Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη CNN: Προς αποχώρηση τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ - Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων

Αποκάλυψη CNN: Προς αποχώρηση τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ - Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι «οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έναρξη του διαλόγου
Οι ΗΠΑ και το Ιράκ αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες για το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN, εν μέσω δημοσίων εκκλήσεων από την ιρακινή κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους.
Οι ΗΠΑ και το Ιράκ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ανώτερη στρατιωτική επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ως όχημα για τις συνομιλίες.
Οι συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών αξιωματούχων, που θα έχουν τη μορφή μιας ομάδα εργασίας, θα επικεντρωθούν στην επόμενη φάση του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με την τρομοκρατική ομάδα να περιορίζεται πλέον σε μια σκιά του πρώην εαυτού της.
Αμερικανοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι συνομιλίες για το μέλλον της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ έχουν γίνει πλέον επείγουσες, εν μέσω της ευρύτερης περιφερειακής αστάθειας και εν μέσω αυξανόμενων δημοσίων εκκλήσεων από την ιρακινή κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.
Αυτές οι εκκλήσεις ήρθαν ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο εσωτερικό του Ιράκ με στόχο μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και επιτίθενται στο αμερικανικό προσωπικό εκεί.
Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2.500 στρατιώτες επί του παρόντος στο Ιράκ, οι οποίοι επιχειρούν εκεί με την ικανότητα παροχής συμβουλών και βοήθειας από τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον τερματισμό της σφιχτής του κηδεμονίας στη χώρα.
Μέρος των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στο εάν και πότε θα είναι εφικτό να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Οι ΗΠΑ προτιμούν ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στις συνθήκες στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ήττας του ISIS και της σταθερότητας της κυβέρνησης και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ωστόσο, ορισμένες δυνάμεις εντός της ιρακινής κυβέρνησης προτιμούν ένα χρονοδιάγραμμα, που θα ορίζει με σαφήνεια μια ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, ανεξάρτητα από τη σταθερότητα ή την κατάσταση ασφάλειας στη χώρα.
Σημειώνεται ότι σις 10 Ιανουαρίου, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Minister Mohammed Shia al-Sudan δήλωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία «για να τερματιστεί οριστικά η παρουσία των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ».
Επ' αυτού Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε στο CNN ότι «οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έναρξη του διαλόγου της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο».
«Το HMC θα είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε από κοινού τις συνθήκες που απαιτούνται για το μέλλον του αγώνα του D-ISIS στο Ιράκ και να διαμορφώσουμε τη φύση της διμερούς σχέσης ασφάλειας», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Το συζητάμε εδώ και μήνες. Ο χρόνος δεν σχετίζεται με πρόσφατες επιθέσεις. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν πλήρες δικαίωμα αυτοάμυνας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.
Yπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, μετά τον τελευταίο γύρο αμερικανικών επιδρομών στο Ιράκ, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της χώρας είπε σε δήλωση ότι τα πλήγματα «υπονομεύουν συμφωνίες και διάφορους τομείς κοινής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για να «αναδιαμορφώσουν τη μελλοντική σχέση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης