Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα: Τριπλή επίθεση των Houthis στο φορτηγό M/V Maersk Detroit, αναχαιτίσεις από τις ΗΠΑ, τρόμος στη Maersk

Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα: Τριπλή επίθεση των Houthis στο φορτηγό M/V Maersk Detroit, αναχαιτίσεις από τις ΗΠΑ, τρόμος στη Maersk
Οι συνεχείς εκρήξεις πλησίον των στενών του Bab el-Mandeb οδήγησαν τα πλοία της Maersk σε άμεση επιστροφή
Δυνάμεις των Houthis της Υεμένης εκτόξευσαν σήμερα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους προς το φορτηγό πλοίο M/V Maersk Detroit, υπό σημαία ΗΠΑ, καθώς αυτό διέσχιζε τον Κόλπο του Άντεν, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός. 
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Maersk αποκάλυψαν ότι ένα συνοδευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναχαίτισε αρκετά βλήματα προερχόμενα από τις ακτές της Υεμένης. 
Πάντως από ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων δεν προκύπτει ότι υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές στο πλοίο
Λίγο νωρίτερα, ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών ανακοίνωσε ότι δύο υπό αμερικανική σημαία πλοία του, τα οποία διέρχονταν μέσω του στενού Bab al-Mandeb με κατεύθυνση βόρεια, και συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, έκαναν αναστροφή όταν είδαν εκρήξεις σε κοντινή απόσταση.


ερυρθα.JPG

Σημειώνεται ότι σε προειδοποιητικό της σημείωμα, την Τετάρτη (24/1), η εταιρεία τόνισε ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα «παραμένει σε σημαντικό επίπεδο» και ότι αρκετές από τις υπηρεσίες της θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας και όχι μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Νέα πυραυλική επίθεση σε δυτικό πλοίο στο λιμάνι Mukha

Νωρίτερα σήμερα (24/1) σημειώθηκε έκρηξη κοντά σε πλοίο που έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ναυτιλιακής ασφαλείας (UKMTO), εν μέσω των τακτικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τους αντάρτες Houthis της Υεμένης.


Η UKMTO ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες για μια «έκρηξη που συνέβη σε απόσταση περίπου 100 μέτρων» από ένα πλοίο, 50 ναυτικά μίλια νότια του λιμανιού Mukha στη νοτιοδυτική Υεμένη.
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, σύμφωνα με βρετανική υπηρεσία. 

Κατάρ: Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα «ενδέχεται να επηρεάσουν» τις παραδόσεις LNG

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ ενδέχεται να παρουσιάσουν καθυστερήσεις εξαιτίας των αυξανόμενων επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Houthi, προειδοποίησε σήμερα η QatarEnergy.
Οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων πολλαπλασιάστηκαν από τον Νοέμβριο.
Περίπου το 12% του θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες από το στενό Bab el-Mandeb, που ελέγχουν την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά από τα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 70%, σύμφωνα με τους ειδικούς στη ναυτιλία.
Οι επιθέσεις των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ανάγκασαν πολλούς πλοιοκτήτες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από αυτήν την κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό.
Ο αμερικανικός και ο βρετανικός στρατός πραγματοποίησαν πρόσφατα βομβαρδισμούς σε τοποθεσίες των Houthis στην Υεμένη, αυξάνοντας τους φόβους για επικίνδυνη κλιμάκωση.
"Οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ενδέχεται να επηρεάσουν τον προγραμματισμό ορισμένων παραδόσεων που θα γίνουν μέσω εναλλακτικών οδών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η QatarEnergy.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Al Thani, η χώρα του οποίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο, δήλωσε ότι οι μεταφορές φορτίων LNG, "όπως όλων των άλλων εμπορικών φορτίων", θα επηρεαστούν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα την "πιο επικίνδυνη κλιμάκωση" στην περιοχή λόγω των επιπτώσεων που έχει στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον πέντε πλοία που μετέφεραν LNG, πλοία που διαχειρίζεται το Κατάρ, και τα οποία κατευθύνονταν προς το στενό Bab el-Mandeb αναγκάστηκαν να σταματήσουν στα ανοιχτά του Ομάν.
Το πλούσιο εμιράτο του Κόλπου είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς LNG στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης