Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία θα διαιρεθεί, οι Ρώσοι θα πάρουν Kharkiv και Οδησσό – Έγκλημα πολέμου, κατέρριψαν μεταγωγικό με 65 αιχμαλώτους

Η Ουκρανία θα διαιρεθεί, οι Ρώσοι θα πάρουν Kharkiv και Οδησσό – Έγκλημα πολέμου, κατέρριψαν μεταγωγικό με 65 αιχμαλώτους
New York Times: Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι, είχαν μεγάλη ακρίβεια - Παραδοχή Christian Lindner (Υπ. Οικονομικών Γερμανίας): Η Γερμανία δεν θα μπορέσει να βοηθήσει μόνη της την Ουκρανία - Bulletin of Atomic Scientists: Το ρολόι της Κρίσης μετακινήθηκε πιο κοντά στα «πυρηνική καταστροφή»
(upd 41) Σοκάρει το εγκληματικό καθεστώς της Ουκρανίας, το οποίο από σκοπιμότητα ή ανικανότητα κατέρριψε ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο της Ρωσίας τύπου Ilyushin-76 (IL-76) στο Belgorod.
Στο μεταγωγικό αεροπλάνο είχαν επιβιβαστεί 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι... όπως και τα 6 μέλη του πληρώματος και 3 συνοδοί, συνολικά σκοτώθηκαν 74 άνθρωποι.
Στην αρχή το κτηνώδες καθεστώς της Ουκρανίας νόμιζε ότι το μεταγωγικό Ilyushin-76 μετάφερε S-300 αλλά όταν αποκαλύφθηκε ότι μετέφερε Ουκρανούς αιχαμλάτωτους.... άρχισαν να μαζεύουν τις δηλώσεις τους...
Ένα άλλο Ilyushin-76 με 80 αιχμαλώτους Ουκρανούς άλλαξε πορεία και δεν επλήγει από την Ουκρανική αεράμυνα.


Η Ουκρανία έχει τελειώσει, ως κράτος θα διαιρεθεί…

Ήδη η Ρωσία υλοποιεί το σχέδιο της.

Η κίνηση κατάληψης του χωριού Pletenivka βόρεια του Kharkiv και νότια του Belgorod δεν ήταν απλά μια κίνηση για να αποδυναμωθούν οι επιθέσεις των Ουκρανών με drones αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που ξεκινάει από Kupyansk και Kreminna και καταλήγει στην Οδησσό.
Ο Ρωσικός στρατός θα καταλάβει το Kharkiv και θα καταλάβει την Οδησσό αυτό το σχέδιο θα χρειαστεί μήνες υλοποίησης αλλά αυτό είναι το σχέδιο…
Την ίδια στιγμή ενώ το ΝΑΤΟ προκαλεί αφού διεξάγει κοντά στα σύνορα της Ρωσίας άσκηση με 90.000 στρατιώτες δήθεν για πυγμή και εκφοβισμό ο Ουκρανικός στρατός υποχωρεί συνεχώς σε όλα τα μέτωπα ενώ οι νεοσύλλεκτοι που εμφανίζονται εμφανίζουν φαινόμενα κροτοφοβίας δηλαδή στους πυροβολισμούς πανικοβάλλονται.
Η Γερμανία πάντως προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την βοήθεια στην Ουκρανία, θα σταματήσει και η Γερμανία.

Ρωσία: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 στο Belgorod – Ουκρανία: Εμείς το ρίξαμε

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από τη Ρωσία η αιτία συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφος τύπου IL-76 που έπεσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 24/1 το πρωί στη ρωσική επαρχία του Belgorod,
οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι αυτοί είναι που έπληξαν με πυραύλους το αεροσκάφος που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου και 9 ακόμα άτομα, μέλη του πληρώματος και συνοδούς.
Μεταξύ των 65 αιχμαλώτων πολέμου βρίσκονταν και 12 μαχητές του τάγματος Azov.
Την εκδοχή αυτή υιοθετούν πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι και βουλευτές ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, ο οποίος υποστήριξε πως οι Ουκρανοί σκότωσαν τους δικούς τους στρατιώτες και τις οικογένειες τους.
«Σκότωσαν στον αέρα τους δικούς τους στρατιώτες, τις μητέρες τους, τα παιδιά τους που τους περίμεναν.
Σκότωσαν τους πιλότους μας που πραγματοποιούσαν ανθρωπιστική αποστολή (…) με αμερικανικούς και γερμανικούς πυραύλους» υποστήριξε ο Volodin.

Το έριξαν ή με Patriot ή με IRIS-T

Σε τοποθέτηση του ο Ρώσος βουλευτής και απόστρατος στρατηγός Andrei Kartapolov υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής πως το αεροσκάφος επλήγη από τρεις πυραύλους των Ουκρανών.
Αν και δεν παρουσίασε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του, ο Kartapolov είπε ότι οι ερευνητές θα δουν αν οι πύραυλοι αυτοί ήταν Patriot ή IRIS-T.
Όλη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δει επιτέλους τι τέρας έχει γαλουχήσει στην Ουκρανία η συλλογική Δύση υποστήριξε ο Leonid Slutsky, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας,
τονίζοντας ότι η ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα πολέμου ανήκει εξίσου στους κυρίαρχους κύκλους στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Τι λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αεροπλάνο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση
, όταν και συνετρίβη περίπου στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) περίπου 5 με 6 χιλιόμετρα από το χωριό Yablonovo, στην περιοχή Korochansky.
Όπως αναφέρεται, στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι επρόκειτο να ανταλλαγούν με Ρώσους στρατιώτες.
Επιπλέον, στο αεροσκάφος επέβαιναν 6 μέλη πληρώματος και 3 συνοδοί των Ουκρανών στρατιωτών, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία συντριβής του αεροσκάφους ενώ στο σημείο της συντριβής έχει σπεύσει επιτροπή της ρωσικών στρατιωτικών αεροδιαστημικών δυνάμεων για να ερευνήσει το περιστατικό.
Ερωτηθείς για τη συντριβή του αεροσκάφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανέφερε πως τη στιγμή της συνέντευξης τύπου δεν ήταν γνωστά περισσότερα στοιχεία.

Ουκρανία: Εμείς το καταρρίψαμε...

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως πηγές από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως πίσω από την επίθεση αυτή ήταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μάλιστα η ουκρανική εφημερίδα Ukrainskaya Pravda μετέδωσε, επικαλούμενη πηγές από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ότι το αεροπλάνο μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις επιθέσεις κατά του Kharkiv.

Επιχείρηση ... αναδίπλωσης

Ωστόσο, μόλις άρχισε να γίνεται γνωστό πως στο μεταγωγικό αεροσκάφος αντί για πυραύλους S-300 ήταν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, η ουκρανική πλευρά... άρχισε να αναδιπλώνεται.
Η ουκρανική εφημερίδα Ukrainskaya Pravda, έσπευσε να μαζέψει το δημοσίευμα της αναφέροντας πως δεν... προκύπτει ουκρανική εμπλοκή στη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ και το τηλεοπτικό ουκρανικό κανάλι Public TV μετέδωσε πως το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμα ότι το αεροπλάνο επλήγη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ότι ... διασταυρώνει τις πληροφορίες.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Βάρβαρη ενέργεια, έκλημα από το καθεστώς του Κιέβου

Για βάρβαρη ενέργεια και για έγκλημα από το καθεστώς του Κιέβου έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Το Κίεβο διέπραξε μια πράξη παράλογης βαρβαρότητας, επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.
Παραβιάζοντας τις συμφωνίες, σκότωσε τους πιλότους και τους στρατιώτες συνοδείας μας και «άφησε τους συμπολίτες του να χαθούν» ανέφερε ο Rodion Miroshnik από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας να συζητηθεί η κατάρριψη του Il -76 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Γαλλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιανουάριο 2024, απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του οργάνου για να συζητηθεί η κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από τον ουκρανικό στρατό, ο Ρώσος πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Dmitry Polyansky.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία ζήτησε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Τετάρτη (24/1).
«Η Γαλλική Προεδρία απέρριψε το αίτημά μας για επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για κατάχρηση της δικαιοδοσίας της» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν της μονάδες παραγωγής πυρομαχικών της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ομαδικό χτύπημα υψηλής ακρίβειας στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών της Ουκρανίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε καθημερινό δελτίο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν ομαδικό χτύπημα χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας, μεγάλης εμβέλειας από αέρος και επίγεια εκτόξευση εναντίον ουκρανικών αμυντικών εγκαταστάσεων που παράγουν ρουκέτες, εξαρτήματα πυραύλων και πυρομαχικά, καθώς και εκρηκτικά.
Ο στόχος της επίθεσης έχει επιτευχθεί. Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν».

Η σκληρή ρωσική απάντηση – Πως οι Ρώσοι ξεγέλασαν την Ουκρανική αεράμυνα

Η ρωσική απάντηση στην πρόσφατη αιματηρή επίθεση στην κατάμεστη αγορά στο Donetsk δεν άργησε.
Το πρωί της 23ης Ιανουαρίου, δεκάδες ρωσικά drones και πύραυλοι στόχευσαν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Σειρήνες ήχησαν σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας αμέσως μετά την απογείωση ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών από αεροδρόμια στις πίσω περιοχές.
Αρκετά κύματα συνδυασμένων βομβαρδισμών σημειώθηκαν.
Ενώ οι πύραυλοι του πρώτου κύματος περνούσαν πάνω από τη Ουκρανία, η υπερφορτωμένη ουκρανική αεράμυνα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει σπάνιους αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Εν τω μεταξύ, το δεύτερο κύμα πυραύλων ήρθε στην Ουκρανία, ξεγελώντας την ουκρανική αεράμυνα και μετακινώντας από τη μια περιοχή στην άλλη.
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ρωσία έπληξε με πυραύλους κρουζ από αέρος και βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους.
Οι στόχοι των χτυπημάτων ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Kharkiv, Dniper και στο Κίεβο.
Ως συνήθως, εκπρόσωποι του ουκρανικού καθεστώτος ανακοίνωσαν και πάλι την «καταστροφή» όλων των πυραύλων που στόχευσαν το Κίεβο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης του Κιέβου, υπήρχαν περίπου 20 πύραυλοι που στόχευσαν το Κίεβο.
Οι ισχυρισμοί από την Ουκρανία εγείρουν μόνο ένα ερώτημα: εάν οι παντοδύναμες ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας είναι τόσο αποτελεσματικές, γιατί τότε ο Zelensky συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ζητώντας περισσότερα συστήματα αεράμυνας και άλλα όπλα;
Ακόμη και οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας δεν πίστεψαν στα ψέματα και τα video αποδεικνύουν τις μεγάλες καταστροφές.
Ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης, οι εγκαταστάσεις στην περιοχή του αεροδρομίου Boryspil στο Κίεβο, καθώς και το αεροδρόμιο στο Pavlograd, πέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Στο Kharkiv, οι στόχοι ήταν πολλές βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν ουκρανικά στρατεύματα και ξένους μισθοφόρους, καθώς και στρατιωτικές αποθήκες.
Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις καταστρέφουν τη λειτουργία διαφόρων ουκρανικών στρατιωτικών-βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και αποθήκες και υλικοτεχνικούς κόμβους που είναι απαραίτητοι για την έγκαιρη μεταφορά των ενισχύσεων στις πρώτες γραμμές.
Ταυτόχρονα, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις από τη Kherson έως το Kupyansk και οι απώλειες της Ουκρανίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό αυξάνονται.
Ο ουκρανικός στρατός έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.
Ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός τους καταστρέφεται γρήγορα και οι νέες προμήθειες από το ΝΑΤΟ δεν αρκούν για να κλείσουν τις τρύπες.

Σοκάρει η Welt: Η ουκρανική αεράμυνα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει νέες ρωσικές επιθέσεις

Το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει νέα ρωσικά πλήγματα, δήλωσε ο Γερμανός δημοσιογράφος Paul Ronzheimer στο κανάλι Welt μετά τις εκρήξεις στο Κίεβο στις 23 Ιανουαρίου 2024.
«Υπάρχει μεγάλος φόβος στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ότι δεν θα υπάρχουν αρκετοί πύραυλοι αεράμυνας».
Τόνισε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πύραυλοι για το σύστημα αεράμυνας Patriot, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη διάθεση χρημάτων».
Στις 23 Ιανουαρίου 2024, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν ομαδικό χτύπημα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε αντικείμενα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας.

Οι ρώσοι κατέλαβαν στρατηγική θέση στο χωρίο Pletenivka στην περιοχή του Kharkiv

Στις 23 Ιανουαρίου, ρωσικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα στην περιοχή του Χάρκοβο και έθεσαν τον έλεγχο του χωριού Pletenivka στην περιοχή Volchansk.
Το χωριό βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από τα ρωσικά σύνορα νότια της ρωσικής πόλης Shebekino.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τον έλεγχο του Pletenivka.
Ωστόσο, στρατιωτικοί, που συμμετείχαν στη μάχη, επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία πήρε τον έλεγχο του χωριού.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης ένα διοικητικό ύψος στην περιοχή, γεγονός που τους επέτρεψε να ελέγξουν τα πυρά των μονάδων της Ουκρανίας που είχαν αναπτυχθεί στο Volchansk.
Στο Volchansk συγκεντρώθηκαν οι ουκρανικές μονάδες, οι οποίες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα και να επιτεθούν στο Shebekino.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί εξαπέλυσαν επίσης καθημερινά πλήγματα πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμάχων στις ρωσικές συνοριακές περιοχές.
Η επίθεση στην Pletenivka μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας άλλης ρωσικής επίθεσης με στόχο να απομακρύνει τον Ουκρανικό στρατό από τα σύνορα και να εξασφαλίσει το έδαφος της περιοχής του Belgorod.

New York Times: Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι, είχαν μεγάλη ακρίβεια και υψηλή απόδοση

Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν στους New York Times ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι που παρέχονται στη Ρωσία είναι εξίσου ακριβείς με τους πυραύλους ρωσικής παραγωγής.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης στους New York Times ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να εκτοξεύουν πυραύλους που παρέχονται από τη Βόρεια Κορέα σε μια προσπάθεια να συντρίψουν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας που χορήγησε η Δύση.
Με βάση πληροφορίες η Βόρεια Κορέα πιθανότατα παρείχε στη Ρωσία λιγότερους από 50 πυραύλους, αν και ανώνυμοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είχε μεταφέρει περισσότερους.

Patrick Sanders (Αρχιστράτηγος Βρετανίας): Ο βρετανικός λαός πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο με τον Putin

Ο λαός της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει να προετοιμαστεί να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο αρχηγός του βρετανικού στρατού Sir Patrick Sanders.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων κάλεσε την Τετάρτη (24/7) τις βρετανικές αρχές να «κινητοποιήσουν το έθνος» για να προετοιμαστούν για πόλεμο με τη Ρωσία, σε ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Λονδίνο.
Αν και δεν υποστηρίζει τη γενικευμένη επιστράτευση, ο Sanders τόνισε την ανάγκη για μια «αλλαγή διακόπτη» στο μυαλό του βρετανικού κοινού ώστε να είναι «ψυχολιγικά έτοιμο» για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η ομιλία του Sanders απηχούσε παρόμοιες εκκλήσεις από άλλους δυτικούς στρατιωτικούς ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους της άμυνας, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός μεγάλου πολέμου μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ.

Lubos Blaha (Σλοβακία): Η Ουκρανία χάνει – Η βοήθεια την οδηγεί στην φτώχεια και στον θάνατο

Η Ουκρανία χάνει στο πεδίο της μάχης, η αντεπίθεση της απέτυχε και η βοήθεια προς το Κίεβο οδηγεί τους Ουκρανούς στην φτώχεια και στον θάνατο υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας, Lubos Blaha, αποτυπώνοντας σε γενικές γραμμές την κυρίαρχη πολιτική θέση που επικρατεί στην Σλοβακία αναφορικά με την ουκρανική κρίση.
Στην Ουκρανία βρίσκεται σήμερα Τετάρτη 24/1 ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, ο οποίος στη συνάντηση που θα έχει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Denys Schmyhal, αναμένεται να υποστηρίξει πως αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ διότι αυτό θα οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.
«Οι Ουκρανοί δεν έχουν να προσβληθούν.
Η Σλοβακία τους παρέχει μεγάλη βοήθεια, οι άνθρωποι έχουν ήδη κουραστεί από αυτό.
Αυτή η βοήθεια δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη φτώχεια και τον θάνατο» ανέφερε ο Blaha, ο οποίος υποστήριξε πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε την αλήθεια για την Ουκρανία, ότι δηλαδή πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος.
«Ο Fico είπε την αλήθεια για την Ουκρανία.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν επίσης να γράφουν γι' αυτό: ναι, η Ουκρανία χάνει.
Η αντεπίθεση ήταν ένα φιάσκο, και αν δεν υπήρχαν χρήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουκρανία δεν θα είχε επιβιώσει ούτε για δύο εβδομάδες» υποστήριξε ο Blaha.
Όπως είπε ο Blaha, το καθεστώς του Zelensky δεν έχει τίποτα κοινό με τη Δημοκρατία, ενώ όσον αφορά τη βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία, ο Blaha υποστήριξε πως δισεκατομμύρια καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, αναφέροντας πως η Ουκρανία είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Blaha, η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κριμαία και το Donbass, αναφέροντας πως «η Ουκρανία δεν κατάφερε να προχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό στο μέτωπο».

Financial Times: Έλλειψη βλημάτων πυροβολικού και στην πρώτη γραμμή

Την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σκιαγραφεί δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο κάνει λόγο για έλλειψη βλημάτων πυροβολικού ακόμα και στα στρατεύματα που μάχονται στην πρώτη γραμμή.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Ουκρανοί στρατιώτες λόγω ακριβώς της έλλειψης βλημάτων, αναγκάζονται να προχωρούν σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη και … μετρημένη χρήση τους, τη στιγμή που οι Ρώσοι εξαπολύουν ολοένα και πιο ισχυρές επιθέσεις.
Σύμφωνα με Ουκρανό διοικητή, τον οποίο επικαλούνται οι FT, οι δυνάμεις του πυροβολικού εκτοξεύουν περίπου 2.000 βλήματα καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το περασμένο καλοκαίρι, ήταν πάνω από 8.000 βλήματα την ημέρα.
«Πραγματικά, δεν υπάρχουν αρκετά πυρομαχικά» παραδέχεται ανώτερος αξιωματικός ουκρανικής ταξιαρχίας πυροβολικού.
Ήδη πάντως από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο διοικητής της ουκρανικής επιχειρησιακής-στρατηγικής ομάδας δυνάμεων «Tavria» Alexander Tarnavsky, είχε αναφέρει πως τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν αντιμέτωπα με έλλειψη βλημάτων πυροβολικού λόγω της έλλειψης στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση.
Το γεγονός αυτό τους είχε οδηγήσει στο να περιορίσουν κάποιες από τις επιχειρήσεις τους.
Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν έλλειψη πυρομαχικών και για τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stormer, Avenger και Stinger.

Με 200.000 βλήματα θα αναπληρώσουν αποθέματα του ΝΑΤΟ και θα στηρίξουν την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ σύναψε συμβόλαια στις 23 Ιανουαρίου για την αγορά περισσότερων από 200.000 βλημάτων πυροβολικού
, πιθανόν είτε να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να στείλει πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία είτε να αναπληρώσει τα αποθέματα του ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και η Γενική Διευθύντρια της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες με τη γαλλική εταιρεία Nexter και τη γερμανική εταιρεία Junghans Defense, στις 23 Ιανουαρίου για την αγορά περίπου 220.000 βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γίνει μια «μάχη για πυρομαχικά», επομένως είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να ξαναγεμίσει τα αποθέματά του καθώς η συμμαχία συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές εάν οι συμβάσεις έχουν σκοπό να επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ να στείλει επιπλέον πυρομαχικά στην Ουκρανία ή να γεμίσει τα αποθέματα πυρομαχικών του ΝΑΤΟ.
Η δυτική βοήθεια για την ασφάλεια παραμένει ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, καθώς οποιαδήποτε αργή μείωση ή ξαφνική κατάρρευση της δυτικής βοήθειας πολύ πιθανόν θα εξαλείψει την ικανότητα της Ουκρανίας να αμύνεται και θα μπορούσε να οδηγήσει στο να καταλάβει ο ρωσικός στρατός σημαντικά περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία, φέρνοντας τις ρωσικές βάσεις πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ κράτη μέλη.

Bild: Όπλα… σκουπίδια στην Ουκρανία – Για μια ώρα πτήσης των Sea King… 120 ώρες συντήρησης

Για όπλα… σκουπίδια στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Julian Röpke, δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Bild
, αναφερόμενος στην προμήθεια των ελικοπτέρων Sea King που θα προμηθεύσει το Κίεβο η Γερμανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μεταφοράς είναι απαρχαιωμένα.
«Παραδίδουμε στην Ουκρανία… σκουπίδια.
Για μια χώρα με έναν μικρό αριθμό πιλότων και με ένα εχθρικό περιβάλλον, αυτά τα ελικόπτερα είναι επικίνδυνα για τις ζωές του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Julian Röpke.
Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, το βασικό πρόβλημα αυτών των ελικοπτέρων είναι το πόσο απαρχαιωμένα είναι.
Όπως λέει, τα Sea King είναι τόσο παλιά που για μια ώρα πτήσης απαιτούνται 120 ώρες συντήρησής τους.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μεταφέρει 6 ελικόπτερα Sea King στην Ουκρανία.

Ignazio Cassis (ΥΠΕΞ Ελβετίας): Ξεκινάει διάλογος με την Ρωσία για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία

Δεν θα υπάρξει ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ήταν αφιερωμένη σε αυτό το θέμα και ο διάλογος θα συνεχιστεί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ignazio Cassis σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής στην Ουκρανία που συζητάμε τώρα με κεντρικούς εταίρους όπως η Ρωσία.
Είναι προφανές ότι χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρξουν ειρηνικές λύσεις για την Ουκρανία αφού η Ρωσία εμπλέκεται άμεσα», τόνισε ο Ignazio Cassis.
Ο Ignazio Cassis χαρακτήρισε τον σκοπό της συνάντησης με τον Lavrov «να εγκαθιδρύσει διάλογο» προκειμένου να συνεχιστεί η αναζήτηση ειρηνικής λύσης.
«Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτού του είδους ο διάλογος πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικός», πρόσθεσε.
Ο Ελβετός υπουργός ανακοίνωσε παρόμοιες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους άλλων χωρών, όπως η Ινδία και η Κίνα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την εξεύρεση συναίνεσης υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία, «παρά τις αντίθετες θέσεις της Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελβετία αναζητά επαφές με τη Ρωσία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη για την Ουκρανία το 2024.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ελβετός πρόεδρος Viola Amherd ανέφερε ότι ο Zelensky ζήτησε να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής για την ειρήνη για την Ουκρανία.
Όπως δήλωσε προηγουμένως ο Andriy Ermak επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, η Ουκρανία θέλει να πραγματοποιήσει συνόδους κορυφής για να εγκρίνει την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis σημείωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και η διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι αδύνατη.
Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελβετία έχει προσχωρήσει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η Ελβετία έχει παγώσει 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος των κυρώσεων.
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse (CS) έχει μπλοκάρει ή παγώσει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι εγγεγραμμένα στην Ελβετία—17,6 δισεκατομμύρια φράγκα (πάνω από 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 8,45 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν παγώσει στη χώρα και ότι η Ελβετία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διεθνείς συζητήσεις για το θέμα της δήμευσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρική Τράπεζα και κράτος.

Rustem Umerov (Υπουργός Άμυνας Ουκρανίας): Η ομάδα Επαφής Ramstein επιβεβαίωσε ότι η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Τα δυτικά κράτη επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας (DIB) στη 18η Ομάδα Επαφής Άμυνας της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία στις 23 Ιανουαρίου.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov δήλωσε ότι το Βέλγιο σχεδιάζει να παράσχει στην Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια ύψους 611 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 663,4 εκατομμύρια δολάρια) το 2024.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί κατάλληλα τη στρατιωτική βοήθεια και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν και να λογοδοτούν για τη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ που παρέχεται στην Ουκρανία.
Επίσης δήλωσε ρητά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «καμία αξιόπιστη απόδειξη της κατάχρησης ή παράνομης εκτροπής αμερικανικού εξοπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία»
Ο Umerov δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεπενδύσει σε τεχνολογίες και από κοινού παραγωγή με ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να διευκολυνθούν οι καινοτομίες στο πεδίο της μάχης με «καινοτομία και σημαντική τεχνολογική πρόοδο».

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Ούτε η Δύση, ούτε η Ουκρανία διαθέτουν αρκετά πυρομαχικά, υπάρχει πρόβλημα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba τόνισε ότι η δυτική αμυντική βιομηχανία παράγει ανεπαρκή ποσότητα πυρομαχικών ούτε το Κίεβο ούτε η ίδια η Δύση έχουν αρκετά από αυτά.
«Ενώ η Ουκρανία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της και θα συνεχίσει να το κάνει, εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι η δυτική αμυντική βιομηχανία, δηλαδή η αμυντική βιομηχανία των χωρών που μας βοηθούν, δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετά πυρομαχικά πυροβολικού», είπε ο Dmitry Kuleba σε συνέντευξη στο γερμανικό έντυπο Bild.
Κατά τη γνώμη του, η δυτική στρατιωτική παραγωγή δεν ικανοποιεί «ούτε τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία ούτε τις αμυντικές ανάγκες των ίδιων των χωρών».

Ο Ρωσικός στόλος της Βαλτικής διεξάγει άσκηση απάντηση στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής διεξάγει άσκηση παράκτιων πυραύλων ως αντιστάθμισμα στις συνεχιζόμενες ασκήσεις του NATO Steadfast Defender 2024.
Η Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής ανέφερε στις 23 Ιανουαρίου ότι τα πληρώματα του παράκτιου συστήματος πυραυλικής άμυνας του ρωσικού Bastion πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις πυραύλων Onyx εναντίον εικονικών αντιπάλων πλοίων στον Κόλπο της Φινλανδίας και διεξήγαγαν επίσης ασκήσεις καμουφλάζ και αντιδολιοφθοράς.
Περίπου 50 Ρώσοι στρατιωτικοί συμμετείχαν στις ασκήσεις και χρησιμοποίησαν 10 συστήματα εξειδικευμένου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Οι ασκήσεις του ρωσικού στόλου της Βαλτικής είναι πιθανότατα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να τοποθετηθεί εναντίον της ευρύτερης συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Bulletin of Atomic Scientists: Το ρολόι της Κρίσης μετακινήθηκε πιο κοντά στα «πυρηνική καταστροφή»

Το ρολόι του Doomsday, που συμβολίζει την τεταμένη κατάσταση στον κόσμο, το 2024 έμεινε 90 δευτερόλεπτα πριν από τα «πυρηνικά μεσάνυχτα», ο δείκτης δεν κουνήθηκε, αναφέρει το Bulletin of Atomic Scientists.
«Το ρολόι της Κρίσης βρίσκεται 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, ακόμα πιο κοντά στα μεσάνυχτα και αντικατοπτρίζει την άνευ προηγουμένου απειλή που αντιμετωπίζει ο κόσμος», ανέφερε το Bulletin of Atomic Scientists.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η επαναφορά του ρολογιού δεν δείχνει τη σταθερότητα του κόσμου, αντίθετα, είναι μια έκκληση προς τα κράτη να αναλάβουν δράση.
Το The Doomsday Clock εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο του The Bulletin of the Atomic Scientists το 1947.
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τα μεσάνυχτα συμβολίζει την ένταση της διεθνούς κατάστασης τα μεσάνυχτα σημαίνει τη στιγμή ενός πυρηνικού κατακλυσμού.
Τα τελευταία χρόνια, τα βέλη έχουν προχωρήσει μόνο μπροστά.
Το 2020, οι δείκτες μετακινήθηκαν προς τα εμπρός κατά 20 δευτερόλεπτα, άρχισαν να δείχνουν 100 δευτερόλεπτα μέχρι τα «πυρηνικά μεσάνυχτα» - το ρολόι δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε αυτό.
Τα βέλη παρέμειναν στην ίδια θέση το 2021.
Το 2022, οι δείκτες του Doomsday Clock πλησίασαν σε επίπεδο ρεκόρ στα «πυρηνικά μεσάνυχτα» - 90 δευτερόλεπτα μακριά.
Το 2018 και το 2019, το Ρολόι της Κρίσης εντοπίστηκε δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Newsweek Polska: Οι Ουκρανοί στρατιώτες υποφέρουν από δύσπνοια και πάσχουν από κροτοφοβία

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούν στις τάξεις τους νεοσύλλεκτους που υποφέρουν από δύσπνοια και φοβούνται τους ήχους των πυροβολισμών, έχουν συμπτώματα κροτοφοβίας, είπε ένας Ουκρανός αξιωματικός στην πολωνική έκδοση του Newsweek Polska
«Βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους ηλικίας 45-47 ετών. Αρχίζουν να αισθάνονται δύσπνοια πριν καν φτάσουν στην πρώτη γραμμή»
Όπως σημειώνει το Newsweek Polska, σε σχεδόν δύο χρόνια εχθροπραξιών, η μέση ηλικία των στρατιωτών των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια και είναι ήδη 43 ετών.
«Μερικοί από αυτούς δεν μπορούν καν να πυροβολήσουν γιατί φοβούνται τον κρότο του πυροβολισμού», παραδέχτηκε ο αξιωματικός.
Στην Ουκρανία πραγματοποιούνται νυχτερινές επιδρομές σε χωριά της Ουκρανίας για αναζήτηση όσων υπόκεινται σε κινητοποίηση. Σύμφωνα με τους υποψηφίους, «κανείς δεν θέλει να πολεμήσει», οι άνδρες κρύβονται, κλείνονται σε σπίτια ή πηγαίνουν στο δάσος τη νύχτα.
Όσοι επέστρεψαν από το μέτωπο δεν θέλουν να επιστρέψουν.

Daily Mail: Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Austin εμφανίστηκε εξαντλημένος σε μια συνάντηση για την Ουκρανία

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin φαινόταν αδύναμος και αδυνατισμένος στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη σκανδαλώδη νοσηλεία του, γράφει η Daily Mail.
Ο Lloyd Austin συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για πρώτη φορά από τότε που βγήκε από το νοσοκομείο, μιλώντας σε μια συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία.
«Έμοιαζε να έχει χάσει βάρος και να φαινόταν νωθρός καθώς καθόταν σε έναν λευκό τοίχο με το εθνόσημο του Υπουργείου Άμυνας στα δεξιά του.
Ο Lloyd Austin βρισκόταν στο νοσοκομείο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και επικρίθηκε επειδή προσπάθησε να κρύψει την κατάστασή του, τον καρκίνο του προστάτη, μεταξύ άλλων και από τον Λευκό Οίκο.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα εργαζόταν από το σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το Πεντάγωνο υποσχέθηκε στην Ουκρανία τα πρώτα μαχητικά F-16 μέσα στο 2024

Στόχος του Πενταγώνου είναι η Ουκρανία να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 το 2024, γράφει το Politico, επικαλούμενο τη Βοηθό Υπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα «καλά νέα» είναι ότι η Δύση συνεχίζει να επιλύει το ζήτημα της μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
«Πολλοί Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο στόχος είναι η Ουκρανία να αρχίσει να χειρίζεται αυτά τα αεροσκάφη αργότερα μέσα στο 2024»

Οι Ρώσοι για πρώτη φορά κατέστρεψαν στην Ουκρανία το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα Samp - T

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε για πρώτη φορά ένα γαλλικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας Samp-T, ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/1/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας,...το γαλλικής κατασκευής αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Samp-T καταστράφηκε», ανέφερε το υπουργείο.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν περίπου 430 στρατιώτες στις περιοχές Kupyansk και Lyman τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο εχθρός έχασε έως και 175 στρατιωτικούς, δύο άρματα μάχης, πέντε οχήματα, ένα αυτοπροωθούμενο πυροβόλο όπλο Giatsint-S και τέσσερις αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού Gvozdika στην κατεύθυνση του Kupyansk», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχασε «έως 260 στρατιώτες, δύο άρματα μάχης» στην περιοχή Liman.

Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Kremennaya, βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς

Τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν δυτικά της Kremennaya προς την κατεύθυνση του χωριού Yampolovka, σύμφωνα με τοπικές αρχές.
«Μετά την κατάληψη του Khrakhmalny, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προχώρησαν στο Berestovoy, καθώς ο έλεγχος της τοποθεσίας N-26, αν και δεν καταστράφηκε, περιέπλεξε σοβαρά την επιμελητεία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό το χωριό και σε όλο το προγεφύρωμα. το νότο», μεταδίδει το Ria Novosti.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μάχες συνεχίστηκαν βορειοανατολικά του Kupyansk, κοντά στη Sinkovka, βορειοδυτικά στην Makeevka και Novoegorovka. δυτικά στην περιοχή των χωριών Terny και Torskoye, νότια σε Belogorovka και Silver Forest και νοτιοδυτικά στην Dibrova.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε 260 στρατιωτικούς, δύο τανκς, οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και εννέα αυτοκίνητα.
Luhansk_Battle_Map_Draft_January_232024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_232024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_232024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_232024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_232024.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης