Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση της Zakharova για τα Βαλκάνια: Η Γερμανία δρα ως προβοκάτορας και τοποτηρητής των ΗΠΑ στην περιοχή

Παρέμβαση της Zakharova για τα Βαλκάνια: Η Γερμανία δρα ως προβοκάτορας και τοποτηρητής των ΗΠΑ στην περιοχή
Η Δύση επιδιώκει να καταστρατηγήσει την εθνική κυριαρχία της Σερβίας, υποστηρίζει η εκπρόσωπος της Μόσχας
Η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, παραχώρησε συνέντευξη στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Politika, όπου αναφέρθηκε σε μια σειρά από πιεστικά ζητήματα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε μια συνολική αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας στην περιοχή, καθώς και του ιστορικού πλαισίου αυτής.
«Το να μιλάμε για τους στόχους της ίδιας της Γερμανίας στα Βαλκάνια σήμερα, ή οπουδήποτε αλλού για αυτό το θέμα, θα ήταν μεγάλη υπερβολή. Μόνο όσοι έχουν πραγματική κυριαρχία και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική μπορούν να έχουν τους δικούς τους στόχους εξωτερικής πολιτικής. Η σύγχρονη Γερμανία δεν έχει κανένα από τα δύο. Στο πλαίσιο της κατανομής ρόλων μεταξύ των αμερικανικών δορυφόρων στην Ευρώπη, οι Γερμανοί, έχοντας σημαντική εμπειρία στην πρόκληση στρατιωτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, κάνουν καλή δουλειά ως "Δυτικός τοποτηρητής" στην περιοχή από την πλευρά της Ουάσιγκτον» τόνισε με νόημα η Ρωσίδα διπλωμάτισσα.
Η ίδια επεσήμανε σε ένα αιχμηρό σχόλιο που συνδέει το χθες και το σήμερα ότι «ψάχνοντας λόγους για να ξεκινήσουν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η Γερμανία τους βρήκε στα Βαλκάνια».
«Τον 20ο αιώνα, οι Γερμανοί άφησαν αρκετά σημάδια σε αυτή την περιοχή, έχοντας τα χέρια τους τόσο στην κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας όσο και στην πυροδότηση μιας αιματηρής σύγκρουσης εκεί» εξήγησε η εκπρόσωπος της Μόσχας.
Συνεχίζοντας, η Zakharova συνέκρινε την καταστροφική πολιτική της Γερμανίας στα Βαλκάνια με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και στη Σερβία.
Στη Βοσνία, για παράδειγμα, οι Γερμανοί «επίμονα, ακόμη και επιθετικά ώθησαν τον Christian Schmidt να αναλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με πλήρη αδιαφορία για οποιεσδήποτε [επίσημες] διαδικασίες και συμφωνίες» σημείωσε σχετικά.
«Αυτό που συμβαίνει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν είναι τίποτα λιγότερο από την αναζωπύρωση των δυτικών αποικιακών πολιτικών. Με τις προσπάθειές τους, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε προτεκτοράτο, με την κυριαρχία της να περιορίζεται εντός των ορίων που υπαγορεύονται από εξωτερικούς παράγοντες. Ανάμεσά τους, φυσικά, είναι το Βερολίνο, του οποίου ο ρόλος είναι μεταξύ των κορυφαίων. Ενδιαφέρεται σαφώς να προσπαθήσει να διευθύνει «τηλεκατευθυνόμενα» τα Βαλκάνια, αν εκεί υπάρχουν πολλοί από εκείνους που αμφιβάλλουν ότι δεν υπάρχει λαμπρό ευρωατλαντικό μέλλον», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών.
Όσον αφορά τη γειτονική Σερβία, κατήγγειλε πως «η Δύση έχει από καιρό και μεθοδικά ακολουθήσει τις "ανατρεπτικές" πολιτικές της εναντίον της Σερβίας, με στόχο να της στερήσει την κυριαρχία και το δικαίωμα να καθορίζει την ανάπτυξη της χώρας κατά τη διακριτική της ευχέρεια».
«Το Βελιγράδι αναγκάζεται να ενταχθεί στη λατρεία του ... cancelling Russia [ακύρωσης της Ρωσίας], να εγκαταλείψει τα αυθεντικά εθνικά του συμφέροντα», τόνισε η Zakharova, κλείνοντας τη συνέντευξή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης