Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μένος κατά των αγροτών στην Ευρώπη – Η συστηματική υποτίμηση των διαδηλώσεων, την ώρα που τα τρόφιμα λιγοστεύουν λόγω πολέμων

Μένος κατά των αγροτών στην Ευρώπη – Η συστηματική υποτίμηση των διαδηλώσεων, την ώρα που τα τρόφιμα λιγοστεύουν λόγω πολέμων
Κύμα δυσαρέσκειας για το σύνθημα «χωρίς καύσιμα, χωρίς τροφή, χωρίς μέλλον»
Σε μικρά "μονόστηλα" έχουν περιοριστεί τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη του «αγροτικού πολέμου» που συγκλονίζει τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι οι εικόνες από τις μαζικές διαδηλώσεις των αγροτών στα social media είναι δραματικές.
«Χωρίς καύσιμα, χωρίς τροφή, χωρίς μέλλον» — αυτό είναι το σύνθημα που χρησιμοποιούν συχνότερα οι Γερμανοί αγρότες, επειδή ήταν ο μόνος τρόπος για να εκθέσουν μαζικά την τρέχουσα κατάστασή τους.
Ωστόσο, οι διαδηλώσεις που μαίνονται σε όλη τη Γερμανία — και σε πολλές άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Γαλλίας — λόγω της εμφανούς αδιαφορίας των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης για την αγροτική επανάσταση.
Η ύπαρξη διαμαρτυριών που εκτυλίσσονταν σε ολόκληρη την Ευρώπη φαινόταν να τελεί υπό κάποια μορφή εμπάργκο στα μέσα ενημέρωσης.

Γιατί υποτιμώνται οι αγρότες

Είναι αλήθεια γενικά, αλλά στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ειδικότερα, η οποία βρισκόταν σε μια δεινή κατάσταση, ότι η προσφορά τροφίμων είναι ίσως ένας ακόμη πιο ευαίσθητος και σημαντικός στρατηγικός τομέας από τη βαριά βιομηχανία.
Αν και στις μακροοικονομικές στατιστικές, που δίνουν μια λανθασμένη εικόνα, το μερίδιο της γεωργίας θα μπορούσε να είναι μόνο λίγες εκατοστιαίες μονάδες, ή ακόμα και «αμελητέο», όχι μόνο δεν είναι αμελητέο, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς.
Οι μεγάλοι αγροτικοί πόλεμοι του 15ου και 16ου αιώνα έγιναν για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τους σημερινούς.
Σε εκείνην την περίοδο του ενάμιση αιώνα, οι ελίτ «τράβαγαν το χαλί κάτω από την αγροτιά», οι καθημερινές ώρες εργασίας του μέσου αγρότη διπλασιάστηκαν και το εισόδημα που έπαιρνε για αυτές τις ώρες μειώθηκε στο μισό.
Είναι κατανοητό (αν και όχι δικαιολογημένο) ότι η σκληρότητα των κάπως απογοητευμένων αγροτικών μαζών δεν είχε όρια.
Η παγκόσμια οικονομία και οι συνεργατικές δομές εξουσίας της Ευρώπης, που υποτάσσονται όλο και περισσότερο σε αυτήν και αναγκάζονται σε ρόλο παρίας, κάνουν τώρα το ίδιο, μεταθέτοντας στην αγροτική κοινωνία το κόστος της παγκόσμιας αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.
Η έκβαση της σύγκρουσης είναι, προς το παρόν, απρόβλεπτη, καθώς ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα κυριαρχίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης