Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσουνάμι εξαγορών στις ΗΠΑ - Η μεγαλύτερη ενοποίηση όλων των εποχών σε πετρέλαιο και αέριο

Τσουνάμι εξαγορών στις ΗΠΑ - Η μεγαλύτερη ενοποίηση όλων των εποχών σε πετρέλαιο και αέριο
Οι συμφωνίες των Exxon Mobil, Chevron και Occidental Petroleum ήταν μεταξύ των βασικών συμφωνιών που τροφοδότησαν το ρεκόρ.
Σχετικά Άρθρα
Με ρυθμούς ρεκόρ προχωρά η ενοποίηση στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς το… τσουνάμι των συγχωνεύσεων και των εξαγορών είναι σε πλήρη εξέλιξη στις ΗΠΑ.
Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των εταιρειών εξερεύνησης και παραγωγής έφτασε τα 144 δισ. δολάρια μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και τα 190 δισ. δολάρια για το 2023, αμφότερα σημειώνοντας ρεκόρ, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Enverus.
«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διανύει ένα ιστορικό κύμα ενοποίησης συγκρίσιμο με αυτό που συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οδήγησε στη δημιουργία των σύγχρονων supermajors», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος Andrew Dittmar. «Έπειτα από μια δεκαετία μειωμένων επενδύσεων στην εξερεύνηση και με τα μεγάλα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ να έχουν καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές έχουν γίνει το προτιμώμενο εργαλείο για την αντικατάσταση των μειούμενων αποθεμάτων και τη διασφάλιση της μακροζωίας στις κερδοφόρες upstream επιχειρήσεις αυτών των εταιρειών».
Κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι προσφορές από την Exxon Mobil, τη Chevron και την Occidental Petroleum ήταν μεταξύ των βασικών συμφωνιών που τροφοδότησαν την ενοποίηση ρεκόρ.
Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο πέρυσι, με συνολικές συμφωνίες ύψους 186 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ 6 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την Enverus. Το ενδιαφέρον για το τελευταίο είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς η βιομηχανία των ΗΠΑ εργάζεται για την αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα τρία χρόνια.
Η Permian Basin, το σχιστολιθικό επίκεντρο που βρίσκεται στο Τέξας και το Νέο Μεξικό, ήταν ειδικότερα ένας «μαγκανοπήγαδο για συμφωνίες» το 2023, σημείωσε ο Dittmar. «Οι αγοραστές έδειχναν όλο και περισσότερο πρόθυμοι να πληρώσουν ό,τι χρειαζόταν για να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτό το κρίσιμο κοίτασμα και οι τιμές για το μελλοντικό απόθεμα γεωτρήσεων σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

Οι εκτιμήσεις για το 2024

Φέτος, η έκρηξη των συγχωνεύσεων και εξαγορών πιθανόν να μειωθεί, καθώς ο κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων που αξίζει να εξαγοραστούν έχει περιοριστεί. Παρόλα αυτά, η σύναψη συμφωνιών θα συνεχιστεί, με τους αγοραστές να εξετάζουν ενδεχομένως την ιδιωτική Endeavor Energy Resources.
Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε μια χρονιά έκρηξης, με τη χώρα να γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στην ιστορία. Η παραγωγή φυσικού αερίου εκτιμάται επίσης ότι θα ξεπεράσει τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2023.
Η έκρηξη της παραγωγής από τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες συνέβαλε στην αντιστάθμιση των περιορισμών της παραγωγής από τον OPEC+, οι οποίοι αγωνίστηκαν να ανεβάσουν τις τιμές του αργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης