Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο IEA προβλέπει νέο ρεκόρ στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας το 2025

Ο IEA προβλέπει νέο ρεκόρ στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας το 2025
Η πλειοψηφία της νέας χωρητικότητας τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται από Κίνα και Ινδία
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ το 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σε μία προσπάθεια των κρατών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3% τόσο το 2024 όσο και το επόμενο έτος, στις 2.915 TWh, ξεπερνώντας την προηγούμενη αιχμή των 2.809 TWh το 2021, και κατά 1,5% περαιτέρω το 2026.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή θα παίξουν οι νέοι αντιδραστήρες στην Κίνα και την Ινδία, καθώς η επαναλειτουργία εργοστασίων στη Γαλλία που έκλεισαν πέρυσι για συντήρηση.
Η έκθεση αναφέρει ότι η περισσότερη πυρηνική ενέργεια καθώς και η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, συμβάλλουν στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα καλυφθεί πλέον από πηγές χαμηλών εκπομπών, με το μερίδιο της παγκόσμιας προσφοράς που παρέχεται από γεννήτριες ορυκτών καυσίμων να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό του 54% το 2026.
«Όταν το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια παραγωγή πέσει κάτω από το 60%, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει πέσει κάτω από αυτό το όριο στα αρχεία του ΙΕΑ που χρονολογούνται περισσότερες από πέντε δεκαετίες» αναφέρεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης