Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν είναι μόνο το Ιράν που υποστηρίζει τους Houthis – Όλος ο αραβικός κόσμος πίσω από τους «ταραξίες» της Ερυθράς Θάλασσας

Δεν είναι μόνο το Ιράν που υποστηρίζει τους Houthis – Όλος ο αραβικός κόσμος πίσω από τους «ταραξίες» της Ερυθράς Θάλασσας
Οι Houthis έχουν αποκτήσει νέους θαυμαστές σε όλο τον αραβικό κόσμο, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία της ισλαμιστικής ομάδας
Το κύμα συμπαράστασης υπέρ τους Houthis, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό της Παλαιστίνης, βρίσκεται πλέον όλος ο αραβικός κόσμος.
Αυτό διαπιστώνει νέα ανάλυση των Financial Times, αξιολογώντας τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του αραβικού κόσμου.
«Ευχαριστούμε τον Θεό για τους Houthis», έγραψε ένας Ιρακινός σχολιαστής κάτω από μια από τις viral αναρτήσεις ενός μαχητή στο Instagram, ένα συναίσθημα που απηχούν εκατοντάδες άλλοι.
«Είναι οι μόνοι Άραβες που βοηθούν την Παλαιστίνη», ανέφερε.
Οι Houthis έχουν αποκτήσει νέους θαυμαστές σε όλο τον αραβικό κόσμο, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία της ισλαμιστικής ομάδας ή τις ολοένα και πιο κατασταλτικές τακτικές στη χώρα τους.
Η δημοτικότητά τους, η οποία φαίνεται να ξεπερνά τις θρησκευτικές διαιρέσεις, έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο και το κίνημα άρχισε τις επιθέσεις με πυραύλους και drone σε πλοία που διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα.
Ενώ η εκστρατεία των Houthis έχει προκαλέσει μικρή φυσική ζημιά στα πλοία, έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και έχει παγιώσει τη φήμη τους ως μία από τις πιο ενεργές φατρίες στον λεγόμενο Άξονα Αντίστασης του Ιράν.
Η ομάδα έχει παρασύρει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μάχη, αν και οι επιδρομές που ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα δεν έχουν κάνει πολλά για να διαλύσουν τις επιθέσεις των Houthis.

Δημόσια οργή

Οι αντιδράσεις από πολλές χώρες αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη δημόσια οργή σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο για τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas στη Γάζα.
Περισσότεροι από 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα και η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.
Με πλάνα από θανατηφόρους βομβαρδισμούς και πεινασμένα παιδιά να μεταδίδονται ζωντανά σε αραβικά σπίτια, η οργή έχει επικεντρωθεί στα αντιληπτά διπλά μέτρα και σταθμά και την απροθυμία της Δύσης να λογοδοτήσει το Ισραήλ — όχι μόνο για αυτόν τον πόλεμο, αλλά και για τη μεταχείρισή του προς τους Παλαιστινίους. τα τελευταία 75 χρόνια.
Μεγάλο μέρος αυτής της οργής στρέφεται στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Τι είναι το κίνημα της Υεμένης

Το κίνημα της Υεμένης, γνωστό και ως Ansar Allah, ηγούνταν αρχικά από μέλη της φυλής Houthis που ανήκουν στη σιιτική αίρεση των Zaydi.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μετατράπηκε σε μια άχρηστη δύναμη που αγωνίστηκε για να ανατρέψει την αυταρχική κυβέρνηση της Υεμένης.
Το σύνθημά τους είναι «Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ, κατάρα στους Εβραίους».
Ενώ οι Houthis έχουν δεσμούς με το Ιράν, δεν είναι τόσο ιδεολογικά ευθυγραμμισμένοι με την Τεχεράνη όσο άλλοι μαχητές στην περιοχή.
Αλλά έχουν πλησιάσει πιο κοντά στην Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία τους βοήθησε να πολεμήσουν έναν πόλεμο εννέα ετών εναντίον ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που παρενέβη στην εμφύλια σύγκρουση της Υεμένης το 2015.
Εκατοντάδες χιλιάδες Υεμενίτες σκοτώθηκαν είτε από τις μάχες είτε από την πείνα και τις αρρώστιες που επικράτησαν μετά από αυτό.
Αλλά οι Houthis άντεξαν, συμφωνήθηκε μια ασταθής εκεχειρία με το Ριάντ και οι αντάρτες κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Ο Ibrahim Jalal, μελετητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής και εταίρος στο Horizon Insights, είπε ότι οι Houthis είχαν από καιρό αποδείξει ότι είναι «μαέστροι» στην προπαγάνδα και ο τρόπος με τον οποίο ευθυγραμμίστηκαν με τη Γάζα «δεν αποτελεί εξαίρεση».
«Με το να πλαισιώνονται ως υπερασπιστές της παλαιστινιακής υπόθεσης, αξιοποίησαν τις επιθέσεις τους και αναδείχθηκαν ως ανατρεπτικοί και πολύ δημοφιλείς ηθοποιοί», είπε ο Jalal.
Είπε ότι οι Houthis έρχονται σε αντίθεση με τα αραβικά κράτη που είχαν στραφεί στη διπλωματία αντί να ασκήσουν στρατιωτική ισχύ.
Μια δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Έρευνας Πολιτικής και Έρευνας που διεξήχθη στα τέλη του 2023 διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης κατέταξαν την απάντηση της Υεμένης στον πόλεμο Ισραήλ-Hamas ως την πιο ικανοποιητική μεταξύ των περιφερειακών παραγόντων.
«Ο μόνος μας υποστηρικτής είναι η Υεμένη», είπε η Sadeen, μια Παλαιστίνια φοιτήτρια που ζει στην Ιερουσαλήμ, η οποία είπε ότι δεν είχε ακούσει για τους Houthis πριν δει βίντεο από τις δραματικές επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Για πρώτη φορά ένιωσα ότι κάποιος μας στήριξε με πράξεις, όχι μόνο λόγια».
Στην Υεμένη, όπου πολλοί απεχθάνονται τους Houthis, ο έπαινος για την ομάδα είναι στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, ακόμη και μεταξύ των αρχαίων αντιπάλων τους που έχουν χαρακτηρίσει τα χτυπήματα σε ναυτιλιακούς στόχους «δίκαια».
«Προσωπικά, δεν μου άρεσαν ποτέ οι Houthis: είναι αστυνομικό κράτος, έχουν καταδικάσει πολλούς ανθρώπους σε θάνατο άδικα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών τους αντιπάλων», είπε ένας 35χρονος Υεμένης που ζει σε ένα τμήμα της νότιας Υεμένης, που δεν ελέγχεται από τους Χούτι.
«Αλλά αυτό που κάνουν τώρα για την Παλαιστίνη: είναι μια καλή πράξη.
Και θα υποστηρίξω όποιον κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για αυτούς που καταπιέζουν τους Παλαιστίνιους, ειδικά όταν είναι Υεμενίτες όπως εγώ».
Η αύξηση της δημόσιας υποστήριξης έχει ανησυχήσει πολλούς πολίτες της Υεμένης και οργανώσεις για τα δικαιώματα, οι οποίοι λένε ότι οι Houthis έχουν γίνει ακόμη πιο καταπιεστικοί καθώς έχουν εδραιώσει την εξουσία στο εσωτερικό.

Ποιοι είναι οι Houthis;

«Η διεθνής άνοδος της υποστήριξης προς τους Houthis τους δίνει κάλυψη για να διαπράξουν περισσότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του λαού τους», δήλωσε ο Niku Jafarnia, ερευνητής της Υεμένης για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ομάδα έχει τεκμηριώσει πώς οι Houthis έχουν εργαλειοποιήσει την ανθρωπιστική βοήθεια, στρατολόγησαν και ανέπτυξαν χιλιάδες παιδιά στρατιώτες και επιδόθηκαν στην καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του γυναικείου κινήματος.
Οι αρχές των Houthis καταδίκασαν τον περασμένο μήνα μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών σε θάνατο για ψευδείς «κατηγορίες κατασκοπείας».
Ο Jafarnia πρόσθεσε: «Κανείς δεν δίνει σημασία στο γεγονός ότι ενώ ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ, κρατούν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης την Ταΐζ υπό πολιορκία για εννέα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης