Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η αύξηση του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο 2023, βάζει τέλος στα σενάρια επιβράδυνσης της οικονομίας

ΗΠΑ: Η αύξηση του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο 2023, βάζει τέλος στα σενάρια επιβράδυνσης της οικονομίας
Ωστόσο, μια μεγάλη ανάπτυξη σήμερα κάνει πιο πιθανό το σενάριο το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να πέσει.
Σχετικά Άρθρα
Υπεράνω πάσης προσδοκίας ήταν η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2023, φτάνοντας το 3,3% σε ετήσια σύγκριση, πολύ πάνω από τη γενική εκτίμηση του 2% και πάνω από κάθε άλλη πρόβλεψη.
Κομβικό ρόλο έπαιξαν οι αυξημένες καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες καθώς και η θετική συμβολή των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Η αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο φέτος αναμένεται να είναι μικρότερη με βάση τις μελέτες για την πορεία των επιχειρήσεων, ωστόσο η Fed είναι κοντά στο να κηρύξει τη νίκη επί του πληθωρισμού με τη δεύτερη σερί τριμηνιαία μέτρηση του πληθωρισμού να δείχνει πως αυτός βρίσκεται στο 2%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν πολύ ισχυρές, εφόσον αυξήθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,3%. Οι επενδύσεις σε μη οικιακό εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 1,9% με τις επενδύσεις σε κατοικίες να αυξάνονται κατά 1,1%.
Τα αποθέματα πρόσθεσαν 0,07 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη, ενώ οι καθαρές εξαγωγές πρόσθεσαν 0,43 μονάδες.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,5% για το σύνολο του 2023, διαψεύδοντας τις προσδοκίες στις αρχές του περασμένου έτους ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και οι πιστωτικές συνθήκες θα οδηγούσαν ενδεχομένως την οικονομία σε ύφεση.
Ωστόσο, μια μεγάλη ανάπτυξη σήμερα κάνει πιο πιθανό το σενάριο το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να επιβραδυνθεί, σχολιάζει η ING.
Οι μετοχές θα έχουν αρνητική συμβολή στην οικονομία, όπως επίσης και το εμπόριο, το οποίο είναι πιθανό να κατεβάσει ρυθμούς και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ενώ η καταναλωτική δυναμική πιθανότατα θα πέσει κι αυτή, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης