Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Επ. Κεφαλαιαγοράς «τρέμει» ένα κραχ στα εμπορικά ακίνητα και ζητά εξηγήσεις από τις τράπεζες

ΗΠΑ: Η Επ. Κεφαλαιαγοράς «τρέμει» ένα κραχ στα εμπορικά ακίνητα και ζητά εξηγήσεις από τις τράπεζες
Οι μικρότερες τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά τους μεγέθη με λίγα μόνο κόκκινα δάνεια
Σχετικά Άρθρα
Να γνωστοποιήσουν την έκθεσή τους σε χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων ζητά από περιφερειακές και τοπικές τράπεζες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επανάληψη μίας κρίσης όπως του 2008.
Υοενθυμίζεται πως η SEC έστειλε πέρυσι επιστολές στις τράπεζες για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τις πιθανές συνέπειες από τις χρεοκοπίες των First Republic Bank, Silicon Valley Bank και Signature Bank.
Η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει τον τομέα των εμπορικών ακινήτων σε ύφεση, καθώς ο δανεισμός συρρικνώνεται και οι δανειολήπτες φλερτάρουν όλο και περισσότερο με την αθέτηση των πληρωμών τους.
Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια για πολλά εμπορικά κτίρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν ζημίες για χρόνια.
Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν κατά πόσον οι απώλειες θα επηρεάσουν το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια νέα αντίστοιχη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.
Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Alerus Financial και οι εταιρείες χαρτοφυλακίου πίσω από τις Mid Penn Bank, Ohio Valley Bank και MainStreet Bank ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν επιστολές που δημοσιοποίησε πρόσφατα η SEC. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την Alerus να αναθεωρήσει τις μελλοντικές της γνωστοποιήσεις ώστε να αναλύει το χαρτοφυλάκιο δανείων εμπορικών ακινήτων ανά τύπο δανειολήπτη, όπως γραφεία, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, καθώς και γεωγραφικά και άλλα κριτήρια.
Η Fed ορίζει ως τοπικές τράπεζες ως εκείνες που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία κάτω των 10 δισεκ. δολαρίων, ενώ οι περιφερειακές τράπεζες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 10 και 100 δισεκ. δολαρίων, επισημαίνεται. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης