Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τύμπανα πολέμου για την Ταϊβάν - Κινεζικές περιπολίες πριν από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου Κίνας - ΗΠΑ

Τύμπανα πολέμου για την Ταϊβάν - Κινεζικές περιπολίες πριν από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου Κίνας - ΗΠΑ
Δεκατρία από αυτά τα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν ή περιοχές κοντά σε αυτήν
Σχετικά Άρθρα
Τύμπανα πολέμου ηχούν για την Ταϊβάν, καθώς το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εντόπισε 23 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν και να πραγματοποιούν "κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης" με κινεζικά πολεμικά πλοία την Παρασκευή, πριν από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου Κίνας-ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το Reuters.
Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στέλνει τακτικά πολεμικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία στον ουρανό και στα ύδατα γύρω από το νησί, καθώς επιδιώκει να διεκδικήσει αξιώσεις κυριαρχίας που η κυβέρνηση της Ταϊπέι απορρίπτει.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι από τις 4 μ.μ. (0800 GMT) περίπου την Παρασκευή είχε εντοπίσει 23 κινεζικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών Su-30 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που επιχειρούσαν στα ανοικτά της βόρειας και κεντρικής Ταϊβάν και στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Σε ετοιμότητα μάχης

Δεκατρία από αυτά τα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν ή περιοχές κοντά σε αυτήν, συνεργαζόμενα με κινεζικά πολεμικά πλοία για να πραγματοποιήσουν "κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης", πρόσθεσε το υπουργείο.
Η μέση γραμμή του πορθμού λειτουργούσε κάποτε ως ανεπίσημο φράγμα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά κινεζικά αεροσκάφη πετούν πλέον τακτικά πάνω από αυτήν.
Η Κίνα λέει ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της γραμμής.
Η Ταϊβάν έστειλε τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Υψηλού επιπέδου επαφές ΗΠΑ - Κίνας

Η δραστηριότητα αυτή έρχεται την ώρα που ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Μπανγκόκ, βασιζόμενοι στη δέσμευση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να εμβαθύνουν τον διάλογο.
Οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, δύο μήνες μετά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping για περίπου τέσσερις ώρες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο Biden και ο Xi συμφώνησαν να ανοίξουν μια προεδρική τηλεφωνική γραμμή, να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες μεταξύ στρατιωτικών και να εργαστούν για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης, αλλά παρέμειναν σε αντιπαράθεση σχετικά με την Ταϊβάν, η οποία απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, παρά την απουσία επίσημων διπλωματικών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης