Τελευταία Νέα
Διεθνή

Robert Zoellick (πρώην επικεφαλής Παγκόσμιας Τράπεζας): Να δημευτούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Robert Zoellick (πρώην επικεφαλής Παγκόσμιας Τράπεζας): Να δημευτούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
"Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι ένα κομψό μέτρο", είναι πεπεισμένος ο πρώην τραπεζίτης
Η δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η μεταφορά μέρους τους στην Ουκρανία θα ήταν «ένα δίκαιο μέτρο», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick σε άρθρο για τους Financial Times.
Οι φίλοι της Ουκρανίας πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αντέξει περισσότερο από την Ουκρανία.
Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι ένα κομψό μέτρο», είναι πεπεισμένος ο πρώην τραπεζίτης.
Ο Zoellick πρότεινε επίσης την αποστολή μέρους των κατασχεθέντων κεφαλαίων σε αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της G7 πάγωσαν ρωσικά συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. ευρώ.
Περίπου 200 δισ επενδύσεις βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς του βελγικού Euroclear, ενός μεγάλου συστήματος διακανονισμού και εκκαθάρισης.
Στα τέλη Οκτωβρίου 2023, η Euroclear ανέφερε ότι μέσα σε μόλις εννέα μήνες είχε κερδίσει τρία δισεκ ευρώ από επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης