Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «μητέρα όλων των παραβιάσεων» - Διέρρευσαν 26 δισεκατομμύρια αρχεία

Η «μητέρα όλων των παραβιάσεων» -  Διέρρευσαν 26 δισεκατομμύρια αρχεία
Από το Weibo, επίσης κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, διέρρευσαν 504 εκατομμύρια αρχεία. Ακολουθεί το MySpace (360 εκατ.), το Twitter (281 εκατ.) και το Linkedin (251 εκατ.), αλλά και πολλές άλλες με πάνω από 100 εκατομμύρια διαρροές
Χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως η «μητέρα όλων των παραβιάσεων». Πάνω από 26 δισεκατομμύρια αρχεία διέρρευσαν από δημοφιλείς ιστότοπους, όπως το Twitter, το Linkedin, το Myspace και το Dropbox.
Κανείς από τους χρήστες δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως τα προσωπικά του δεδομένα είναι ασφαλή, προειδοποιούν ερευνητές της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με τη Daily Mail, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων που έχει υπάρξει ποτέ.
Τα δεδομένα έχουν διαρρεύσει από εκατοντάδες διαφορετικούς ιστότοπους. Πάνω από 20 εξ αυτών έχουν δώσει στη δημοσιότητα εκατοντάδες εκατομμύρια αρχεία. Μόνο από το QQ της Tencent, μια δημοφιλής κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, διέρρευσαν 1,5 δισεκατομμύριο αρχεία.
Από το Weibo, επίσης κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, διέρρευσαν 504 εκατομμύρια αρχεία. Ακολουθεί το MySpace (360 εκατ.), το Twitter (281 εκατ.) και το Linkedin (251 εκατ.), αλλά και πολλές άλλες με πάνω από 100 εκατομμύρια διαρροές.
Η διαρροή περιλάμβανε επίσης αρχεία από διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία και άλλες χώρες.
Οι ερευνητές που εντόπισαν την παραβίαση, όπως ο Bob Dyachenko ιδιοκτήτης της SecurityDiscovery.com, και οι ειδικοί από τη Cybernews, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες πως πρόκειται για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση» και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «τσουνάμι εγκλήματος» στον κυβερνοχώρο. Ο δράστης, πιθανότατα, δεν θα εντοπιστεί ποτέ, ωστόσο να εκτιμάται πως ενδεχομένως να πρόκειται ακόμη και για «μεσίτη δεδομένων», ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα προσωπικά στοιχεία, πουλώντας τα σε ενδιαφερόμενους.
Αν και από τα 12 terabytes των αρχείων, ορισμένα εκτιμάται πως είναι «διπλότυπα», οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως το μέγεθος είναι πραγματικά τεράστιο και η παραβίαση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει. «Τα δεδομένα, συγκεντρωτικά, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα επιθέσεων».
Αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κλοπή ταυτότητας, εξελιγμένα συστήματα phishing, στοχευμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικούς και ευαίσθητους λογαριασμούς.
pinakas_diarrohs.webp

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης