Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση - παγίδα Ισραήλ: Να φύγουν οι ηγέτες της Hamas από τη Γάζα - Σφαγή IDF - Δίμηνη ανακωχή για τους ομήρους

Πρόταση - παγίδα Ισραήλ: Να φύγουν οι ηγέτες της Hamas από τη Γάζα - Σφαγή IDF - Δίμηνη ανακωχή για τους ομήρους
Το Ισραήλ έχει αποτύχει στο στρατιωτικό σκέλος, ανέπαφο το 70% της Hamas - Τον υψηλότερο αριθμό απωλειών σε ένα 24ωρο ανακοίνωσε ο IDF - 24 νεκροί
(upd9) Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση προχώρησε το Ισραήλ, το οποίο προτείνει στην Hamas δίμηνη ανακωχή των μαχών και των βομβαρδισμών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ παράλληλα – και όπως μεταδίδει το CNN – επιτρέπει στους ανώτερους ηγέτες της Hamas να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Πρόκειται για μια πρόταση που αν μη τι άλλο συνιστά μια παραδοχή αποτυχίας, δεδομένου ότι διακηρυγμένος στόχος των Ισραηλινών με την έναρξη του πολέμου ήταν η εξουδετέρωση και η πλήρης καταστροφή της Hamas.
Είναι χαρακτηριστικό πως στους τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει ούτε να συλλάβει ούτε να σκοτώσει κάποιο από τα ανώτερα στελέχη της ηγεσίας της Hamas, ενώ απέχει κατά πολύ και από το να εξουδετερώσει τους μαχητές της οργάνωσης μια και εκτιμάται πως το 70% της μαχητικής δύναμης της Hamas είναι ανέπαφο.
Την ίδια στιγμή, ο IDF ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό απωλειών στρατιωτών του μέσα σε ένα 24ωρο από την έναρξη του πολέμου.


Η… παγίδα

Πέρα από την παραδοχή αποτυχίας που συνεπάγεται αυτή η πρόταση του Ισραήλ, πίσω της κρύβεται… και μια παγίδα.
Διότι εάν τα κορυφαία στελέχη και οι ηγέτες της Hamas φύγουν από τη Γάζα, τότε αυτό θα σημάνει πως ολόκληρη η περιοχή θα αφεθεί στην τύχη της και στα χέρια του Ισραήλ, το οποίο θα μπορεί να ελέγξει πολύ καλύτερα όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Επιπλέον, το Ισραήλ θα διατηρήσει την ικανότητα του να εντοπίζει υψίστης σημασίας στόχους στο εξωτερικό και να τους εξουδετερώνει.
Είναι άλλωστε γνωστό πως αξιωματούχοι της Hamas ζουν στην Ντόχα του Κατάρ ή στη Βηρυτό του Λιβάνου, όπου πρόσφατα μάλιστα σκοτώθηκε από πυραυλικό πλήγμα ο νο2 της Hamas.

Η πρόταση για τους ομήρους

Η πρόταση του Ισραήλ, όπως μεταδίδει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, προβλέπει να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Η πρόταση προβλέπει την επιστροφή των ομήρων που ζουν και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω,
Θα ακολουθήσουν γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι στα χέρια της Hamas βρίσκονται ακόμη 132 όμηροι, αν και οι 28 θεωρείται πως είναι νεκροί.
Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι η δεύτερη ανακωχή μετά από εκείνη στα τέλη Νοεμβρίου που είχε διάρκεια μια εβδομάδα και επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ομήρων και την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων.
Και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται η αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, η οποία όπως αναφέρεται θα έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν τελειώνει ο πόλεμος

Η πρόταση αυτή δεν προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου ούτε κάνει λόγο για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση.
Ωστόσο, προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και η σταδιακή επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Γάζας.

Netanyahu: Μέχρι την τελική νίκη

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu επανέλαβε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά στη Γάζα μέχρι την απόλυτη νίκη.
«Χθες βιώσαμε μια από τις πιο δύσκολες ημέρες από την έναρξη του πολέμου.
Στο όνομα των ηρώων μας, στο όνομα των ζωών μας, δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι την απόλυτη νίκη» υποστήριξε ο Netanyahu με αφορμή τον θάνατο 24 στρατιωτών μέσα σε μια ημέρα, ενώ και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog έκανε για ένα αβάσταχτο, δύσκολο πρωινό.

Πυρά στον Netanyahu

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu είναι με την πλάτη στον τοίχο.
Από τη μια δέχεται τα σφοδρά πυρά των συγγενών των ομήρων ενώ είναι προφανές πως «η πλήρης νίκη» κατά της Hamas που είχε υποσχεθεί είναι πολύ μακριά ακόμα, με το Ισραήλ να έχει στιγματιστεί διεθνώς για τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων αμάχων.
Από την άλλη ο Netanyahu δέχεται τα σφοδρά πυρά των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων για την άρνηση του να δεχθεί τη λύση των δύο κρατών, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Netanyahu υποστηρίζει ότι μετά τον πόλεμο στη Γάζα, η Δυτική Όχθη θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.

Ευρωπαίοι σε Ισραηλινούς: Τι λύση προτείνετε;

Το επιχείρημα αυτό του Netanyahu προκαλεί εκνευρισμό στη διεθνή κοινότητα.
Ενδεικτικές ήταν οι συζητήσεις στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Israel Katz.
«Ο Iσραηλινός υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του αν επικεντρωνόταν στην ασφάλεια της χώρας του και στον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Γάζα.
Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν κατά νου;
Να αναγκάσουν όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν;
Να τους σκοτώσουν;
Οι Ισραηλινοί οδεύουν να σπείρουν τους σπόρους του μίσους στις επόμενες γενιές Παλαιστινίων» υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell.

IDF: Περικυκλώσαμε την Khan Yunis

Την ίδια στιγμή, οι σκληρές μάχες μεταξύ του IDF και της Hamas συνεχίζονται κυρίως στα νότια εδάφη της Γάζας και συγκεκριμένα στην Khan Yunis.
Σε ανακοίνωση τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις τους περικύκλωσαν την Khan Yunis ύστερα από μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, κατά την οποία εξουδετερώθηκαν δεκάδες μαχητές της Hamas.

Σκληρές μάχες, επιθέσεις σε νοσοκομεία

Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για πυρά του πυροβολικού του Ισραήλ κοντά στο νοσοκομείο Nasser στην Khan Yunis, με τις ΗΠΑ να καλούν τους Ισραηλινούς να προστατεύσουν τους αμάχους που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία, καθώς επίσης και το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του διότι «οι εχθροπραξίες εντείνονται» στην πόλη, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο νοσοκομείο, το al - Amal («Ελπίδα»).
Πάντως, ο IDF ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά οι δυνάμεις του μετακινήθηκαν προς την περιοχή Al-Mawasi, κοντά στην ακτή της Μεσογείου, δυτικά της Khan Yunis.
Εκεί όπως αναφέρεται, έπληξαν το νοσοκομείο Al-Khair και συνέλαβαν πολλά μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Δεν θέλουμε πόλεμο με την Hezbollah

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί έναν πόλεμο με τη Hezbollah, αν και σημείωσε πως ο IDF είναι προετοιμασμένος για κάθε σενάριο.
«Παρακολουθούμε όλα όσα συμβαίνουν στο βορρά.
Η Hezbollah συνεχίζει να προκαλεί.
Έχω κάνει μια ειδική αξιολόγηση της κατάστασης από αυτή την άποψη...
Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκύψει στο βορρά.
Συνεπώς κρατάμε το νότο και έχουμε μια άγρυπνη ματιά στραμμένη προς το βορρά», είπε ο Gallant.

Τεράστιες απώλειες του IDF σε ένα 24ωρο

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του κέντρα διοίκησης της Hamas στην Khan Yunis, ενώ ανακοίνωσε πως περισσότερα από 200 μέλη του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως συνολικά 24 στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, αριθμός απωλειών που είναι και ο υψηλότερος μέσα σε μια ημέρα.
Όπως αναφέρει ο IDF, οι 21 από τους 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια έκρηξης,
όταν μαχητές της Hamas πέταξαν χειροβομβίδες σε τανκ τη στιγμή που Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούσαν να πυροδοτήσουν εκρηκτικά σε παρακείμενα κτήρια.
Η πρόωρη έκρηξη που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα τα κτήρια να καταρρεύσουν και να τους καταπλακώσουν.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό αυτό.

Κύκλος αίματος

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν πως από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.490 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, και ότι έχουν τραυματιστεί πάνω από 63.350 άνθρωποι.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 354.
9_33.jpg
8_63.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης