρο, στο 2,9% υποχώρησε ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας) τον Δεκέμβριο του 2023 έναντι 3,2% τον προηγούμενο μήνα - για πρώτη φορά κάτω από 3% από τον Οκτώβριο του 2021.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3%.
Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, όσο και τον Νοέμβριο.
Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2021.
Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,6%.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.
Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Τον Νοέμβριο είχε κινηθεί 0,4% υψηλότερα.

Κατά 8,3% αυξήθηκαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 8,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο στις 77,3 μονάδες.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 1,5%.
Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 1,3%.
Η Εθνική Ένωση Μεσιτών δημοσίευσε επίσης και τις εκτιμήσεις της για το 2024, προβλέποντας άλμα 13% στις μεταπωλήσεις κατοικιών στα 4,62 εκατομμύρια.

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικά πρόσημα  εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν τα εταιρικά κέρδη και τα μηνύματα από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της δημοσίευσης των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,32% στις 16.961 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 1,4% στις 7.635 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.634 με άνοδο 2,28%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 30.379 μονάδες.
Capture_101.JPG
Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλό ρεκόρ του 4% την Πέμπτη και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι εξετάζει καν την έναρξη χαλάρωσης, με την πρόεδρο Lagarde να σημειώνει δύο φορές στη συνέντευξη Τύπου που συνόδευσε την συνεδρίαση ότι είναι "πρόωρο" να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων.
Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι περίμενε η ΕΚΤ το περασμένο φθινόπωρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πλησιάζει γρήγορα η ώρα να αρχίσει να συζητείται η πρώτη μείωση των επιτοκίων.
Μια αλλαγή του τόνου στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα θα εκδώσει επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια μείωση των επιτοκίων πιθανότατα τον Ιούνιο, σημειώνει το Reuters.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK στη Γερμανία μειώθηκε στις -29,7 μονάδες ενόψει Φεβρουαρίου από το αναθεωρημένο -25,4 του προηγούμενου μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει μακριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης