Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετική η Hamas σε ανακωχή 30 ημερών στη Γάζα, διαψεύδει πρόοδο το Ισραήλ - Επιθέσεις ΗΠΑ σε Houthis, Ιράκ: Είστε ανεύθυνοι

Θετική η Hamas σε ανακωχή 30 ημερών στη Γάζα, διαψεύδει πρόοδο το Ισραήλ - Επιθέσεις ΗΠΑ σε Houthis, Ιράκ: Είστε ανεύθυνοι
Για σοβαρές συνομιλίες Hamas - Ισραήλ κάνουν λόγο οι ΗΠΑ - Πυρά Guterres κατά Netanyahu
(upd5) Θετική εμφανίζεται η Hamas σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την επίτευξη ανακωχής 30 ημερών που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατούμενων αλλά και στην αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τη στιγμή πάντως που εξακολουθούν να μαίνονται πολύ άγριες και σφοδρές μάχες στα νότια εδάφη γύρω από την πόλη Khan Yunis.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει πως η Hamas είναι διατεθειμένη να συζητήσει την απελευθέρωση κάποιων από τους 104 ομήρους που εκτιμάται ότι κρατά, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Αν και ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος για επίτευξη συμφωνίας με την Hamas, η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε προτείνει να υπάρξει μια δίμηνη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων ενώ δεσμευόταν και για την ασφαλή απομάκρυνση των ηγετικών στελεχών της Hamas εφόσον επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.
Την ίδια στιγμή, η ένταση κλιμακώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πυραυλική επίθεση κατά θέσεων των Houthis στην Υεμένη, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν και πάλι ιρανικούς στόχους στο έδαφος του Ιράκ.

Καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία

Πάντως και παρά τις θετικές αυτές ενδείξεις και τη συγκρατημένη αισιοδοξία για μια κατάπαυση πυρός, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι κάθε άλλο παρά βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.
Είναι άλλωστε προφανές ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, καθώς το μεν Ισραήλ μιλά για την απελευθέρωση όλων των ομήρων η δε Hamas διευκρινίζει ότι μιλά για κάποιους από τους ομήρους και κυρίως για γυναίκες και παιδιά.
Επιπλέον, η Hamas για να συμφωνήσει στην ανακωχή, ζητά να επιλυθεί και το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί αυτού, δεν πρόκειται να προχωρήσει στη συμφωνία.
Συνεπώς είναι άγνωστο το εάν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ή αν και αυτές οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε αδιέξοδο.
Ήδη Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες για συμφωνία εκεχειρίας, κάνοντας λόγο για περίπλοκο θέμα και για σκλήρυνση των θέσεων της Hamas.

Υπενθυμίζεται πως από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, οι στρατιωτικές συγκρούσεις διεκόπησαν για μια εβδομάδα στο πλαίσιο της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, όταν και είχαν απελευθερωθεί πάνω από 100 όμηροι.

ΗΠΑ: Σοβαρές οι συνομιλίες

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για σοβαρές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται ακόμα λόγος για διαπραγματεύσεις.
«Δεν μπορώ να σας πω αν ή πότε θα φθάσουμε εκεί, όμως οι συνομιλίες (...) είναι πολύ σοβαρές» υπογράμμισε ο John Kirby, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος εκτίμησε πως είναι «πιθανό» από τις συνομιλίες αυτές να προκύψουν «ευρύτερες» εξελίξεις στον πόλεμο.

Όχι Blinken σε αλλαγές στο καθεστώς της Γάζας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken επανέλαβε πως οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή στο καθεστώς της Γάζας, αναφέροντας πως ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες «μεταβατικές ρυθμίσεις» για την επίλυση της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
«Αν χρειάζεται να υπάρξουν κάποιες μεταβατικές ρυθμίσεις για να γίνει αυτό, είμαστε σύμφωνοι.
Αλλά όταν πρόκειται για το μόνιμο καθεστώς της Γάζας στο μέλλον, ήμασταν ξεκάθαροι, παραμένουμε ξεκάθαροι ότι δεν θα καταπατήσουμε το έδαφός της» είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε δημιουργία ζωνών προστασίας στη Γάζα.

Ο IDF περικύκλωσε την Khan Yunis

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη ένταση θέσεις της Hamas στην Khan Yunis, την οποία – όπως υποστηρίζει – έχει ήδη περικυκλώσει.
Πληροφορίες αναφέρουν πως χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν εν μέσω πυρών.

Ύστερα από τον θάνατο 24 Ισραηλινών στρατιωτών σε ένα 24ωρο - ο πιο βαρύς απολογισμός από την έναρξη του πολέμου -, ο IDF επιτέθηκε με ελικόπτερα κατά θέσεων της Hamas γύρω από την Khan Yunis.
Πάντως, στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν κτήρια κατοικιών στην περιοχή της Jabalia αλλά και στον προσφυγικό καταυλισμό της Nuseirat στα κεντρικά εδάφη.
Από τα πλήγματα αυτά εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
4_133.jpg
Βαρύς απολογισμός

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων, είναι βαρύτατος σε νεκρούς και τραυματίες.
Οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο – επισήμως – για 221 νεκρούς στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας τους επίθεσης στις 20 Οκτωβρίου στη Γάζα, αν και εκτιμάται πως ο αριθμός τους – βάσει και ισραηλινών ΜΜΕ – είναι πολλαπλάσιος ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι μιλούν για 25.490 νεκρούς και για περίπου 64.000 τραυματίες.

Λειτουργούν μόλις τα 16 από τα 36 νοσοκομεία

Και ενώ νεκροί και τραυματίες αυξάνονται κατά εκατοντάδες σε καθημερινή βάση, στη Γάζα αυτή τη στιγμή λειτουργούν, έστω και υποτυπωδώς, μόλις τα 16 από τα 36 νοσοκομεία.
«Μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι έστω και εν μέρει λειτουργικά.
Οι ασθένειες εξαπλώνονται καθώς το σύστημα υγείας καταρρέει.
Ο λαός της Γάζας όχι μόνο κινδυνεύει να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί από ανηλεείς βομβαρδισμούς, αλλά έχει επίσης αυξανόμενες πιθανότητες να προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Πυρά Guterres

Ο Guterres εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu για το γεγονός ότι απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για την ίδρυση, ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.
«Η απόρριψη από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης της λύσης των δύο κρατών είναι απαράδεκτη και υπάρχει κίνδυνος να παρατείνει τη σύρραξη» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα – Νέα επίθεση ΗΠΑ κατά Houthis

Εν τω μεταξύ, παραμένει η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν δυο πλήγματα εναντίον των Houthis της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως βομβάρδισαν στο έδαφος, δύο πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που οι αντάρτες είχαν στρέψει προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις των Houthis στην Υεμένη στο πλαίσιο προστασίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων, η τελευταία αυτή επίθεση διεξήχθη για την αποτροπή του «άμεσου κινδύνου για τα εμπορικά πλοία και τα σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή».
Σημειώνεται πως και τη Δευτέρα 22/1, αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις βομβάρδισαν οκτώ εγκαταστάσεις των Houthis, οι οποίοι υποσχέθηκαν να ανταποδώσουν.

Πλήγματα και στο Ιράκ κατά ιρανικών στόχων

Επίσης, αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους Ιρανών μαχητών στο έδαφος του Ιράκ.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αμερικάνοι έπληξαν θέσεις της Kataib Hezbollah («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μιας οργάνωσης που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, επρόκειτο για πυραυλικά πλήγματα ακριβείας που πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία από ιρανικές οργανώσεις.
Από την επίθεση αυτή αναφέρθηκαν δύο νεκροί.
Σημειώνεται πως το περασμένο Σάββατο, τέσσερις Αμερικάνοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την επίθεση που δέχθηκε η βάση Ain al-Asad στο δυτικό Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα.
Την ευθύνη για την επίθεση, με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Ιράκ: Ανεύθυνη κλιμάκωση

Απαντώντας στις επιθέσεις αυτές το πρωθυπουργικό γραφείο του Ιράκ κάνει λόγο για ανεύθυνη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά των Αμερικάνων.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα πλήγματα των ΗΠΑ παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ, ενώ αναφέρεται πως το Ιράκ θεωρεί τις επιχειρήσεις αυτές «επιθετικές ενέργειες» που υπονομεύουν χρόνια συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης