Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στόχος μας είναι η Ουκρανία»: Πώς η Πολωνία έφερε την Ευρώπη πιο κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο - Απωθημένο της η Ρωσία

«Στόχος μας είναι η Ουκρανία»: Πώς η Πολωνία έφερε την Ευρώπη πιο κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο - Απωθημένο της η Ρωσία
Η Πολωνία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέληξε σε συμφωνία με τον Χίτλερ
Πριν από ενενήντα χρόνια, η Πολωνία υπέγραψε τη Διακήρυξη για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και τη μη χρήση βίας με τη ναζιστική Γερμανία. Η Βαρσοβία προσπάθησε να παίξει το δικό της παιχνίδι στην Ευρώπη, αποτρέποντας τη δημιουργία ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας στην ήπειρο. Η συγκεκριμένη πολιτική συνέβαλε στην ενίσχυση του Τρίτου Ράιχ και στο ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αντισοβιετικός κλοιός

Η Πολωνική Δημοκρατία, που σχηματίστηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλάμβανε περιοχές της πρώην γερμανικής, αυστροουγγρικής και ρωσικής αυτοκρατορίας. Μόνο το 60% του πληθυσμού ήταν Πολωνοί.
Οι υπόλοιποι είναι Γερμανοί, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Λιθουανοί, Εβραίοι. Οι Αρχές άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρή πόλωση. Η γη αφαιρέθηκε από τους Ουκρανούς και Λευκορώσους αγρότες για να μεταφερθεί σε Πολωνούς αποίκους.
Τον Μάιο του 1926 έγινε πραξικόπημα. Στη χώρα εγκαθιδρύθηκε η στρατιωτική δικτατορία του Jozef Pilsudski. Ο πρώην τρομοκράτης και επιδρομέας μιμήθηκε τον Ιταλό ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι και ακολούθησε φασιστικές μεθόδους διακυβέρνησηςΑυτό ανησύχησε τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά ήταν επωφελές για τη Δύση.
Ο πολωνικός αντισοβιετισμός βασίστηκε όχι μόνο στον αντικομμουνισμό, αλλά και στη ρωσοφοβία αιώνων. Το 1930, μια παρέλαση κοστουμιών πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία προς τιμήν της εκατονταετηρίδας της αντιρωσικής εξέγερσης. Πολωνοί στρατιώτες παρέλασαν με τη στολή ναπολεόντειων λεγεωνάριων που πολέμησαν μαζί με τους Γάλλους εναντίον του ρωσικού στρατού το 1812.
Οι Πολωνοί κατείχαν εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας και της Λευκορωσίας που είχαν καταληφθεί ως αποτέλεσμα του σοβιεο-πολωνικού πολέμου, αλλά το θεώρησαν ανεπαρκές. 
Οι αντισοβιετικές δραστηριότητες εποπτεύονταν από το Oriental Institute στη Βαρσοβία. 

Η υποστήριξη του Χίτλερ

Ο Πιλσούντσκι συμπαθούσε τους Γερμανούς Ναζί που ήρθαν στην εξουσία στη Γερμανία. Το καλοκαίρι του 1934 δέχθηκε πανηγυρικά στη Βαρσοβία τον Υπουργό Αυτοκρατορικής Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς. Το Βερολίνο απειλήθηκε με απομόνωση.
Η Βαρσοβία προσπάθησε να επιτύχει οφέλη κάνοντας ελιγμούς μεταξύ των συμφερόντων της Γερμανίας και των μεγάλων δυνάμεων. 
Πολωνοί διπλωμάτες διαβεβαίωσαν τη Μόσχα ότι δεν θα συνάψουν καμία επίσημη συμφωνία με το Βερολίνο. Όμως στις 26 Ιανουαρίου 1934 υπέγραψαν τη Διακήρυξη για την Ειρηνική Επίλυση Διαφορών και τη Μη Χρήση Βίας για περίοδο δέκα ετών.
Η Πολωνία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέληξε σε συμφωνία με τον Χίτλερ. Η απειλή ενός νέου πολέμου γινόταν ολοένα και πιο μεγάλη. Το 1935, η Γαλλία συμφώνησε σε ένα σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με την ΕΣΣΔ. Αργότερα το ίδιο έκανε και η Τσεχοσλοβακία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, η Μόσχα προσπάθησε ενεργά να δημιουργήσει ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Βαρσοβία προσφέρθηκε επανειλημμένα να ενταχθεί στο αμυντικό μπλοκ, αλλά οι Πολωνοί αρνήθηκαν.
1529634820_0_0_800_548_640x0_80_0_0_f1e6fc95d78709b8d4edb845c16a0641.jpg.webp

Ταυτόχρονα, η Δεύτερη Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία πλησίαζε τη Γερμανία.
Όταν ο Πολωνός δικτάτορας πέθανε το 1935, κηρύχθηκε πένθος στο Ράιχ. Η γερμανική αντιπροσωπεία στην κηδεία του Piłsudski ήταν η μεγαλύτερη.
Ένα φέρετρο καλυμμένο με την πολωνική σημαία τοποθετήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Χέντβιχς στο Βερολίνο. Ολόκληρη η ηγεσία των Ναζί, με επικεφαλής τον Φύρερ, ήρθε εκεί.
Από το 1936, η Βαρσοβία λέει ότι η Πολωνία «πρέπει να εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά σύνορα», αναφέροντας ότι οι Πολωνοί δεν είναι χειρότεροι από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Ιάπωνες που απαιτούν αποικίες.
Σε μια συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Józef Beck πρότεινε την επέκταση της επιτροπής για τις πρώην γερμανικές και τουρκικές αποικίες, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να πάρουν μερίδιο.
Σε μια συνομιλία με τον Γκέρινγκ, ο Μπεκ ενέκρινε τις ενέργειες του Βερολίνου στην Αυστρία, ενώ τόνισε την ανάγκη επίλυσης του «τσεχικού προβλήματος». Μετά τη Συμφωνία του Μονάχου, η Βαρσοβία απαίτησε την περιοχή Cieszyn από την Πράγα. Σύντομα η περιοχή καταλήφθηκε από τον πολωνικό στρατό. Όταν η Μόσχα ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει αμέσως την Τσεχοσλοβακία ενάντια στη διχοτόμηση, η Πολωνία απείλησε με πόλεμο.
Στις αρχές του 1939, ο Χίτλερ υποδέχτηκε τον Μπεκ στο Μπερχτεσγκάντεν. Προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε μια «σταυροφορία» κατά του μπολσεβικισμού και διαβεβαίωσε την ενότητα προς τη Σοβιετική Ένωση. Στο Βερολίνο σημείωσαν: «Κάθε πολωνική μεραρχία που χρησιμοποιείται εναντίον της ΕΣΣΔ σημαίνει τη διάσωση μιας γερμανικής μεραρχίας».
Την ημέρα της πέμπτης επετείου του Πολωνο-Γερμανικού Συμφώνου, ο επικεφαλής του Πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε στον Ribbentrop: Ο κύριος στόχος της Βαρσοβίας είναι η αποδυνάμωση και η ήττα της Ρωσίας. Και εξέφρασε ενδιαφέρον για την Ουκρανία, καθώς και για πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι γνωστό ότι η πολωνική στρατιωτική διοίκηση ετοίμαζε ένα σχέδιο για πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση που ονομαζόταν Wschód («Ανατολή»).

«Ο κύριος στόχος της Βαρσοβίας είναι η αποδυνάμωση και η ήττα της Ρωσίας»

Σε μια συνομιλία με τον Γκέρινγκ, ο Μπεκ ενέκρινε τις ενέργειες του Βερολίνου στην Αυστρία, ενώ τόνισε την ανάγκη επίλυσης του «τσεχικού προβλήματος». Μετά τη Συμφωνία του Μονάχου, η Βαρσοβία απαίτησε την περιοχή Cieszyn από την Πράγα. Σύντομα η περιοχή καταλήφθηκε από τον πολωνικό στρατό. Όταν η Μόσχα ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει αμέσως την Τσεχοσλοβακία ενάντια στη διχοτόμηση, η Πολωνία απείλησε με πόλεμο.
Στις αρχές του 1939, ο Χίτλερ υποδέχτηκε τον Μπεκ στο Μπερχτεσγκάντεν. Προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε μια «σταυροφορία» κατά του μπολσεβικισμού και διαβεβαίωσε την ενότητα προς τη Σοβιετική Ένωση.
Στο Βερολίνο σημείωσαν: «Κάθε πολωνική μεραρχία που χρησιμοποιείται εναντίον της ΕΣΣΔ σημαίνει τη διάσωση μιας γερμανικής μεραρχίας».
Την ημέρα της πέμπτης επετείου του Πολωνο-Γερμανικού Συμφώνου, ο επικεφαλής του Πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε στον Ribbentrop: Ο κύριος στόχος της Βαρσοβίας είναι η αποδυνάμωση και η ήττα της ΡωσίαςΚαι εξέφρασε ενδιαφέρον για την Ουκρανία, καθώς και για πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι γνωστό ότι η πολωνική στρατιωτική διοίκηση ετοίμαζε ένα σχέδιο για πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση που ονομαζόταν Wschód («Ανατολή»).

Και έτσι εκκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος 

Όμως το στοίχημα δεν απέδωσε. Η Πολωνία χώρισε την Ανατολική Πρωσία από την υπόλοιπη Γερμανία. Το Βερολίνο απαίτησε την πόλη Danzig και έναν διάδρομο μέσω της πολωνικής επικράτειας. Σε αντάλλαγμα - έλαβε παράταση της συνθήκης μη επίθεσης για 25 χρόνια, προσχώρηση στο Σύμφωνο κατά της Κομιντέρν και, στο μέλλον, σε ορισμένα σοβιετικά εδάφη.
 
Η Βαρσοβία αρνήθηκε και ο Φύρερ τερμάτισε το σύμφωνο μη χρήσης βίας.
Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία έγινε ένα από τα κύρια εμπόδια για τη σύναψη μιας αντιχιτλερικής συμμαχίας μεταξύ της ΕΣΣΔ, της Γαλλίας και της Βρετανίας την άνοιξη-καλοκαίρι του 1939. Για να αποκρούσουν τη ναζιστική επιθετικότητα, έπρεπε να δοθεί στα σοβιετικά στρατεύματα το δικαίωμα διέλευσης από το πολωνικό έδαφος. Αλλά η Βαρσοβία διαφώνησε κατηγορηματικά με αυτό. Ακόμη και οι νουθεσίες του Παρισιού και του Λονδίνου δεν βοήθησαν.
Η απροθυμία της Δύσης και της Βαρσοβίας να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό ανάγκασε την ΕΣΣΔ να συνάψει σύμφωνο με τη Γερμανία. Η Μόσχα ήταν η τελευταία στην Ευρώπη που το έκανε αυτό. Ακολουθώντας το σχέδιο Weiss, βασισμένο στη στρατηγική blitzkrieg, οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Δύο μέρες αργότερα, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία παρενέβησαν στη σύγκρουση. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε.
1571185360_0_0_2662_2048_640x0_80_0_0_26fb8692a9a26a3cf6f1aa3a16342a1d.jpg.webp


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης