Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Το φαβορί για τη διαδοχή του Netanyahu, Nir Barkat προειδοποιεί το Ιράν - «Είστε νόμιμος στόχος πυραυλικών επιθέσεων»

Ισραήλ: Το φαβορί για τη διαδοχή του Netanyahu, Nir Barkat προειδοποιεί το Ιράν - «Είστε νόμιμος στόχος πυραυλικών επιθέσεων»
«Το κεφάλι του φιδιού είναι η Τεχεράνη» διαμηνύει ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και φαβορί για τη διαδοχή του Netanyahu
Το Ιράν είναι πλέον «νόμιμος στόχος» για ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσε στην Telegraph ένας από τους πλέον επιδραστικούς υπουργούς της χώρας, και φαβορί για τη διαδοχή του Netanyahu, αυξάνοντας την προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου με την Τεχεράνη.
Σε μια εκτεταμένη συνέντευξη, ο Nir Barkat, υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, τόνισε επίσης ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ ξανά στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να εργαστούν στη χώρα και θα αντικατασταθούν από περισσότερους από 250.000 εισαγόμενους ξένους εργαζομένους.
Παραπονέθηκε επίσης ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν είχε γίνει αρκετά επιθετικά.
Ο Barkat, ο οποίος είναι φαβορί για να διαδεχθεί τον Benjamin Netanyahu στην ηηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να μάχεται και να ανοίξει, παράλληλα, ένα νέο μέτωπο με τον Λίβανο, παρά το ημερήσιο κόστος δισεκατομμυρίων σέκελ (200 εκαταμμύρια δολάρια).
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «όσο μεγάλη κι αν είναι η κρίση, είναι επίσης μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία», με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να χρειάζονται την τεχνογνωσία του Ισραήλ για την καταπολέμηση του παγκόσμιου τζιχαντισμού.

«Το κεφάλι του φιδιού είναι η Τεχεράνη»

Αν και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο και στο Ιράν θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους δυτικούς ηγέτες, ο νυν υπουργός Οικονομίας φαίνεται να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στο κυβερνών κόμμα.
Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Barkat θα κέρδιζε πέντε περισσότερες έδρες από τον Netanyahu εάν τον αντικαθιστούσε ως αρχηγό του Λικούντ.
Αναφορικά με την παγκόσμια επιρροή της Τεχεράνης, ο 64χρονος Barkat άσκησε κριτική σε οξύτατους τόνους.
«Το Ιράν είναι νόμιμος στόχος για το Ισραήλ. Δεν θα το ξεφύγουν. Το κεφάλι του φιδιού είναι η Τεχεράνη. Η σύστασή μου είναι να υιοθετήσουμε τη στρατηγική που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Kennedy στην κρίση των πυραύλων της Κούβας. Αυτό που βασικά έλεγε τότε ήταν ένας πύραυλος από την Κούβα θα απαντηθεί με έναν πύραυλο στη Μόσχα» σχολίασε σχετικά, προσβλέποντας στην διπλωματική ιστορία για να ... προειδοποιήσει το Ιράν.
Ενώ συνόψισε διαμηνύοντας πως «θα πρέπει πολύ πολύ ξεκάθαρα να βεβαιωθούμε ότι οι Ιρανοί κατανοούν ότι δεν θα ξεφύγουν από τη χρήση πληρεξουσίων εναντίον του Ισραήλ και δεν θα πιστέψουν ότι θα κοιμούνται καλά τη νύχτα αν δεν κοιμόμαστε καλά τη νύχτα».

«Η Hezbollah πρέπει να εκμηδενιστεί»

«Οι τζιχαντιστές θέλουν να σκοτώσουν όλους τους μη μουσουλμάνους. Μπορεί να είμαστε πρώτοι στη σειρά αλλά είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή. Αποκαλούν το Ισραήλ Μικρό Σατανά και ο Μεγάλος Σατανάς είναι οι ΗΠΑ και όλοι οι άλλοι είναι στη μέση» σημείωσε σε εξίσου πολωτική γραμμή, αναφερόμενος στις μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ευρείας κλίμακας πολέμου με τη σιιτική οργάνωση Hezbollah στο νότιο Λίβανο, o Barkat ανέφερε ότι ένας δεύτερος πόλεμος θα ήταν «προσιτός», δεδομένου πως «η απειλή της Hezbollah πρέπει να εκμηδενιστεί».
«Θα κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί», επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ είχε παρουσιάσει πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στη χώρα από τους μαχητές της Hamas.
Επιρρίπτοντας νέα βέλη στη Hezbollah, τόνισε ότι οι Ισραηλινοί που εκδιώχθηκαν από το Νότο θα πρέπει τώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους «γρήγορα», αλλά και όσοι εκτοπίστηκαν από τον Βορρά έπρεπε να μπορούν να ζουν εκεί «με ασφάλεια» πριν προσθέσει: «Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να είναι πιο γρήγορα».
Καθώς η χώρα γέρνει ολοένα περισσότερα προς τα δεξιά μετά τις 7 Οκτωβρίου, και με τη δημοφιλία του Netanyahu να καταρρέει, ο Barkat φαίνεται να ετοιμάζει μια μεγάλη κίνηση, όπως σχολιάζει ο Telegraph, για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό ως αρχηγό κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης