Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομβικός μήνας ο Μάρτιος για τη Fed – Εξετάζει μείωση των επιτοκίων

Κομβικός μήνας ο Μάρτιος για τη Fed – Εξετάζει μείωση των επιτοκίων
Ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος της Fed του Richmond, Thomas Barkin, προειδοποίησαν πρόσφατα ότι περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να τεθούν ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων
Σχετικά Άρθρα
Οι πιθανότητες να αρχίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ρίχνει τα επιτόκιά της τον Μάρτιο παραμένουν μεγάλες, έστω κι αν η αγορά απομακρύνει το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα.
Το σενάριο αυτό συμφωνεί με τον κανόνα του Taylor, έναν δείκτη που υποδεικνύει ότι το επιτόκιο των διατραπεζικών κεφαλαίων θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχει πέσει στο 4,5%, έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo, Torsten Sløk σε σχετικό άρθρο του.
Αντίθετα, το επιτόκιο έχει παραμείνει σε ένα εύρος 5,25%-5,50%, καθιστώντας ισχυρότερη την υπόθεση ότι η Fed θα κάνει στροφή αργά ή γρήγορα.
Ο κανόνας του Taylor είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται από την κεντρική τράπεζα από τη δεκαετία του 1990.
Περιγράφει το που θα πρέπει να βρίσκονται τα επιτόκια με βάση τις μετρήσεις του πληθωρισμού και της ανεργίας.
Για παράδειγμα, εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός ή η ανεργία πολύ χαμηλή, ο κανόνας προβλέπει αντίστοιχα υψηλότερα επιτόκια.
Παρόλα αυτά, παρά τις σχετικές μετρήσεις, τα επιτόκια δεν έχουν παραμείνει τόσο κοντά στις κατευθυντήριες γραμμές του κανόνα - στην πραγματικότητα, πριν από ένα χρόνο, ο Sløk είχε αμφισβητήσει αν το επιτόκιο των διατραπεζικών κεφαλαίων θα έπρεπε να βρίσκεται στο 9%, με βάση αυτόν τον δείκτη.
Και ενώ ο συγκεκριμένος κανόνας δείχνει τώρα ότι τα επιτόκια μπορεί να παρέμειναν αυξημένα για πολύ καιρό, η Wall Street και οι αναλυτές της Fed χάνουν τις ελπίδες τους ότι σύντομα θα ξεκινήσει ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων.
Ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος της Fed του Richmond, Thomas Barkin, προειδοποίησαν πρόσφατα ότι περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να τεθούν ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων, δεδομένου του στασιμοπληθωρισμού και του κινδύνου νέων σοκ.
Οι αγορές δυσκολεύτηκαν περισσότερο να προσαρμοστούν στη ρητορική higher-for-longer, καθώς πολλοί επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από την επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τέλη του 2023 και τον ήπιο τόνο της Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Αυτό αύξησε τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο σε πάνω από 80% στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, αν και το ποσοστό αυτό έχει έκτοτε διολισθήσει σε λίγο πάνω από το 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης