Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια απειλή αγνοούν οι τράπεζες - Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ και το άνοιγμα των 189 δισ. ευρώ

Ποια απειλή αγνοούν οι τράπεζες - Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ και το άνοιγμα των 189 δισ. ευρώ
Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες αδυνατούν να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους στη διαφαινόμενη απεξάρτηση από τον άνθρακα
Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη αδυνατούν να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους στη διαφαινόμενη απεξάρτηση της οικονομίας του μπλοκ από τον άνθρακα και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν αυξημένο οικονομικό, ρυθμιστικό και νομικό κίνδυνο, δήλωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ πιέζει εδώ και χρόνια τις τράπεζες να συνυπολογίσουν τις κλιματικές πτυχές στον τρόπο με τον οποίο δανείζουν και αξιολογούν τον κίνδυνο, αλλά οι δανειστές δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις προειδοποιήσεις της και τις απειλές της για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
"Η ανάλυσή μας σε 95 τράπεζες που καλύπτουν το 75% των δανείων της ευρωζώνης δείχνει ότι επί του παρόντος τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν είναι ουσιαστικά ευθυγραμμισμένα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, οδηγώντας σε αυξημένους μεταβατικούς κινδύνους για το 90% περίπου αυτών των τραπεζών", ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανκ Έλντερσον.

Πιστωτική έκθεση

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η συνολική πιστωτική έκθεση είναι συγκριτικά μικρή, αξίας περίπου 189 δισεκατομμυρίων ευρώ (206 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, του άνθρακα, της ηλεκτροπαραγωγής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του χάλυβα και του τσιμέντου, ή περίπου το 5% των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, αναφέρει η ΕΚΤ σε νέα έκθεσή της.
Από τις τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα, 13 είχαν ανοίγματα άνω των 5 δισ. ευρώ η καθεμία στους έξι βασικούς τομείς μετάβασης, οι οποίοι ευθύνονται περίπου για το ήμισυ των συνολικών εκπομπών CO2 στη ζώνη του ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν λάβει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΚΤ για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο αποκλίνουν από την αναμενόμενη πορεία απεξάρτησης από τον άνθρακα.
Εάν δεν το επιτύχουν αυτό, τότε ενδέχεται να εισαχθούν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, δήλωσε η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης