Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη Ρωσία – Χρειάζεται τις ΗΠΑ αλλά χωρίς τον Trump

Politico: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη Ρωσία – Χρειάζεται τις ΗΠΑ αλλά χωρίς τον Trump
Η Ευρώπη δεν είναι μόνο απροετοίμαστη για πιθανό πόλεμο, αλλά δεν προετοιμάζεται και για πόλεμο, σημειώνεται στο δημοσίευμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει το απαραίτητο αμυντικό δυναμικό για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία χωρίς υποστήριξη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση πιθανής ένοπλης σύγκρουσης, επισημαίνει το Politico.
«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο απροετοίμαστη για πιθανό πόλεμο, αλλά δεν προετοιμάζεται και για πόλεμο», δήλωσε ο Benjamin Tallis από τη γερμανική δεξαμενή σκέψης DGAP, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία Daniel Fried συμμερίζεται αυτήν την άποψη.
«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την ικανότητα να αμυνθούν», είπε ο Fried στο Politico.
Το Politico εξηγεί ότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων στις χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 2,5 φορές, από 3,4 εκατομμύρια στρατιώτες το 1989 σε 1,3 εκατομμύρια το 2022.
Επιπλέον, ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει τη μορφή της στρατιωτικής θητείας από υποχρεωτική σε επαγγελματική.

Οι Βέλγοι θα πολεμάνε...με πέτρες

Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ο βελγικός στρατός έχει τόσο μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών και χρηματοδότησης που οι στρατιώτες «θα πρέπει να πετάνε πέτρες» λίγο μετά την έναρξη οποιασδήποτε σύγκρουσης, επισημαίνει το Politico, επικαλούμενο τον απόστρατο υποστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων του Βελγίου Marc Thys.
Χωρίς υποστήριξη από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στη Ρωσία σε περίπτωση πιθανής ένοπλης σύγκρουσης, καταλήγει το δημοσίευμα.
Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σχετικά με την πρόθεσή του να μειώσει το επίπεδο υποστήριξης από την Ουάσιγκτον προς τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ προκαλούν ανησυχία στους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών χωρών.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov δήλωσε ότι μιλώντας για ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποσπούν την προσοχή των κατοίκων των χωρών τους από οικονομικά ζητήματα.
Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν πάντα την τάση να αναζητούν έναν εξωτερικό εχθρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης