Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βελγική ληστεία: Οι Βρυξέλλες στέλνουν στην Ουκρανία ρωσικά κεφάλαια ύψους 611 εκατ. ευρώ

Βελγική ληστεία: Οι Βρυξέλλες στέλνουν στην Ουκρανία ρωσικά κεφάλαια ύψους 611 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ και οι χώρες της G7, μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ
Περί τα 611 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα που έχουν παραγάγει ρωσικά assets θα στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία το 2024, ανέφερε η La Libre, επικαλούμενη τον υπουργό Άμυνας του Βασιλείου, Ludivine Dedonder.
«Σύμφωνα με το γραφείο του Βέλγου υπουργού, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, μιλάμε για ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει παγώσει η βελγική κυβέρνηση» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Vincent van Peteghem, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε αρχίσει να αναπτύσσει τρόπους διοχέτευσης εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ και οι χώρες της G7, μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ διατηρούνται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear.
Στα τέλη Οκτωβρίου, αυτή η εταιρεία ανέφερε ότι το εννεάμηνο του 2023 κέρδισε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Επισημαίνεται πως παρά ταύτα, όπως έχει προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η χρήση παγωμένων αποθεματικών για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να θέσει μακροπρόθεσμα κινδύνους για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης