Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την... πάτησε η CIA: Έχασε στον κατασκοπευτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας - Η προπαγάνδα απέτυχε

Την... πάτησε η CIA: Έχασε στον κατασκοπευτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας - Η προπαγάνδα απέτυχε
Με βίντεο που αναρτά στο Telegram, η CIA προσπαθεί να προσεγγίσει Ρώσους και να τους πείσει… να γίνουν διπλοί πράκτορες
Σχετικά Άρθρα
Ήταν μέσα Μαΐου του 2023, όταν η CIA άρχισε επίσημα μια εκστρατεία για πείσει τους Ρώσους, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ζωή στη Ρωσία, να μοιραστούν τα μυστικά τους.
Μάλιστα, έφτασε στο σημείο ακόμα και να ανοίξει κανάλι στο Telegram, ελπίζοντας να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο ρωσικό κοινό, καθώς η εφαρμογή είναι πολύ δημοφιλής εκεί. Μία από τις πρώτες αναρτήσεις στο κανάλι περιλαμβάνει ένα βίντεο που καλεί τους Ρώσους να προδώσουν τη χώρα τους. Κυρίως προσπαθεί να παίξει με την… υποτιθέμενη απογοήτευση των Ρώσων πολιτών, που φέρεται να είναι «άρρωστοι και κουρασμένοι από τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους», καθώς και τον ισχυρισμό πως για όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ευθύνεται το Κρεμλίνο. Οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες για το πώς οι πιθανοί πληροφοριοδότες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη CIA «ανώνυμα και με ασφάλεια».

Την… πάτησε η CIA

Ωστόσο, για πάνω από μισό χρόνο, η αντίδραση των περισσότερων χρηστών ήταν συντριπτικά αρνητική. Κατά συνέπεια η «επιχείρηση» της CIA απέτυχε. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ισχυρίστηκε ότι οι πηγές πληροφοριών τους είπαν ότι σημείωσαν «κάποια επιτυχία». Εκείνη την εποχή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA που συμμετείχαν στο project δήλωσαν ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) «δημιούργησε ένα ιστορικό άνοιγμα για να έρθουν οι Ρώσοι σε εμάς και να παρέχουν πληροφορίες που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες». Το βίντεο στρατολόγησης προσπάθησε ακόμη και να κάνει έκκληση στον «ρωσικό πατριωτισμό», αναφέροντας τα λόγια του Tolstoy και του Dostoyevsky.
Για κάποιο λόγο, η CIA πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα πρόδιδαν τη χώρα τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της επίθεσης που δέχεται η Ρωσία από τη Δύση.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι το γεγονός ότι η αμερικανική προπαγάνδα επικεντρώνεται σε θέματα οικογένειας, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα περίεργο, δεδομένου ότι οι ιδεολόγοι της Ουάσιγκτον έχουν εμμονή με κάθε ιδέα κατά της κλασικής οικογένειας. Άλλωστε, κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες περί εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών στην Ουκρανία εν γνώσει του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden.
Ωστόσο, το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βίντεο είναι αρκετά σαφές και περιλαμβάνει Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη δική τους παραδοχή, το βίντεο αναφέρεται επίσης σε άτομα που εργάζονται σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η υψηλή τεχνολογία, τα οικονομικά, ο στρατός και η διπλωματία.
Ανώτατοι αξιωματούχοι όπως ο James Olson, πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας της CIA, επαίνεσαν την προσπάθεια, καθώς και τον «τέλειο συγχρονισμό». «Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι Ρώσοι εκεί έξω τώρα», είπε, προσθέτοντας: «Ντρέπονται και αηδιάζουν με αυτό που [ο Putin] κάνει στον αδελφό και την αδελφή τους Σλάβους στην Ουκρανία. Καταστρέφει τη Ρωσία. Σκοτώνει ρωσικά αγόρια. Και υπάρχουν καλοί άνθρωποι στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών πληροφοριών, που θέλουν να αντεπιτεθούν».
Δηλώσεις όπως αυτή αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη για την υποκρισία της ελίτ των ΗΠΑ. Η πολεμική θαλασσοκρατία δεν είχε κανένα πρόβλημα με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2014, με αποτέλεσμα περίπου 15.000 νεκρούς, αλλά και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, η Ουάσιγκτον και οι υποτελείς και τα δορυφορικά κράτη της έχουν επίσης παραδώσει όλο και πιο προηγμένα όπλα που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν αμάχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών της Μόσχας. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις δεκαετίες βιολογικού πολέμου που διεξάγει το Πεντάγωνο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Επιμένει η CIA

Παρ' όλα αυτά, η CIA αρνείται να αποδεχθεί ότι «έχασε». Έτσι, στις 22 Ιανουαρίου, η διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε ένα νέο βίντεο που διπλασιάζει τα θέματα του «ρωσικού πατριωτισμού», της οικογένειας, του πολιτισμού, των επιστημονικών επιτευγμάτων της σοβιετικής εποχής κ.λπ. Ωστόσο, το κοινό-στόχος είναι ακόμη πιο συγκεκριμένο αυτή τη φορά – ο στρατός, ιδιαίτερα στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών όπως η θρυλική GRU.
Το βίντεο ουσιαστικά καλεί τους Ρώσους να εργαστούν ως διπλοί πράκτορες κάνοντας έκκληση στα προαναφερθέντα θέματα και παίζοντας στο υποτιθέμενο «αίσθημα της προδοσίας». Η τελευταία διαφήμιση προπαγάνδας χρησιμοποιεί επίσης ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη «κακή απόδοση» του ρωσικού στρατού, καθώς και την αστεία ιδέα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες τρώνε «σάπιες πατάτες» και χρησιμοποιούν «προϊστορικά όπλα». Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε ο Tolstoy, ενώ η CIA επιμένει ότι «το μόνο που θέλει» είναι ο ρωσικός λαός «να χρησιμοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του για προσωπική βελτίωση».
Tο βίντεο καλεί τους Ρώσους να «δώσουν τέλος στην προδοσία» διαπράττοντάς τη, όλα για «οικογενειακές αξίες» και «το μέλλον της Ρωσίας». Και πάλι, η CIA ισχυρίζεται ότι «βλέπουν περισσότερη προσέγγιση από τους Ρώσους ως αποτέλεσμα αυτών των βίντεο», χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη δήλωση. Η αντίδραση της Μόσχας στο βίντεο δείχνει ότι δεν έχει εντυπωσιαστεί. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ειρωνεύτηκε τη CIA επειδή προσπάθησε να προσεγγίσει Ρώσους μέσω του X (πρώην Twitter) και του Facebook, που είναι απαγορευμένα στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ σπαταλά τον χρόνο της και μάλιστα τους «συμβούλεψε» να δοκιμάσουν το VKontakte, το πιο δημοφιλές δίκτυο μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα. Η διαμάχη είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο λίγα γνωρίζουν οι ελίτ των ΗΠΑ για τη σύγχρονη Ρωσία, η οποία κάθε άλλο παρά μεθυσμένη από την ανάγκη έγκρισης και επαίνου από την πολιτική Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης