Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετανόητος Borrell (Ευρωπαϊκή Διπλωματία): Δώσαμε 30 δισεκ. στην Ουκρανία, εκπαιδεύσαμε 40.000 στρατιώτες

Αμετανόητος Borrell (Ευρωπαϊκή Διπλωματία): Δώσαμε 30 δισεκ. στην Ουκρανία, εκπαιδεύσαμε 40.000 στρατιώτες
«Ωστόσο, ήμασταν συχνά πολύ αργοί για να παραδώσουμε τα απαραίτητα όπλα στην Ουκρανία και ενεργήσαμε μόνο όταν φαινόταν ότι η Ρωσία μπορούσε να προχωρήσει», παραδέχθηκε ο Josep Borrell
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παρείχαν στην Ουκρανία πυρομαχικά και όπλα αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και εκπαίδευσαν σχεδόν 40.000 Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, σε άρθρο για την ισπανική εφημερίδα El Pais.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει άνευ προηγουμένου οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη, προμηθεύοντας την Ουκρανία με πυρομαχικά και όπλα αξίας σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και εκπαιδεύοντας σχεδόν 40.000 Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος της ΕΕ»
Επισήμανε ότι η σύγκρουση βοήθησε στην ενίσχυση της «διατλαντικής ενότητας».
«Ωστόσο, ήμασταν συχνά πολύ αργοί για να παραδώσουμε τα απαραίτητα όπλα στην Ουκρανία και ενεργήσαμε μόνο όταν φαινόταν ότι η Ρωσία μπορούσε να προχωρήσει», παραδέχθηκε ο Josep Borrell.
«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος:
Πρέπει να περάσουμε από την υποστήριξη της Ουκρανίας «όσο χρειάζεται» στη δέσμευση σε «ότι χρειάζεται» για να πετύχει τη νίκη».
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες 14 έως τις 15 Δεκεμβρίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban εμπόδισε τις τροπολογίες στην πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027 που θα παρείχαν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία πρότεινε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία σταδιακά, σε ετήσια βάση, και με αυστηρό έλεγχο των δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης