Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ignazio Cassis (ΥΠΕΞ Ελβετίας): Ξεκινάει διάλογος με τη Ρωσία για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία

Ignazio Cassis (ΥΠΕΞ Ελβετίας): Ξεκινάει διάλογος με τη Ρωσία για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία
Xωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρξουν ειρηνικές λύσεις για την Ουκρανία, αφού η Ρωσία εμπλέκεται άμεσα, τόνισε ο Ignazio Cassis.
Δεν θα υπάρξει ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ήταν αφιερωμένη σε αυτό το θέμα και ο διάλογος θα συνεχιστεί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ignazio Cassis σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής στην Ουκρανία που συζητάμε τώρα με κεντρικούς εταίρους όπως η Ρωσία.
Είναι προφανές ότι χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρξουν ειρηνικές λύσεις για την Ουκρανία, αφού η Ρωσία εμπλέκεται άμεσα», τόνισε ο Ignazio Cassis.
Ο Ignazio Cassis χαρακτήρισε τον σκοπό της συνάντησης με τον Lavrov «να εγκαθιδρύσει διάλογο» προκειμένου να συνεχιστεί η αναζήτηση ειρηνικής λύσης.
«Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτού του είδους ο διάλογος πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικός», πρόσθεσε.
Ο Ελβετός υπουργός ανακοίνωσε παρόμοιες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους άλλων χωρών, όπως η Ινδία και η Κίνα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την εξεύρεση συναίνεσης υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία, «παρά τις αντίθετες θέσεις της Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελβετία αναζητά επαφές με τη Ρωσία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη για την Ουκρανία το 2024.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ελβετός πρόεδρος Viola Amherd ανέφερε ότι ο Zelensky ζήτησε να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής για την ειρήνη για την Ουκρανία.
Όπως δήλωσε προηγουμένως ο Andriy Ermak επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, η Ουκρανία θέλει να πραγματοποιήσει συνόδους κορυφής για να εγκρίνει την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis σημείωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και η διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι αδύνατη.
Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελβετία έχει προσχωρήσει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η Ελβετία έχει παγώσει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος των κυρώσεων.
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse (CS) έχει μπλοκάρει ή παγώσει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι εγγεγραμμένα στην Ελβετία—17,6 δισεκατομμύρια φράγκα (πάνω από 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 8,45 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν παγώσει στη χώρα και ότι η Ελβετία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διεθνείς συζητήσεις για το θέμα της δήμευσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρική Τράπεζα και κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης