Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Απόφαση - οδηγός για το AfD; Εκτός κρατικής χρηματοδότησης το ακροδεξιό κόμμα «Η Πατρίδα»

Γερμανία: Απόφαση - οδηγός για το AfD; Εκτός κρατικής χρηματοδότησης το ακροδεξιό κόμμα «Η Πατρίδα»
Εκτός κρατικής χρηματοδότησης το ακροδεξιό κόμμα "Η Πατρίδα", σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου
Σχετικά Άρθρα

Σε μία απόφαση που θεωρείται πιθανός οδηγός για το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο του κυρίαρχου γερμανικού πολιτικού συστήματος, προχώρησε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το κόμμα «Η Πατρίδα» δεν επιτρέπεται τουλάχιστον για τα επόμενα έξι χρόνια να λαμβάνει την προβλεπόμενη για τα πολιτικά κόμματα κρατική χρηματοδότηση, καθώς «στοχεύει στην υποβάθμιση ή και στην εξάλειψη της ελεύθερης, δημοκρατικής θεμελιώδους τάξης».
«Η Πατρίδα» είναι απλώς το νέο όνομα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD), το οποίο απαρτίζεται από μικρότερα κόμματα ακροδεξιάς ιδεολογίας.
Το 2017 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει προσφυγή για την απαγόρευση του NPD, διότι, όπως αποφάνθηκε, δεν υπήρχαν στοιχεία ότι το κόμμα θα μπορούσε να πετύχει τους αντισυνταγματικούς στόχους του, λόγω περιορισμένης επιρροής στην κοινωνία.

Δυνατότητα αποκλεισμού

Σύμφωνα με μεταγενέστερη νομοθεσία ωστόσο, υπάρχει πλέον η δυνατότητα αποκλεισμού ενός κόμματος από την κρατική χρηματοδότηση για έξι χρόνια, η οποία συνεπάγεται επίσης ότι το κόμμα δεν μπορεί να απολαμβάνει φοροαπαλλαγές ή να εισπράττει δωρεές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, το NPD δεν έχει λάβει χρήματα από το 2021.
Το 2020 όμως εισέπραξε κρατική επιχορήγηση ύψους 370.600 ευρώ, καθώς έλαβε το 3,025% των ψήφων στις κρατιδιακές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Το 2016, όταν το κόμμα είχε μεγαλύτερες εκλογικές επιτυχίες, έλαβε 1,1 εκατομμύριο ευρώ.
Ενδεικτικά, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχε εισπράξει την ίδια χρονιά 51 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, «Η Πατρίδα» δεν εκπροσωπήθηκε.
Όπως ανακοίνωσε, «δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καταστούμε κομπάρσοι σε μια προσομοίωση δικαιοσύνης, καθώς η υπόθεση θα εκφυλιστεί σε δίκη επίδειξης».

Απόφαση - οδηγός για το AfD;

Η σημερινή απόφαση της Καρλσρούης, έπειτα από σχετική προσφυγή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα μπορούσε, θεωρούν πολλοί, να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Soeder τάσσεται κατά της απαγόρευσης του κόμματος, αλλά προκρίνει μια διαδικασία αποκλεισμού του από κρατική χρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης