Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Απρίλιο

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Απρίλιο
Μένει να φανεί τώρα πως η κίνηση αυτή την Ιαπωνίας –αν πράγματι επιβεβαιωθεί- θα επηρεάσει τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Αν μια εβδομάδα είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για την πολιτική, τότε οι δύο εβδομάδες είναι μια αιωνιότητα για τις αγορές επιτοκίων.
Οι επενδυτές μπήκαν στο νέο έτος όντας αρκετά σίγουροι ότι η πρώτη από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, δηλαδή η Fed, θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.
Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν γρήγορα, αφού οι υπεύθυνοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής έκαναν πίσω.
Τα συμβόλαια ανταλλαγής δίνουν τώρα περίπου 36% πιθανότητα η Fed να μειώσει το βασικό της επιτόκιο τον Μάρτιο, από 86% που ήταν οι πιθανότητες στις 15 Ιανουαρίου.
Η πρώτη μεγάλη κίνηση ως προς την πολιτική των επιτοκίων θα έρθει βάσει των εκτιμήσεων αναλυτών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, μολονότι η επιφυλακτική στάση του διοικητή της Kazuo Ueda έδινε σε ορισμένους την εικόνα ότι θα διατηρούσε το τελευταίο αρνητικό επιτόκιο στον κόσμο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Τώρα βλέπουν σχεδόν 80% πιθανότητα η BOJ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης τον Απρίλιο.
Τα ιαπωνικά ομόλογα πουλήθηκαν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και τα κρατικά ομόλογα διολίσθησαν επίσης, καθώς τα νέα στοιχεία των ΗΠΑ ανέδειξαν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Μένει να φανεί τώρα πως η κίνηση αυτή την Ιαπωνίας –αν πράγματι επιβεβαιωθεί- θα επηρεάσει τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης