Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από τον Weber του ΕΛΚ – Ζητά πυρηνικά από την Ευρώπη, σε περίπτωση που ξαναβγεί ο Trump πρόεδρος των ΗΠΑ

Βόμβα από τον Weber του ΕΛΚ – Ζητά πυρηνικά από την Ευρώπη, σε περίπτωση που ξαναβγεί ο Trump πρόεδρος των ΗΠΑ
«Θέλουμε το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε αρκετά δυνατοί για να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας χωρίς τις ΗΠΑ ή σε περιόδους Trump», είπε ο Weber
Με το σενάριο της επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο να παίρνει σταδιακά όλο και περισσότερες πιθανότητες, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της ΕΕ καλεί τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για πόλεμο χωρίς υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να χτίσουν τη δική τους πυρηνική ομπρέλα.
Ο Manfred Weber, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – που επί του παρόντος θεωρείται πρώτος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο – δήλωσε ότι τόσο ο Trump όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «έθεσαν το πλαίσιο» για το 2024.
Η φαινομενικά επικείμενη «στέψη» του Trump ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία μετά τις νίκες στην Αϊόβα και στο Νιου Χάμσαϊρ έχει τρομάξει την Ευρώπη, όπου τον θυμούνται ως σκεπτικιστή του ΝΑΤΟ, απειλώντας να μην υπερασπιστούν οι ΗΠΑ την Ευρώπη σε περίπτωση επίθεσης.
«Θέλουμε το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε αρκετά δυνατοί για να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας χωρίς τις ΗΠΑ ή σε περιόδους Trump», είπε ο Weber σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Politico κατά την επιστροφή ενός ταξιδιού με τρένο στο Κίεβο.
«Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στην Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί μόνη της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ανεξάρτητα», είπε ο ισχυρός Γερμανός συντηρητικός.

Πυρηνική αποτροπή

Το παραπάνω έφερε τη συζήτηση με το Politico στο ενοχλητικό ζήτημα της ευρωπαϊκής πυρηνικής άμυνας.
Το ΝΑΤΟ βασίζεται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό στις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ, οι οποίες αναπτύσσονται σε έξι στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.
«Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει αποτρεπτικές δυνάμεις, πρέπει να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν έρχεται η επίθεση, η πυρηνική επιλογή είναι η πραγματικά αποφασιστική».
Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Putin έχει αυξήσει σημαντικά τη ρητορική του για τα πυρηνικά και εκφράζει τακτικά κρυφές ατομικές απειλές προς τη Δύση.
Εντός της ΕΕ, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο είναι η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron υποστήριξε την ιδέα ενός ευρωπαϊκού πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού υπό τη Γαλλία το 2020, όταν κάλεσε για έναν «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης».
Αλλά η Γερμανία δεν δέχτηκε ποτέ αυτή την προσφορά.
Το 2022, η Γαλλία προέτρεψε ξανά μια συζήτηση με το Βερολίνο, λέγοντας ότι η προσφορά ήταν ακόμα στο τραπέζι.
Σύμφωνα με τον Weber, είναι πλέον καιρός να επαναφέρουμε αυτή την ιδέα της διεθνοποίησης της «δύναμης».
«Θα ήθελα να δω την ευρωπαϊκή διάσταση της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμο στόχο», είπε ο ηγέτης του ΕΛΚ να ενσωματωθεί και στις ευρωπαϊκές δομές».
Η άλλη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη —αλλά εκτός ΕΕ— είναι η Βρετανία, με λιγότερες από περίπου 260 κεφαλές.
«Ίσως, απλώς για να ξεκαθαρίσουμε τις επιλογές, βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου, μετά τα χρόνια και τη δεκαετία του Brexit, θα πρέπει να ανοίξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους Βρετανούς φίλους μας», συνέχισε ο Weber.
Ο Weber παραδέχτηκε ότι παρόλο που η ήπειρος είναι διχασμένη σε θέματα όπως η Ρωσία και η άμυνα, οι πολιτικοί από τα κεντρώα κόμματα πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για τη χαρτογράφηση των κινδύνων.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους», υποστήριξε.
«Δεν πρέπει να κρύψουμε την πραγματικότητα της κατάστασης απειλής στο πρόσωπο του Putin για να δημιουργήσουμε με κάποιο τρόπο την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης