Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφος IL-76 στο Belgorod - Ουκρανία: Εμείς το χτυπήσαμε

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφος IL-76 στο Belgorod - Ουκρανία: Εμείς το χτυπήσαμε
To αεροσκάφος μετέφερε Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου - Ρώσος βουλευτής υποστηρίζει πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε από τρεις ουκρανικούς πυραύλους
(upd5) Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από τη Ρωσία η αιτία συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφος τύπου IL-76 που έπεσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 24/1 το πρωί στη ρωσική επαρχία του Belgorod, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι αυτοί είναι που έπληξαν με πυραύλους το αεροσκάφος.
Την εκδοχή αυτή υιοθετούν πολλοί Ρώσοι βουλευτές ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, ο οποίος υποστήριξε πως οι Ουκρανοί σκότωσαν τους δικούς τους στρατιώτες και τις οικογένειες τους.

Το αεροσκάφος μετέφερε Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αεροπλάνο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση, όταν και συνετρίβη περίπου στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) περίπου 5 με 6 χιλιόμετρα από το χωριό Yablonovo, στην περιοχή Korochansky.
Όπως αναφέρεται, στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι επρόκειτο να ανταλλαγούν με Ρώσους στρατιώτες.
Επιπλέον, στο αεροσκάφος επέβαιναν 6 μέλη πληρώματος και 3 βοηθοί τους, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία συντριβής του αεροσκάφους ενώ στο σημείο της συντριβής έχει σπεύσει επιτροπή της ρωσικών στρατιωτικών αεροδιαστημικών δυνάμεων για να ερευνήσουν το περιστατικό.
Ερωτηθείς για τη συντριβή του αεροσκάφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανέφερε πως τη στιγμή της συνέντευξης τύπου δεν ήταν γνωστά περισσότερα στοιχεία.

Ουκρανία: Εμείς το καταρρίψαμε

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως πηγές από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως πίσω από την επίθεση αυτή ήταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μάλιστα η ουκρανική εφημερίδα Ukrainskaya Pravda μετέδωσε, επικαλούμενη πηγές από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ότι το αεροπλάνο μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις επιθέσεις κατά του Kharkiv.

Επιχείρηση ... αναδίπλωσης

Ωστόσο, μόλις άρχισε να γίνεται γνωστό πως στο μεταγωγικό αεροσκάφος αντί για πυραύλους S-300 ήταν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, η ουκρανική πλευρά... άρχισε να αναδιπλώνεται.
Η ουκρανική εφημερίδα Ukrainskaya Pravda, έσπευσε να μαζέψει το δημοσίευμα της αναφέροντας πως δεν... προκύπτει ουκρανική εμπλοκή στη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ και το τηλεοπτικό ουκρανικό κανάλι Public TV μετέδωσε πως το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμα ότι το αεροπλάνο επλήγη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ότι ... διασταυρώνει τις πληροφορίες.

Volodin (ρωσική Δούμα): Σκότωσαν τους δικούς τους στρατιώτες

Την εκδοχή των Ουκρανών υιοθετεί και ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vyacheslav Volodin
«Σκότωσαν στον αέρα τους δικούς τους στρατιώτες, τις μητέρες τους, τα παιδιά τους που τους περίμεναν.
Σκότωσαν τους πιλότους μας που πραγματοποιούσαν ανθρωπιστική αποστολή (…) με αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους» υποστήριξε ο Volodin.

Το έριξαν ή με Patriot ή με IRIS-T

Σε τοποθέτηση του ο Ρώσος βουλευτής και απόστρατος στρατηγός Andrei Kartapolov υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής πως το αεροσκάφος επλήγη από τρεις πυραύλους των Ουκρανών.
Αν και δεν παρουσίασε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του, ο Kartapolov είπε ότι οι ερευνητές θα δουν αν οι πύραυλοι αυτοί ήταν Patriot ή IRIS-T.

Επιθέσεις ουκρανικών drone

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως νωρίτερα οι ρωσικές τοπικές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για επιθέσεις ουκρανικών drones.
Μάλιστα αναφέρεται πως η ρωσική αεράμυνα είχα αναχαιτίσει ένα ουκρανικό drone στο χωριό Blizhnoe, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Belgorod ενώ επισημαίνεται πως ο κυβερνήτης του Belgorod, Vyacheslav Gladkov είχε εκδώσει προειδοποίηση για τον κίνδυνο πυραυλικής επίθεσης από την Ουκρανία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης