Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής κατακραυγή - Να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα ζητά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - Χλευασμός από Ισραήλ

Διεθνής κατακραυγή - Να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα ζητά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - Χλευασμός από Ισραήλ
Θα απελευθερώσουμε τους Ισραηλινούς ομήρους, αν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι λέει η Hamas
(upd 9) Με τη σφαγή στη Γάζα και ιδιαίτερα στα νότια εδάφη, γύρω από την πόλη της Khan Yunis, να συνεχίζεται, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με μια απόφαση - κόλαφο καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα εκείνα τα ενδεδειμένα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα και το καλεί να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις δεν πρόκειται να διαπράξουν τέτοιου είδους ενέργειες.
Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Χάγη δεν απαιτεί κατάπαυση του πυρός. Αντιθέτως, καλεί τους Ισραηλινούς να προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις ενέργεις προκειμένου να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ενώ διατάζει το Ισραήλ να αναφερθεί εκ νέου σε διάστημα ενός μήνα στο Δικαστήριο.
Όπως έγινε γνωστό, το Δικαστήριο με 15 ψήφους υπέρ και 2 κατά απαιτεί από το Ισραήλ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει ενέργειες που εμπίπτουν στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Γενοκτονία ενώ με 16 ψήφους υπέρ και 1 κατά απαιτεί από το Ισραήλ να τιμωρήσει δημόσιες δηλώσεις που καλούν σε γενοκτονία.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η απόφαση του Δικαστηρίου έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν επιδέχεται έφεσης, δεν έχει στη διάθεση του κανένα μέσο για να την επιβάλλει.
«Εξωφρενική» χαρακτήρισε την κατηγορία περί γενοκτονίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Χάγη και κουραφέξαλα» έγραψε στο «Χ» ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ σχολιάζοντας την απόφαση της Χάγης.

Διεθνές Δικαστήριο: Ανθρώπινη τραγωδία

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει για την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, υποστηρίζοντας πως είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να προστατευτούν από τη γενοκτονία.
Όπως ανακοίνωσε υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο Δικαστήριο για το εάν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία, αναφέροντας πάντως πως ο ισχυρισμός δεν μπορεί να απορριφθεί πλήρως.
Το Δικαστήριο ανέφερε πως έλαβε υπόψη του τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας για την καταστροφή των πάντων στη Γάζα και ότι οι Ισραηλινοί πολεμούν με ανθρώπους - ζώα ενώ επισήμανε ότι είναι απολύτως ενήμερο για την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται.
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως είναι βαθιά ανήσυχο για την απώλεια των ζωών και για τον πόνο των Παλαιστινίων.
Το Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξάγει μια επιχείρηση γενοκτονίας των Παλαιστινίων, θα μπορούσε να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, με την πλήρη γνωμοδότηση ωστόσο να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει… ακόμα και χρόνια.
Επί της ουσίας το Δικαστήριο απάντησε στο επείγον αίτημα της Ν. Αφρικής για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία των Παλαιστινίων.

Netanyahu: Εξωφρενική η κατηγορία της γενοκτονίας

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, προκάλεσε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, που αν και δεν ζητά κατάπαυση του πυρός καλεί το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να σταματήσει η γενοκτονία.
Ειδικότερα, ο Netanyahu χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κατηγορία περί γενοκτονίας και επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να… προστατευτεί.
«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

Hamas: Θα σεβαστούμε την απόφαση, θα απελευθερώσουμε όλους τους Ισραηλινούς, εάν…

Η Hamas υποστήριξε ότι εάν ζητηθεί από το Δικαστήριο εκεχειρία, θα την σεβαστεί και θα την τηρήσει εάν πράξει το ίδιο και το Ισραήλ.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Osama Hamdan, ανώτερος αξιωματούχος της Hamas υπογράμμισε πως η Hamas στην περίπτωση που απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – ανέρχονται σε χιλιάδες – θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Συνομιλίες CIA, Mossad, Αιγύπτου, Κατάρ για … ανακωχή

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Διεθνές Δικαστήριο, οι Ισραηλινοί συμμετέχουν σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις με την Hamas για μια νέα ανακωχή.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο επικεφαλής της CIA θα βρεθεί στην Ευρώπη για συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Ισραήλ – τον επικεφαλής της Mossad, David Barnea - και στην Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην κατεύθυνση συμφωνίας για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Πάντως επικρατεί προβληματισμός για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ύστερα και από τις κατηγορίες Netanyahu και Ισραηλινών υπουργών ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τους «τρομοκράτες της Hamas» και ότι φέρει ευθύνη για την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.

Σφαγή στην Khan Yunis – Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν ανθρώπους σε νοσοκομεία

Πέρα όμως από τις προσπάθειες στο διαπραγματευτικό και διπλωματικό πεδίο, η σφαγή στη Γάζα και ιδιαίτερα στα νότια εδάφη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι θεωρούν τη Khan Yunis πως είναι όλη μια βάση της Hamas, χτυπούν αδίστακτα τους Παλαιστίνιους.
Πληροφορίες από το Al Jazeera αναφέρουν πως ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν κατά Παλαιστινίων που προσπαθούν να φύγουν από τα κτήρια του νοσοκομείου al Amal, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο IDF βομβάρδισε ανελέητα σχεδόν ολόκληρη την πόλη, ενώ παραμένουν οι αντιδράσεις για τα πυρά κατά υποδομών του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), όπου σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 56, εκ των οποίων οι 21 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Χιλιάδες οδεύουν στη Rafah

Λόγω της πολιορκίας της Khan Yunis, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη κινούμενοι ακόμα νοτιότερα προς τη Rafah που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Στη Rafah εκτιμάται ότι έχουν συγκεντρωθεί πλέον οι περισσότεροι από τα 1,7 εκατομμύρια των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων, με τις διεθνείς οργανώσεις να κάνουν λόγο για απελπισμένες προσπάθειες των αμάχων να βρουν ασφάλεια.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 26.083 νεκρούς αμάχους στη Γάζα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά και για 64.487 τραυματίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 183 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 377.
112_1.jpg
113_1.jpg
111_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης