Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλό πενταετίας για τις κινεζικές μετοχές, από το 2021 έχουν εξαϋλωθεί 6 τρισ. δολ. - Τι προκάλεσε το άγριο sell off

Χαμηλό πενταετίας για τις κινεζικές μετοχές, από το 2021 έχουν εξαϋλωθεί 6 τρισ. δολ. - Τι προκάλεσε το άγριο sell off
Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κινεζική οικονομία...
Σε χαμηλό πενταετίας έχουν υποχωρήσει οι δείκτες τιμή προ λογιστική αξία (P/BV) σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες κινεζικές εταιρείες.
Ο λόγος; Η ύφεση στην αγορά ακινήτων και η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ειδικά στις χρηματοοικονομικές μετοχές, με αποτέλεσμα από το 2021 την εξαΰλωση πάνω από 6 τρισ. δολ.
Σύμφωνα με το QUICK-FactSet, o μέσος λόγος P/BV -η αξία των μετοχών σε σύγκριση με το καθαρό ενεργητικό- στις 4.880 μεγάλες κινεζικές εταιρείες από τη Δευτέρα 23/1 ήταν περίπου 1,7, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ είναι μια ανάσα από το ναδίρ όλων των εποχών (1,52 το 2005).
Ο δείκτης είχε φτάσει στο 8 κατά τη διάρκεια του 2007 και του 2008, χάρη στην ώθηση που είχαν δώσει οι προσδοκίες για ανάπτυξη.
Πάντως, η ανακοίνωση της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδωσε ώθηση στην αγορά, με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης να σημειώνει άνοδο 3% την Πέμπτη, κλείνοντας στις 2.906 μον.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και οι οικονομικές αρχές έστειλαν ειδοποίηση την Τετάρτη το βράδυ που πίεζε τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερα σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Επίσης, το Bloomberg αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει το ταμείο σταθεροποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς ύψους 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (280 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Οι επενδυτές το αντιμετώπισαν αυτό ως εγκατάλειψη των παθητικών πολιτικών και στροφή προς μια πιο προληπτική προσέγγιση» δήλωσε ο Wang Tao, επικεφαλής οικονομολόγος στη UBS για την Κίνα.
Αλλά η αγορά εξακολουθεί να είναι αδύναμη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Ο δείκτης αναφοράς της Σαγκάης σημειώνει πτώση 6% από το τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης Nikkei Stock Average το αντίστοιχο διάστημα έχει εκτιναχθεί 39% και ο Dow Jones Industrial Average σημείωνε άνοδο 14%.
Ειδικά οι χρηματοοικονομικές μετοχές δυσκολεύονται, με τον δείκτη P/B να είναι κατά μέσο όρο μόλις 0,61.

Οι χαμένοι

Η λίστα με τους μεγαλύτερους χαμένους από το τέλος του 2022 περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές μετοχές όπως αυτή της China Merchants Bank, καθώς και εταιρείων που βασίζονται στις καταναλωτικές δαπάνες.
Στην κορυφή βρίσκεται η CATL, ή Contemporary Amperex Technology Ltd., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών αυτοκινήτων στην Κίνα, που έχει πληγεί από τον πόλεμο τιμών στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας.
Η επιβράδυνση της ταξιδιωτικής ζήτησης έχει επηρεάσει την αποτίμηση της China Tourism Group Duty Free Corp., η οποία διατηρεί καταστήματα αφορολογήτων ειδών στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Οι Wuliangye Yibin και Kweichow Moutai, ζυθοποιίες ακριβών αλκοολούχων ποτών baijiu, που συχνά δίνονται ως δώρα, τα πήγαν επίσης πολύ άσχημα.
Το πρόγραμμα Stock Connect στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να εμπορεύονται μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, παρουσιάζει μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο καθαρές πωλήσεις 20,8 δισεκατομμυρίων γιουάν ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον έκτο συνεχόμενο μήνα καθαρών εκροών, συνολικού ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων γιουάν.

Φθήνια

Η παρατεταμένη ύφεση έχει κάνει τις κινεζικές μετοχές να φαίνονται φθηνότερες.
Σύμφωνα με το FactSet, ο μέσος λόγος προθεσμιακών τιμών-κερδών έχει πέσει κάτω από το 13.
Η Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, που ίδρυσε ο Ray Dalio, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «μέτρια ανοδική» στην αγορά.
Οι κινεζικοί αναλυτές μετοχών θεωρούν γενικά την αγορά τους υποτιμημένη και ελπίζουν ότι η κυβερνητική πολιτική θα δώσει ώθηση.
«Οι απαισιόδοξες απόψεις έχουν βελτιωθεί με τη μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών», δήλωσε ο Deng Lijun, αναλυτής της Huajin Securities, προσθέτοντας ότι «βάσει της προηγούμενης εμπειρίας, οι χρηματοοικονομικές και αναπτυξιακές μετοχές συχνά αποκτούν πλεονέκτημα» όταν μειώνεται ο δείκτης.
Όμως, η ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στον πυρήνα της οικονομικής αβεβαιότητας της Κίνας αντιμετωπίζει το θεμελιώδες πρόβλημα του πληθωρισμού κατοικιών εν μέσω συρρικνούμενου πληθυσμού.
Συμπέρασμα; Οι προκλήσεις του κλάδου αναμένεται να χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξεπεραστούν και να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα το επενδυτικό κλίμα και τα εταιρικά κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης