Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ο Putin εγκαινίασε την κατασκευή πανίσχυρου πυρηνικού παγοθραυστικού - Και το όνομα αυτού «Leningrad»

Ρωσία: Ο Putin εγκαινίασε την κατασκευή πανίσχυρου πυρηνικού παγοθραυστικού - Και το όνομα αυτού «Leningrad»
Τα παγοθραυστικά Project 22220 είναι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα (60 MW) πυρηνικά παγοθραυστικά στον κόσμο
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε την κι επίσημα την άδεια για να ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού παγοθραυστικού «Leningrad» στη σχετική τελετή υπό την παρουσία πολυάριθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η τελετή κατάθεσης του πέμπτου σειριακού παγκόσμιου πυρηνικού παγοθραυστικού του Project 22220 πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο Baltic Shipyard.
Πλην του Ρώσου προέδρου, το «παρών» έδωσαν ο επικεφαλής της Rosatom Alexey Likhachev, ο επικεφαλής της VTB Andrey Kostin, η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Valentina Matvienko και ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Alexander Beglov.
«Σας ζητώ να δώσετε την άδεια για να εγκατασταθεί το πρώτο κομμάτι θεμελίωσης στο πρώτο διαμέρισμα του μελλοντικού πυρηνικού παγοθραυστικού Leningrad», κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Andrei Kostin, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της United Shipbuilding Corporation.
«Παρακαλώ», απάντησε ο Putin.
Έτσι, με εντολή του αρχηγού του κράτους, οι αρμόδιοι πήραν κατσαβίδια στα χέρια τους και έσφιξαν τα μπουλόνια που στερεώνουν την ενσωματωμένη σανίδα στο πρώτο τμήμα του μελλοντικού παγοθραυστικού.

Σχετικά με το παγοθραυστικό

Το συνολικό μήκος του πυρηνικού παγοθραυστικού «Leningrad» θα είναι 173,3 μέτρα, το πλάτος του 34 μέτρα, το συνολικό του ύψος 52 μέτρα, το βύθισμα του ίσαλου θα φθάνει ως τα 10,5 μέτρα, το ελάχιστο βύθισμα της κανονικής λειτουργίας στα 9,2 μέτρα, ενώ το εκτόπισμά του στους 33,54 χιλιάδες τόνοι.
Αυτό το παγοθραυστικό έχει σχεδιαστεί για 40 χρόνια λειτουργίας.
Το πλήρωμά του θα αποτελείται από 52 άτομα.
Το πυρηνοκίνητο πλοίο είναι εξοπλισμένο με μονάδα παραγωγής ενέργειας δύο αντιδραστήρων με κύρια πηγή ατμού από το εργοστάσιο αντιδραστήρα RITM-200 ισχύος 175 MW.
Τα παγοθραυστικά Project 22220 είναι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα (60 MW) πυρηνικά παγοθραυστικά στον κόσμο.
Ο σχεδιασμός διπλού βυθίσματος τέτοιων σκαφών τους επιτρέπει να χρησιμοποιούνται τόσο στα νερά της Αρκτικής όσο και στις εκβολές πολικών ποταμών.
Το ολοκληρωτικά πυρηνικό παγοθραυστικό έχει σχεδιαστεί για ανεξάρτητη συνοδεία πλοίων (συμπεριλαμβανομένων πλοίων μεγάλης χωρητικότητας), καθοδήγηση τροχόσπιτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στη δυτική περιοχή της Αρκτικής, υποστήριξη παγοθραυστικών πλοίων σε περιοχές με ρηχά νερά του Yenisei και του Ob Bay.
Επιπλέον, με τη βοήθεια ενός τέτοιου παγοθραυστικού θα είναι δυνατή η ρυμούλκηση πλοίων και άλλων πλωτών κατασκευών σε πάγο και καθαρό νερό, η παροχή βοήθειας σε πλοία και η εκτέλεση επιχειρήσεων διάσωσης σε συνθήκες πάγου και σε καθαρό νερό.
Το μέγιστο πάχος συνεχούς, επίπεδου πάγου, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ένα παγοθραυστικό που κινείται συνεχώς με ταχύτητα 1,5-2 κόμβων, σε πλήρη ισχύ, σε βαθιά νερά, είναι 2,8 μέτρα.
Η κύρια διαφορά μεταξύ παγοθραυστικών με πυρηνικό εργοστάσιο είναι η τεράστια τροφοδοσία τους.
Ένα πυρηνικό παγοθραυστικό μπορεί να λειτουργήσει χωρίς «ανεφοδιασμό» για αρκετά χρόνια.
Επιπλέον, τα αποθέματα καυσίμου δεν καταλαμβάνουν χώρο στο σκάφος, γεγονός που τους επιτρέπει, έτσι να αυξήσουν το ωφέλιμο φορτίο και να λειτουργήσουν για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να προσεγγίσουν λιμάνι.
Η ισχύς ενός πυρηνικού παγοθραυστικού καθιστά δυνατή τη λειτουργία σε πάγο με πάχος 2,9 m, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από τις μέγιστες δυνατότητες σε πάχος πάγου για ένα τυπικό παγοθραυστικό ντίζελ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης