Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόρρητα έγγραφα: Η Ρωσία ήθελε ένταξη στο ΝΑΤΟ - To δείπνο Yeltsin - Clinton το 1994 και ο χαμένος αιώνας ειρήνης στην Ευρώπη

Απόρρητα έγγραφα: Η Ρωσία ήθελε ένταξη στο ΝΑΤΟ - To δείπνο Yeltsin - Clinton το 1994 και ο χαμένος αιώνας ειρήνης στην Ευρώπη
Ο Yeltsin πρότεινε ένα νέο είδος ένωσης με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και κρατών της Ευρώπης για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας
(upd) Σημαντικές αποκαλύψεις προκύπτουν από τον αποχαρακτηρισμό των συνομιλιών που είχαν το 1994 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Boris Yeltsin και των ΗΠΑ, Bill Clinton, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η Ρωσία είχε εκφράσει την επιθυμία αλλά και την πρόθεση της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την επόμενη διεύρυνση της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti που προκύπτουν από τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων από το αρχείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η πρόταση του Yeltsin έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν στις 14 Ιανουαρίου του 1994 στο Novo – Ogaryvo, στη Μόσχα, οι δύο πρόεδροι.
Ήταν η περίοδος που η Σοβιετική Ένωση είχε παύσει να υπάρχει εδώ και περίπου τρία χρόνια, με την Ρωσία του Yeltsin να βυθίζεται σε μια τρομερή οικονομική κρίση, με την πλειοψηφία των Ρώσων να φτωχοποιείται βίαια (τότε εδραιώνονται οι πρώτοι «ολιγάρχες») και να χάνει σε πολιτική και στρατιωτική επιρροή (το 1994 έγινε ο πρώτος καταστροφικός πόλεμος για τη Ρωσία στην Τσετσενία).

Η πρόταση Yeltsin

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αλλαγών, όπου η Ρωσία προσπαθούσε να πατήσει στα πόδια της και να επαναπροσδιορίσει την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας έρθει πιο κοντά με τη Δύση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν, ο Yeltsin ζήτησε την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ κατά την επόμενη διεύρυνση του, προτείνοντας ωστόσο κάποιες αλλαγές στη μορφή του.
«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα είδος «καρτέλ», το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τα κράτη της Ευρώπης και το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας» φέρεται να είπε στον Clinton ο Yeltsin.
Σύμφωνα με τον Yeltsin, την κίνηση της Ρωσίας επρόκειτο να ακολουθήσουν τότε και άλλα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Αιφνιδιασμός Clinton

Βάσει των εγγράφων, ο Clinton φέρεται να αιφνιδιάστηκε, καθώς η απάντηση του θεωρείται πως ήταν «πολύ συγκρατημένη».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να μιλά για το «μεγαλείο της Ρωσίας», αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην ιδέα της δημιουργίας μιας ένωσης κρατών που του πρότεινε ο Yeltsin ή στην υποψηφιότητα της Ρωσίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επιπρόσθετα, ο Clinton είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «θα άνοιγε μια μοναδική ευκαιρία και για τις δύο χώρες» εάν «οι μεταξύ τους σχέσεις συνεχίσουν αυτήν την πορεία»
«Θα μπορούσαμε να εγγυηθούμε στην Ευρώπη έναν αιώνα ειρήνης ή και περισσότερο» φέρεται να υποστήριξε ο Clinton.

Ο πιο σημαντικός συνάδελφος

Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, η αμερικανική αντιπροσωπεία του προέδρου Clinton αποκαλούσε τον Yeltsin τον «πιο σημαντικό συνάδελφο» του ενώ υποστηρίζεται πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο προέδρων ήταν ιδιαίτερα θερμές.
Ένα από τα έγγραφα αυτά θέλει τον Anthony Lake διευθυντή του γραφείου χάραξης πολιτικής του State Department να προειδοποιεί σε υπόμνημα του με ημερομηνία Δεκεμβρίου του 1993 πως κατά το επικείμενο ταξίδι του στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 1994, ο Clinton θα πρέπει να δώσει «μάχες σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα και προκλήσεις για τις διμερείς σχέσεις», αποκαλώντας τον Yeltsin ως «τον πιο σημαντικό ξένο συνάδελφο».

Η ενσωμάτωση της Ρωσίας στη Δύση

Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται πως η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε πως ήταν αναγκαίο να μεταφερθεί στον Yeltsin ότι η πρόταση για τη «Σύμπραξη στην Ειρήνη» που είχε μαζί του ο Clinton μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «είναι κρίσιμης σημασίας για τη μακροπρόθεσμη αποστολή της ενσωμάτωσης της Ρωσίας στη Δύση».

Τα 24 πιάτα

Βάσει των όσων αναφέρονται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, στο δείπνο αυτό της 14ης Ιανουαρίου, σερβιρίστηκαν στον Clinton 24 πιάτα, δείγμα – σύμφωνα με το State Department – «της εταιρικής σχέσης Ρωσίας – ΗΠΑ και των θερμών προσωπικών σχέσεων των δύο προέδρων».

Χείρα βοηθείας στην οικονομία

Μάλιστα ο Clinton φέρεται να είπε στον Ρώσο πρόεδρο, πως εάν το επιθυμούσε, οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία στη σταθεροποίηση της οικονομίας της.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε αναφερθεί στη σημασία της απελευθέρωσης των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα έγγραφα.
«Θέλω να σας βοηθήσω να προχωρήσετε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο της σταθεροποίησης της οικονομίας σας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν.
Τελικά, η ασφάλειά σας και το μεγαλείο του έθνους σας θα εξαρτηθούν από την ικανότητά σας να απελευθερώσετε την οικονομική δύναμη της χώρας σας και να σφυρηλατήσετε μια εταιρική σχέση ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» υποστήριξε ο Clinton σε συνάντηση στις 13 Ιανουαρίου με τον Yeltsin.

Ηγετικός ρόλος στην Ευρώπη

Αναφέρεται μάλιστα πως πριν τη συνάντηση αυτή ο Clinton συμμετείχε σε διάσκεψη των αρχηγών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
«Πιστεύω ότι θα χαρείτε να ακούσετε τις ιδιωτικές συζητήσεις 16 ηγετών.
Καθένας από αυτούς κατανοεί τη στρατηγική σημασία της ανεξαρτησίας σας και θέλει η χώρα σας να διαδραματίσει σημαντικό, ηγετικό ρόλο στη ζωή της Ευρώπης» είπε στον Yeltsin o Αμερικάνος πρόεδρος.
Σε εκείνη τη συνομιλία, ο Clinton επισήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «απολαμβάνει του σεβασμού ανάμεσα στους ηγέτες διαφόρων χωρών, οι οποίοι τον θεωρούν «ένα σπουδαίο άνθρωπο, που δίνει μάχη και την χάνει με τις δυνάμεις της ιστορίας».
«Θα ήταν καλό για αυτούς να δουν ότι δεν το πιστεύετε αυτό, όπως δεν το πιστεύω και εγώ.
Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν ένα στερεότυπο για τη Ρωσία, ότι δηλαδή έχει παγώσει στο παρελθόν.
Θέλουμε να κοιτάξουν προς το μέλλον.
Οπότε ίσως θα πρέπει να προσκαλέσετε κάποιους από αυτούς στη Ρωσία τους επόμενους μήνες» υποστήριξεξ ο Bill Clinton.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έλαβε χώρα τελικά το 1999 με την ένταξη της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας στις 12 Μαρτίου με το σχέδιο του Yeltsin να μένει … στα λόγια.
Λίγους μήνες αργότερα θα ερχόταν και το τέλος του Yeltsin από την ηγεσία της Ρωσίας, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 παρέδωσε την εξουσία στον Vladimir Putin.

Προδοσία... ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις στη Ρωσία έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων από τις ΗΠΑ σχετικά με τις συνομιλίες που είχαν τον Ιανουάριο του 1994 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Boris Yeltsin και των ΗΠΑ, Bill Clinton κατά τη συνάντηση τους στη Μόσχα.
«Η ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια προδοσία των εθνικών μας συμφερόντων» υποστηρίζει ο Alexander Formanchuk, Ρώσος ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας αλλά και επικεφαλής του Επιμελητηρίου της Κριμαίας.
«Το ΝΑΤΟ ουδέποτε θεώρησε τη Ρωσία ως έναν ισότιμο εταίρο.
Αντιθέτως είχε κρυφά σχέδια να καταλάβει τα εδάφη της και να αναλάβει τον έλεγχο των πόρων της» λέει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti o Formanchuk, επισημαίνοντας πως το πρώτο στάδιο της υλοποίησης αυτών των σχεδίων του ΝΑΤΟ ήταν επέκταση της Συμμαχίας προς τα ανατολικά.

Shevchenko (συνεργάτης Yeltsin): Δεν τον άκουσα ποτέ να λέει κάτι τέτοιο

Από την πλευρά του ο Vladimir Shevchenko, στενός συνεργάτης του Yeltsin και πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του, υποστηρίζει πως ουδέποτε είχε ακούσει τον Yeltsin να λέει κάτι τέτοιο στον Αμερικάνο ομόλογό του.
Μάλιστα ο Shevchenko εξέφρασε την οργή του για το μονομερή αποχαρακτηρισμό των απόρρητων εγγράφων από τους Αμερικάνους, κάνοντας λόγο για… αγενή ενέργεια.
Aλλά και ο προσωπικός σύμβουλος του Yeltsin, Igor Mintusov υποστήριξε ότι ουδέποτε έπεσε στην αντίληψη του μια τέτοιου είδους συζήτηση μεταξύ Yeltsin και Clinton.
«Δεν υπήρξε καμία τέτοια συνομιλία μαζί μας.
Είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα σε σύγκριση με τα προβλήματα που συζητήσαμε.
Δεν έχω ακούσει τίποτα για αυτό» ανέφερε ο Mintusov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης