Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι στρατηγοί μιλούν ανοιχτά για πόλεμο - Φόβος και τρόμος Trump και Putin

Οι Ευρωπαίοι στρατηγοί μιλούν ανοιχτά για πόλεμο - Φόβος και τρόμος Trump και Putin
Ο ναύαρχος Rob Bauer, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι "δεν είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ειρήνη"
Ένα κύμα ανησυχίας έχει κυριεύσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι ο Donald Trump, ο σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ - και ότι η Ρωσία μπορεί να μην εκδιωχθεί ή να μην ηττηθεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Guardian, αυτή η πυρετώδης διάθεση έχει προκαλέσει αυξανόμενες προειδοποιήσεις ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί μπλεγμένη σε έναν πόλεμο στη Ρωσία, παρόλο που επί του παρόντος η Ρωσία έχει εμπλακεί στην Ουκρανία.
Παράλληλα, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να αυξάνονται.
Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, οι εχθροπραξίες με την προσκείμενη στο Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο αυξάνονται και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη για να σταματήσουν τις επιδρομές κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τι λένε οι πολιτικοί και οι στρατηγοί;

Ο ναύαρχος Rob Bauer, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι "δεν είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ειρήνη" και γι' αυτό "προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές ομάδες, αν χρειαστεί", πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης, σύμφωνα με τη στρατιωτική συμμαχία, άσκησης των τελευταίων δεκαετιών, στην οποία συμμετέχουν 90.000 στρατιώτες.
Ο Grant Shapps, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, χρησιμοποίησε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι το ψυχροπολεμικό μέρισμα ειρήνης έχει τελειώσει και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του "μετακινούνται από έναν μεταπολεμικό σε έναν προπολεμικό κόσμο", με τον ιδεαλισμό να αντικαθίσταται από έναν "σκληρό ρεαλισμό". Ήταν καιρός, υποστήριξε, για επανεξοπλισμό για να προστατευθεί η Ευρώπη από τη "μανία του Putin".
Ο Boris Pistorius, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, έδωσε συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, υπονοώντας ότι ενώ μια ρωσική επίθεση δεν είναι πιθανή προς το παρόν "οι ειδικοί μας αναμένουν μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών κατά την οποία αυτό θα μπορούσε να είναι πιθανό".
Η Ευρώπη, πρόσθεσε, "αντιμετωπίζει μια κατάσταση στρατιωτικής απειλής ... που δεν έχει υπάρξει εδώ και 30 χρόνια".
Η Νορβηγία και η Σουηδία προέβησαν επίσης σε παρόμοιες προειδοποιήσεις τον περασμένο μήνα.

Τρομολαγνεία από τους στρατιωτικούς που θέλουν περισσότερα χρήματα;

Ο σχεδιασμός για πολεμικές επιχειρήσεις, ένα μακρινό ενδεχόμενο, είναι αυτό που κάνουν οι στρατοί και υπάρχει πάντα πίεση από τους στρατηγούς και τα υπουργεία άμυνας να ξοδεύουν περισσότερα.
Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία - που θα συμπληρώσει δύο χρόνια τον επόμενο μήνα - εξαντλεί τα δυτικά αποθέματα πυρομαχικών.
Εν τω μεταξύ, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα ψηφίσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αυξάνουν την πίεση για μια συμφωνία με ανταλλάγματα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Ένα κύμα δυτικών όπλων που έχει δοθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 και των βρετανικών Challenger 2, των αμερικανικών οχημάτων μάχης Bradley, αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών πυραυλικών πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού, δεν κατάφεραν να κάνουν καμιά ζημιά στα ρωσικά μέτωπα - και, αν η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σταματήσει λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να καλύψει το κενό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι χωρίς τις ΗΠΑ, η Ρωσία θα μπορούσε σταδιακά να ανατρέψει τα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή, ο Trump φαίνεται ότι θα σαρώσει για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, μετά τις νίκες του στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαϊρ.
Οι μνήμες από την προηγούμενη προεδρία του παραμένουν στην Ευρώπη, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τη σχέση του με τον Putin και την απειλή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να "προχωρήσουν μόνες τους" και να παραιτηθούν εάν οι άλλες χώρες δεν αύξαναν τις δικές τους στρατιωτικές δαπάνες.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Manfred Weber, επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποίησε συνέντευξη στο Politico την Πέμπτη για να προωθήσει την ιδέα ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει από το ΝΑΤΟ την υπεράσπιση της ηπείρου, προτείνοντας "έναν ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας" που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πυρηνική ομπρέλα, η οποία θα παρέχεται από τη Γαλλία, το μοναδικό πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος στην ΕΕ.
"Όταν κοιτάζω αυτή τη χρονιά ως Ευρωπαίος πολιτικός, το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό μας είναι ο Trump", είπε.
Μεταξύ ορισμένων πολιτικών της ΕΕ γίνεται λόγος για την ανάγκη δημιουργίας ενός επιτρόπου άμυνας της ΕΕ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ελιγμός είναι απίθανο να εκτοπίσει το ΝΑΤΟ, στα μέλη του οποίου με μεγάλους στρατούς περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο (του οποίου τα δικά του πυρηνικά όπλα έχουν δεσμευτεί στη συμμαχία) και η Τουρκία, καθώς και οι ΗΠΑ.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να κοιμηθούν και να υπομείνουν μια προεδρία Trump, όπως έκαναν από το 2016.

Θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει ένας ευρύτερος πόλεμος με τη Ρωσία;

Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders, επικεφαλής του βρετανικού στρατού, πρότεινε ότι ο επαγγελματικός στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ μικρός για να αντέξει για πολύ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία και θα χρειαζόταν ένας "στρατός πολιτών" για να τον κερδίσει, υπονοώντας την επιστροφή στην επιστράτευση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αν και το σενάριο αυτό απορρίφθηκε από την Downing St ως "μη χρήσιμο" υποθετικό, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Λετονία και η Σουηδία, έχουν αναβιώσει μορφές στρατιωτικής θητείας και ο Pistorius δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι "εξετάζει όλες τις επιλογές".
Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι η Ρωσία, όσο επιθετική και αν θέλει να είναι ο Putin, θα είχε τη δυνατότητα να επιτεθεί σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Υπολογίζεται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι 315.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία και οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν αποτύχει επανειλημμένα να διασπάσουν τον μικρότερο γείτονά της.
Η ανησυχία για την υποστήριξη των ΗΠΑ μπορεί να είναι πραγματική, αλλά η απειλή δεν είναι τόσο σημαντική, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης