Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ ...ετοιμάζεται για Γ’ Παγκόσμιο - Ο άξονας του Κακού και η παρακμή ΗΠΑ, Βρετανίας

Το ΝΑΤΟ ...ετοιμάζεται για Γ’ Παγκόσμιο - Ο άξονας του Κακού και η παρακμή ΗΠΑ, Βρετανίας
ΗΠΑ και Βρετανία δεν διαθέτουν τις δυνάμεις για μια σύγκρουση με τον Άξονα του Κακού, όπως τον σκιαγράφηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Grant Shapps
Εντός των επόμενων ημερών το ΝΑΤΟ αναμένεται να προχωρήσει στη στρατιωτική άσκηση Steadfast Defender 2024, τη μεγαλύτερη που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τη συμμετοχή 90.000 και πλέον στρατιωτών.
Το σενάριο της στρατιωτικής άσκησης προβλέπει την αντίδραση των κρατών - μελών της Συμμαχίας σε μια… εισβολή της Ρωσίας.
Πρόκειται για ένα σενάριο που το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται …αρκετά δυναμικά στη Δύση.
Πριν λίγες ημέρες δημοσίευμα της Bild, επικαλούμενο το γερμανικό στρατό, έκανε λόγο για πόλεμο το καλοκαίρι του 2025, μετά ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius υποστήριξε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια ενώ ο Rob Bauer, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε αναφέρει πως οι πολίτες της Δύσης θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια δυστοπική προοπτική, αν και σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε πως δεν βλέπει οποιαδήποτε επικείμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς κάποιο κράτος – μέλος της Συμμαχίας.
Αλλά και η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά ως μυθεύματα κάθε σενάριο που την θέλει να μη σταματά στην Ουκρανία και την εμφανίζει ως απειλή προς την Ευρώπη.

Ποιος θέλει τελικά τον πόλεμο

Συνεπώς το ερώτημα είναι γιατί το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Μια απάντηση επιχειρεί να δώσει δημοσίευμα του UnHerd, το οποίο αναφέρεται σε κάποιες εξελίξεις που συνέβησαν στα βρετανικά νησιά την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην πρώτη του σημαντική ομιλία ως Βρετανός Υπουργός Άμυνας, ο Grant Shapps είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εν τω μεταξύ, στο Δουβλίνο, ο κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang συνάντησε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Leo Varadkar και μίλησε για τις «τεράστιες δυνατότητες» της βαθύτερης οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ιρλανδία και η Βρετανία είναι και οι δύο στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και εντάσσονται στην ίδια παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Γιατί, λοιπόν, η μια χώρα προετοιμάζεται για πόλεμο ενώ η άλλη ενισχύει τους δεσμούς της με τον υποτιθέμενο εχθρό;
Η μόνη πιθανή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι πρόκειται να συμβεί μια τέτοια σύγκρουση.
Τότε, ποιος το κάνει;
Η απάντηση φαίνεται να είναι το ΝΑΤΟ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ασκήσεις για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Ναι, το ΝΑΤΟ θέλει να προετοιμαστεί για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο - δηλαδή, για μια παγκόσμια σύγκρουση που πιθανότατα θα κλιμακωθεί σε έναν πυρηνικό πόλεμο και θα καταστρέψει τον κόσμο.
Επιφανειακά, θα φαινόταν σαν οι ενήλικες να έχουν φύγει από το δωμάτιο…
Μια όμως πιο προσεκτική ματιά, μας δίνει περισσότερα στοιχεία για αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

8πλάσιοι αντίπαλοι

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον άξονα του κακού, όπως τον σκιαγράφησε ο Shapps.
Συνολικά, αυτές οι χώρες διαθέτουν συνολικά 8,2 εκατομμύρια στρατιώτες, μετρώντας τόσο το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό όσο και τις εφεδρείες.
Ωστόσο, λίγο μετά την αποκαλυπτική ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας πέρασε σε άμυνα, επιμένοντας ότι ο βρετανικός στρατός δεν θα πέσει κάτω από τους 73.000 στρατιώτες.
Ακόμη και η προσθήκη της Αμερικής στο μείγμα δίνει έναν στρατό που ωχριά σε σύγκριση με τον υποτιθέμενο αντίπαλό του: ο στρατός των ΗΠΑ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση μιας τρομερής κρίσης στρατολόγησης, έχει συνολικά 1,07 εκατομμύρια στρατιώτες.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις τέσσερις χώρες στη «μαύρη λίστα» του Shapps, τότε θα πρόεκυπταν οκτώ αντίπαλοι στρατιώτες για κάθε Βρετανό ή Αμερικανό στρατιώτη.

Έλλειψη στρατιωτών

Μετά πρέπει να σκεφτεί κανείς, πως θα πηγαίναμε αυτούς τους στρατιώτες από εδώ ως εκεί.
Νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοινώθηκε ότι τα βρετανικά αεροπλανοφόρα δεν μπορούν να σταλούν στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω έλλειψης ναυτών.
Όπως και στην Αμερική, ο βρετανικός στρατός αντιμετωπίζει ακραία έλλειψη προσωπικού λόγω μιας κρίσης στρατολόγησης.
Είναι αυτό αναστρέψιμο στον πενταετή χρονικό ορίζοντα που δίνει ο Shapps για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;
Δεν υπάρχει περίπτωση.
Συνεπώς ο Shapps προτείνει ότι η Βρετανία πρέπει να στρατολογήσει όλους τους άνδρες στρατιωτικής ηλικίας για να πολεμήσουν τον νέο άξονα του κακού;
Πώς μπορεί άραγε να εξελιχθεί αυτή η δημοσκόπηση του Shapps με το κοινό;

Δεν πάει καλά ο πόλεμος στην Ουκρανία για τη Δύση

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι μηχανορραφίες μπορούν να συνοψιστούν στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ανακτήσει το ενδιαφέρον στο πλαίσιο μιας επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία.
Η συμμαχία έριξε όλο της το βάρος πίσω από το έθνος του Volodymyr Zelenskyy και δεν είναι μυστικό ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για αυτήν.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico ισχυρίστηκε ότι είναι απαραίτητο η Ουκρανία να προχωρήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση και επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Το plan B της συμμαχίας φαίνεται να περιλαμβάνει την προετοιμασία του δυτικού κόσμου για ολοκληρωτικό παγκόσμιο πόλεμο και πιθανή πυρηνική εξόντωση.

Η απειλή της Κίνας και η στάση της Βρετανίας

Τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά δημοφιλές να μιλάμε για σύγκρουση με το Πεκίνο.
«Πολιτικοί και ειδήμονες λένε ότι πρέπει να επανοπλιστούμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή μιας ανερχόμενης Κίνας, ωστόσο ποτέ δεν μας λένε πώς θα ήταν αυτή η σύγκρουση και πώς θα νικούσαμε.
Ούτε έχουμε ποτέ οδηγίες για το πότε θα γίνει αυτή η στρατιωτικοποίηση, πόσο θα κοστίσει ή πώς θα λειτουργήσει.
Πάντα σηματοδοτείται ότι αυτή η εκ νέου στρατιωτικοποίηση θα συμβεί σε ένα ασαφές σημείο στο μέλλον.
Ίσως είναι καιρός οι ενδιαφερόμενοι να καλύψουν τα κενά.
Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Ιρλανδία συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες και γίνονται πιο πλούσιες – με μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή.
Σε μια πυρηνική εποχή, με πολλές μεγάλες δυνάμεις, η στρατιωτική ισχύς είναι πολύ λιγότερο σημαντική από την οικονομική δύναμη, επειδή ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα οδηγούσε μόνο σε πλήρη εξάλειψη.
Η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει.
Θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της στρατιωτικοποίησης, διαθέτοντας άνδρες και χρήματα μακριά από την ανάπτυξη της οικονομίας και προς την οικοδόμηση ενός μεγάλου στρατού;
Ή μήπως η χώρα θέλει να χτίσει γέφυρες στο εμπόριο και να προσπαθήσει να γίνει πιο ευημερούσα και με επιρροή;
Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η Βρετανία δεν το γνωρίζει» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης